سلامت خانواده

این 13 سرطان با چاقی مرتبط هستند

به گزارش خبرآنلاین، حدود 60 درصد از مردم ایران چاق یا اضافه وزن دارند و به گفته کارشناسان این موضوع یکی از عوامل مهم در بروز برخی سرطان ها است.

همشهری آنلاین در گزارشی نوشت: خیلی ها فکر می کنند چاقی فقط زیبایی آنها را خراب می کند و دلیل اصلی کاهش وزن آنها حفظ تناسب اندام است. اما کارشناسان هشدار می دهند که اضافه وزن و چاقی عوامل خطر اصلی در بروز حدود 13 نوع سرطان هستند.

بر اساس آمار مرکز مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت، چاقی از 20 درصد جمعیت کشور در 40 سال گذشته به 70 درصد جمعیت فعلی رسیده است. یعنی افزایش حدود 6 برابری. و در کنار ژنتیک، عوامل محیطی مانند سبک زندگی، نوع تغذیه و استرس در این موضوع بسیار موثر است.

بر اساس آخرین گزارش وزارت بهداشت، بیش از 56 درصد از جمعیت بالای 18 سال ایران دارای شاخص توده بدنی بالای 30 هستند و به همین دلیل چاق یا دارای اضافه وزن محسوب می شوند. این در حالی است که 4.5 درصد از جمعیت کشور چاق هستند که البته این یک بیماری محسوب می شود و معمولا افراد در بروز آن نقشی ندارند.

در واقع چاقی عامل 40 درصد سرطان هاست. چندی پیش وزارت بهداشت اعلام کرد که 90 درصد مردم ایران به اندازه کافی ورزش نمی کنند و مشکل چاقی فقط مربوط به بزرگسالان نیست. به طوری که بیش از 15 درصد کودکان و نوجوانان کشور چاق هستند و این ناشی از تغییر سبک زندگی در کشور است.

13 نوع سرطان با فاکتور چاقی

در تحقیقات اخیر کارشناسان هشدار داده اند که چاقی با 32 نوع سرطان مرتبط است و در واقع چاقی عامل 40 درصد سرطان ها است. در این بین، موسسه ملی سرطان آمریکا به تازگی اعلام کرده است که چاقی و اضافه وزن به وضوح با حداقل 13 نوع سرطان مرتبط است. سرطان هایی مانند انواع سرطان سینه به خصوص بعد از یائسگی، سرطان های دستگاه گوارش مانند سرطان روده بزرگ و سرطان معده، سرطان رحم، سرطان کبد، سرطان تیروئید، سرطان پانکراس، سرطان کلیه، سرطان تخمدان، سرطان کیسه صفرا، سرطان مغز، مری و سرطان مولتیپل میلوما ( یکی از شایع ترین تومورهای استخوانی).

البته درصد موارد منتسب به اضافه وزن یا چاقی برای انواع مختلف سرطان متفاوت است. به عنوان مثال، چاقی در حدود 54 درصد زنان مبتلا به سرطان کیسه صفرا نقش دارد و در برخی سرطان ها مانند سرطان های مربوط به مری، حدود 44 درصد موثر است.

تحقیقات جهانی نشان می دهد که افزایش وزن و اضافه وزن در بزرگسالی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و سایر سرطان های دستگاه گوارش را افزایش می دهد. کارشناسان می گویند نرخ چاقی در جهان رو به افزایش است و به همین دلیل، درک ارتباط بین چاقی و خطر ابتلا به بیماری های طولانی مدت مانند سرطان برای بهبود سلامت عمومی بسیار مهم است.

سرطان سینه را دست کم نگیرید/از استرس شدید اجتناب کنید

دکتر آسیه الفت بخش، جراح سینه نیز در این خصوص به همشهری آنلاین گفت: علاوه بر ژنتیک، وراثت یا سابقه خانوادگی و همچنین عوامل هورمونی که در بروز سرطان نقش برجسته ای دارند، عوامل محیطی نیز می توانند در بروز برخی سرطان ها دخیل باشند. به خصوص سرطان سینه بودن

به گفته این جراح سینه، چاقی، کم تحرکی یا عدم فعالیت بدنی و استرس شدید از مهم ترین عوامل محیطی هستند که ارتباط مستقیمی با بروز سرطان هایی مانند سرطان سینه دارند.

بسیاری از مطالعات نشان داده اند که در زنان یائسه، BMI (شاخص توده بدنی) بالاتر با افزایش متوسط ​​​​خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است. به عنوان مثال، افزایش 5 امتیازی در BMI با افزایش 12 درصدی خطر مرتبط است. در میان زنان یائسه که چاق هستند، 20 تا 40 درصد خطر ابتلا به سرطان سینه در مقایسه با زنان با وزن طبیعی بیشتر است. در مردان، چاقی یک عامل خطر برای سرطان سینه است.

چه ارتباطی بین چاقی و سرطان وجود دارد؟

اما چاقی چه ارتباطی با بروز سرطان دارد و چه تاثیری بر آن دارد؟ به گفته متخصصان، افراد چاق اغلب دارای التهاب مزمن سطح پایین هستند که به مرور زمان می تواند باعث آسیب DNA شود که منجر به سرطان می شود. افراد دارای اضافه وزن و چاق بیش از افراد با وزن طبیعی دارای شرایط یا اختلالات مرتبط با یا ایجاد التهاب موضعی مزمن هستند و این یکی از عوامل خطر برخی سرطان ها است.

در این رابطه دکتر احسان شایشیتا، پزشک عمومی به همشهری می گوید: چاقی منجر به یک حالت التهاب مزمن در سراسر بدن می شود و تولید طبیعی هورمون هایی مانند انسولین، تستوسترون و استروژن را مختل می کند که همگی از عواملی هستند که می توانند منجر به بروز این بیماری شوند. به سرطان .

به گفته این پزشک، افرادی که دارای چاقی مفرط هستند در مقایسه با افراد با وزن مناسب 5 برابر بیشتر در معرض ابتلا به سرطان مری هستند. احتمال بروز علائم سرطان رحم 7 برابر بیشتر است. مطالعات جهانی ثابت کرده اند که کاهش وزن و کاهش توده بدن (BMI) می تواند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به برخی سرطان ها را کاهش دهد.

از توده بدن خود غافل نشوید

BMI یا شاخص توده بدنی اغلب برای پیش بینی خطر بیماری های مرتبط با چاقی مانند دیابت، فشار خون بالا، بیماری قلبی و سایر بیماری ها استفاده می شود. شاخص توده بدنی 18.5 تا 24.9 نشان دهنده وزن طبیعی، 25 تا 29.9 نشان دهنده اضافه وزن و 30 تا 34.9 نشان دهنده چاقی است. BMI بالاتر از 35 نشان دهنده چاقی مرضی است.

در مجموع، شاخص توده بدنی (BMI) 30 که آستانه چاقی است، خطر ابتلا به سرطان هایی مانند روده بزرگ، کلیه، سینه و رحم را در زنان حدود 12 درصد و برای مردان نزدیک به 24 درصد افزایش می دهد. بنابراین بهتر است افراد از توده بدن خود آگاه باشند. در حال حاضر سایت هایی وجود دارند که با وارد کردن یک سری اطلاعات از قبیل وزن، قد، سن، جنسیت و … می توانید از توده بدن خود مطلع شوید. مراکزی که این کار را برای شما انجام می دهند و به شما احساس آرامش می دهند تا بتوانید با یک برنامه ریزی مناسب به یک توده بدنی مناسب و استاندارد برسید.

البته شاخص توده بدنی تنها مقیاسی برای تعیین سلامت افراد نیست و محققان معتقدند افراد برای حفظ سلامت باید به خوردن غذاهای سالم، فعالیت بدنی و خواب کافی توجه کنند. فقط روی وزن آنها تمرکز نکنید.

۴۷۲۳۶

منبع:خبرآنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا