سلامت خانواده

این بیماری خطرناک در حال خاموش شدن چراغ کشور جولان است – خبرگزاری مهر ایران و جهان

مهران حبیبی رضایی، استاد بیوشیمی دانشگاه، رئیس اتحادیه انجمن های علوم زیستی ایران و رئیس دانشکده زیست شناسی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: دیابت بیشتر یک استرس است. بیماری از یک بیماری قندی.” اکسیداتیو و رادیکال های آزاد دو نوع رایج دیابت عبارتند از دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2. در دیابت نوع 1 که معمولا در دوران کودکی تشخیص داده می شود و بیشتر ارثی است، سلول های تولید کننده انسولین به دلیل فرآیندهای خودایمنی از بین می روند. در دیابت نوع 2 که بیشتر در بزرگسالان دیده می شود، با وجود تولید انسولین، به دلایل نامعلومی عملکرد آن مختل می شود که به آن مقاومت به انسولین می گویند.

وی افزود: از آنجایی که عملکرد هورمون انسولین محدود به فراهم کردن امکان ورود گلوکز به سلول های محیطی مصرف کننده آن نیست و عملکردهای متابولیکی و شناختی نیز دارد، کمبود انسولین یا مقاومت به آن منجر به بروز بیماری می شود. اختلالات متابولیک و حتی مشکلات شناختی، از جمله پس زمینه، علت ابتلا به بیماری های مرتبط، از جمله آلزایمر، به عنوان دیابت نوع 3 می شود.

آمار شیوع دیابت در ایران چیست؟

رضایی ادامه داد: بر اساس آمارهای موجود بین 10 تا 14 درصد جمعیت ایران به دیابت و پیش دیابت مبتلا هستند که این رقم معادل حدود 9 تا 12 میلیون نفر است. از این میان دیابت نوع 1 در کودکان و نوجوانان شایع است و تعداد افراد مبتلا به آن بین 100000 تا 500000 تخمین زده می شود. دیابت نوع 2 شایع تر است و در بین بزرگسالان شایع تر است. دیابت نوع 1 و نوع 2 می تواند عواقب جدی داشته باشد. این بیماری بر کلیه ها تأثیر می گذارد و می تواند منجر به آسیب و نارسایی کلیه شود. همچنین مشکلاتی مانند رتینوپاتی یا تخریب شبکیه چشم که در نهایت منجر به نابینایی می شود و زخم های دیابتی که گاهی منجر به قطع عضو می شود از عوارض شایع این بیماری است. علاوه بر این، دیابت اثرات متابولیکی و شناختی دارد که می تواند منجر به بیماری های کبدی از جمله کبد چرب و آسیب مغزی از جمله بیماری های عصبی شود.

عواقب دیابت برای بیماران

به گفته این کارشناس؛ میزان ابتلا به دیابت در کشور ما به سرعت در حال افزایش است. سبک زندگی ناسالم از جمله رژیم غذایی ناسالم، استرس های روحی و روانی و قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا از جمله دلایل افزایش شیوع دیابت و در نتیجه بیماری های مرتبط با آن در کشورمان است. به ویژه آلاینده های هوا به ویژه در مناطق شهری منجر به تولید رادیکال های آزاد و افزایش خطر ابتلا به دیابت می شود. از طرفی جمعیت ایران به سمت پیری پیش می رود و با افزایش سن، شیوع دیابت نوع 2 نیز افزایش می یابد.

حبیبی رضایی ادامه داد: پیشگیری از دیابت نیازمند اقدامات همه جانبه است. تغذیه سالم، کاهش مصرف قند و غذاهای فرآوری شده و داشتن فعالیت بدنی منظم از مهم ترین راه حل ها هستند. همچنین مدیریت استرس و کاهش آلودگی هوا می تواند نقش مهمی در کاهش دیابت داشته باشد. افزایش آگاهی عمومی و آموزش مردم در مورد عوارض دیابت نیز بسیار ضروری است.

توصیه هایی برای کاهش عوارض دیابت خبرگزاری صداوسیما

چرا ایران با افزایش شیوع دیابت مواجه است؟

وی خاطرنشان کرد: تنها حدود 24 درصد از جمعیت بالای 90 میلیون نفری کشورمان زیر 14 سال هستند که نسبت به میانگین جهانی (حدود 26 درصد) و منطقه ای (حدود 33 درصد) کمتر است. به عبارتی کشور ما با سالخوردگی جمعیت مواجه است که در سال های آینده این روند تشدید خواهد شد. با توجه به روند فوق الذکر و قرار گرفتن کودکان و بزرگسالان کنونی در سال های آتی با شرایط تشدید آلودگی هوا، به احتمال زیاد تعداد مبتلایان به دیابت به عنوان یک بیماری که عامل التهابی دیگر است، بیش از پیش افزایش یابد. بیماری ها شرایط ذکر شده می تواند کشور را با مشکلات و محدودیت های جدی مواجه کند. آگاهی از واقعیت مذکور می تواند با اتکا به توان علم و استفاده از راهکارهای علمی توسط تصمیم گیران و تصمیم گیران، شرایط را برای رویارویی با چالش ها در آینده ای نه چندان دور فراهم کند. تمرین‌کنندگان اجرای کشور را فراهم کند.

به گفته این کارشناس؛ دیابت نه تنها یک بیماری متابولیک بلکه یک بحران چند بعدی است که بر سلامت جسمی، عصبی و روانی جامعه تأثیر می گذارد. نیاز است سیاست گذاران سلامت برنامه های جامعی را برای پیشگیری و مدیریت این بیماری طراحی کنند و در عین حال مردم با اتخاذ سبک زندگی سالم خطر ابتلا به این بیماری را نیز کاهش دهند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا