انجام جراحی برای دریافت پورسانت از شرکت های تجهیزات پزشکی!
به گزارش خبرنگار اجتماعی سلامت جو ،آزمون هیئت مدیره یا دایره المعارف تخصصی و فوق تخصصی پزشکی که به عنوان یکی از مهم ترین گام های ارتقای حرفه ای پزشکان در کشور شناخته می شود، مهم ترین گام در انتخاب اعضای هیأت علمی دانشگاه های علوم پزشکی کشور به شمار می رود.
در برخی موارد، آزمون های هیئت مدیره در فرآیندهای ارزشیابی با مشکلاتی مانند بی عدالتی یا فروش سوالات آزمون هیئت مدیره مواجه می شوند. مثلا اخیرا تعدادی از پزشکان به تسنیم خبر دادند آنها مدارکی از «فروش سوالات آزمون بورد» در برخی رشته ها از جمله مغز و اعصاب دارند و برخی از پزشکان سعی کرده اند قبل از امتحان این سوالات را در کانال های تلگرامی بفروشند!
بدون شک دستکاری در آزمون بورد و فروش سوالات رویه بسیار خطرناکی را برای ورود افراد فاقد صلاحیت علمی در رشته های تخصصی پزشکی به عنوان اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی ایجاد می کند و در نهایت باعث ایجاد اختلالات جدی در روند آموزشی این دانشگاه ها و در پی آن فساد می شود. .
این معضل که از دهه ها قبل در دانشگاه های علوم پزشکی کشور از جمله فروش سوالات و ارائه آن به دستیاران به صورت غیررسمی آغاز شده، در نهایت منجر به بی عدالتی در انتخاب افراد واجد شرایط برای جذب هیات علمی و افزایش فساد در روند جذب پزشکان متخصص شده است.
این مسائل به ویژه در برخی رشته ها مانند جراحی ها شدیدتر بوده و باعث شده افراد ضعیف و یا کسانی که از روابط خاص استفاده می کنند برای جایگزینی افراد شایسته به هیئت علمی دانشگاه ها راه پیدا کنند.
این روند در نهایت منجر به ایجاد تیم های ویژه ای در دانشگاه ها و بیمارستان ها می شود که هدف اصلی آنها کسب قدرت و موقعیت های مدیریتی برای خود است. در این زمینه افرادی که به صورت غیررسمی سوالات آزمون های هیئت مدیره را خریداری می کنند، از مسیر علمی قدرت می گیرند و در بسیاری از موارد زمینه ساز فساد گسترده تر در نظام آموزشی و درمانی کشورمان می شوند.
فراهم شدن این بستر و همگونی افراد جذب شده به عنوان اعضای هیأت علمی دانشگاه ها باعث شده است که برخی از پزشکان با آنها ارتباط مالی برقرار کنند. شرکت های تجهیزات پزشکی و استفاده از این روابط برای انجام جراحی های غیر ضروری به منظور کسب سود بیشتر، سلامت بیماران را به خطر می اندازد.
نتیجه این روند از بین رفتن اعتماد مردم به نظام سلامت کشور و کاهش کیفیت خدمات درمانی و ناامیدی پزشکانی است که از سطح علمی بالایی برخوردارند و باید در جایگاه های مناسب قرار گیرند اما فروش سوالات آزمون به افراد خاص در واقع باعث ناامیدی شدید در این دسته می شود. از پزشکان است.
در این شرایط نه تنها پزشکان شایسته از فرآیندهای علمی کناره گیری می کنند، بلکه سلامت بیماران نیز به طور جدی به خطر می افتد.
جراحی های غیرضروری ستون فقرات نمونه ای از این تخلفات است که پس از ایجاد این فضای مسموم در دانشگاه های علوم پزشکی و صرفاً برای منافع مالی و تقسیم سود یا دریافت پورسانت از شرکت های فروش تجهیزات پزشکی انجام می شود.
در همین راستا و برای بررسی ابعاد این روش خطرناک در دانشگاه های علوم پزشکی کشور با دکترسید محمود ریمک هاشمی; متخصص جراحی مغز و اعصابما پرداخت کردیم که جزئیات آن را می توانید در زیر بخوانید:
تسنیم: اخیرا اسنادی مبنی بر فروش سوالات امتحانی بورد در رشته مغز و اعصاب منتشر شده است; آیا از این موضوع آگاه هستید؟
وقتی در سال 1972 فارغ التحصیل شدم، دانشگاهم از من خواست و من برای دانشکده آنجا مصاحبه کردم. در دانشگاه ایران در بیمارستان فیروزگر بودم و از همان اول چهار پنج سالی که آنجا بودم، شاهد بحث «سوال فروشی» بودیم، یعنی می دانستم در دانشگاه این اتفاق می افتد. .
مدیر گروه در آن زمان یکی از پزشکان بود و بعدها حتی با او درگیری لفظی پیدا کردم و تلفنی به او گفتم چرا این کار را می کنی (سوال فروشی) و سوالات به او داده می شود. ساکنین؟! زیرا با این کار حق دیگران ضایع می شود.
در آزمون های تخصصی بورد از اساتید زیادی دعوت می شود که بیایند و سوالات را طراحی کنند و اساتید گوش کنند و سوالات را تایید کنند. سپس سؤال در بانک سؤال می رود. هیچ قرنطینه ای برای طراحان سوال وجود ندارد و به مدت سه روز پزشکان سوال می پرسند و به خانه می روند و چند روز بعد معاینه برگزار می شود.
وضعیت امتحانات به گونه ای بود که سوالات امتحانی به بانک سوالات اضافه شد و این روند به صورت غیر رسمی انجام شد. این موضوع حتی در دوره های بعدی نیز ادامه داشت و سوالات به راحتی در اختیار شرکت کنندگان قرار می گرفت.
این مسائل باعث شد که فساد و بی عدالتی در سیستم آموزشی دانشگاه گسترش یابد حتی در سالهای بعد، «آقای مدیکالز» که در دولت خاتمی وزیر بهداشت بود به دلیل همین مشکلات استیضاح شد و یکی از دلایل استیضاح او خرید و فروش سوالات امتحانی بود که به صورت غیرقانونی در نظام آموزش پزشکی کشور در حال انجام بود!
این مشکلات به خصوص در رشته های خودمان یعنی جراحی مغز و اعصاب شدید بود اما در زمینه های دیگر نمی توانم نظر بدهم.
در دانشگاه ایران مدیر گروه ها به دلیل روابط عاطفی و کاری از برخی اهالی به صورت غیررسمی سوالاتی را مطرح می کردند و به جای انتخاب افراد شایسته، برخی افراد خاص را به این طریق ارتقا می دادند و این افراد سپس به عنوان هیئت علمی دانشگاه انتخاب می شدند. دانشگاه و با هم یک تیم قوی تشکیل دادند!
هدف اصلی از این اقدامات، تصاحب مناصب قدرت و مدیریت بود. بسیاری از ساکنان در این روند تحت ظلم قرار گرفتند و حقوق آنها ضایع شد. این مسائل در دانشگاه های مختلف کشور رواج داشت و به همین دلیل وضعیت آموزشی آن زمان به شدت تحت تاثیر این نوع فساد قرار گرفت.
من چندین بار به عنوان طراح سوال برای سوالات امتحانی پیش هیئت شرکت کردم و قرنطینه ای به معنایی که به ذهنم می رسد وجود نداشت.
تسنیم: آیا در آزمون بورد سوالات خرید و فروش را به نهادهای نظارتی اعلام کردید؟
بله؛ این مسائل باعث شد گزارش مربوطه را به صورت مکتوب به سازمان بازرسی کل کشور ارسال کنم.
تسنیم: روند اخیر فروش سوالات چگونه بود؟
سه روز قبل از امتحان هیئت مدیره، یکی از ساکنان در گروهی که توسط یکی از دانش آموزان برای آماده شدن برای امتحان هیئت مدیره ایجاد شده است. وی با ارسال پیامی مبنی بر اینکه یک کانال تلگرامی در حال فروش سوال است؛ در آن گروه تعدادی از دانش آموزان تصمیم به خرید این سوالات گرفتند و ظاهراً همه آنها در آزمون پذیرفته شدند.
تسنیم: انگیزه اساتید از دادن این سوالات به دستیاران خاص برای قبولی در آزمون بورد چیست؟
به نظر من انگیزه این افراد مالی نیست، انگیزه های جناحی و باندی است! بسیاری از کسانی که به هیئت علمی دانشگاه راه یافتند، در واقع بخشی از گروه های خاصی بودند که برای ادامه راه و تسلط بر دانشگاه ها به هم پیوستند.
این افراد به ویژه در زمینه های جراحی به دلیل دسترسی به بیماران و توانایی های پزشکی به راحتی در بخش خصوصی موفق می شوند.
جراحان و پزشکان دانشگاهی پس از سال ها اعتبار در بخش خصوصی کار می کردند و به شناخت در این بخش کمک می کردند. در این بین افرادی که در هیئت علمی دانشگاه بودند به دلیل ارتباطات گسترده ای که در بخش خصوصی داشتند، فرصت های اقتصادی زیادی پیدا کردند. از جمله اینکه برخی از آنها با شرکت های تامین تجهیزات پزشکی قرارداد دارند و در ازای استفاده از تجهیزات پزشکی برای بیمار از این شرکت ها پول دریافت می کنند!
در مجموع این مسائل باعث شده است که دانشگاه ها و سازمان های آموزشی با مشکلات جدی مواجه شوند که نه تنها در حوزه علمی بلکه در حوزه های اقتصادی و تجاری نیز تاثیرگذار بوده است.
این افراد که با فروش سوالات پزشکان دیگر را جذب می کنند نیز می توانند به عنوان مدیر گروه آن تخصص انتخاب شوند.
تسنیم: عواقب خرید و فروش سوالات آزمون چیست؟
احساس تضییع حقوق مردم که پس از چنین اتفاقی ایجاد می شود، در نهایت باعث نارضایتی همگان می شود; در این میان، برخی از افراد سؤالات را می خرند; عده ای به دلیل احساس ناامیدی و عدم شایسته سالاری از کشور مهاجرت می کنند و عده ای نیز با نارضایتی عمیق در ذهن خود در داخل کشور می مانند اما همیشه احساس می کنند که حقشان تضییع شده است.
تسنیم: همان طور که می بینید، در کنار بعد مادی و اقتصادی، فروش سوالات وجه دیگری هم دارد و آن ایجاد بستری برای سهولت در انجام تخلفات است!
بله! چندین سال پیش که در دانشگاه بودم، وزارت بهداشت ما را به بخشهای مختلف دانشگاههای کشور فرستاد تا از روند ارائه خدمات بازدید کنیم. در برخی از بخشها هر دو سال یکبار تیمی به بیمارستانها میرود تا اقدامات انجام شده را به صورت علمی بررسی کنند.
روش ما این بود که از رئیس رزیدنت بخواهیم در مورد بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند اطلاعات کسب کند. به مسئول گفتیم بیمارانی را که در سه ماه گذشته عمل کرده اید لیست کنید.
لیست را گرفتیم و متوجه شدیم که حدود 80 تا 90 درصد بیمارانی که توسط متخصصان مغز و اعصاب بیمارستان دولتی آن شهر تحت درمان قرار گرفته اند، دچار مشکل ستون فقرات هستند.
بعد از آن پرسیدیم چه کسانی بیماران مغزی را عمل کرده اند؟ گفتند ما بیماران مغزی را به استان های همجوار می فرستیم!
متوجه شدیم که در این قسمت مشکلاتی وجود دارد و باید پیگیری شود. ما متوجه شدیم که برخی از متخصصان مغز و اعصاب آن استان برای کسب درآمد با شرکت های فروش تجهیزات پزشکی ارتباط داشتند و بدون اشاره (توصیه پزشکی) از تجهیزاتی مانند پیچ در ستون فقرات بیماران استفاده می کردند و درصد خود را از شرکت دریافت می کردند!
بعد متوجه شدیم که سهامدار شرکتی که متخصصان مغز و اعصاب آن بیمارستان با آن قرارداد داشته اند در همان دانشگاه بوده است!
تسنیم: یعنی فقط برای استفاده از تجهیزات پزشکی که شرکت های سازنده یا واردکننده سود حاصل از فروش آن را با پزشکان تقسیم کرده اند، جراحی های غیرضروری برای بیماران انجام شده است؟!
بله دقیقا؛ در بخشی از جراحی های ستون فقرات از تجهیزات غیرضروری استفاده می شود و به همین دلیل است که بیشتر شکایت ها از «قصور پزشکی» و مشکلاتی در زمینه مغز و اعصاب بیماران مربوط به ستون فقرات است نه مغز!
در واقع زمانی که سوالات تستی مانند آزمون بورد فروخته می شود، زمینه ایجاد تیمی برای ارجاع بیماران به بخش خصوصی یا انجام جراحی های خارج از برچسب فراهم می شود.
بخشی از این موضوع نیز به اجرای طرح تحول سلامت برمی گردد. من در سال 95 مخالف اجرای طرح تحول سلامت در دوره آقای قاضی زاده هاشمی بودم به همین دلیل; زیرا اگرچه قرار بود این طرح شرایط بهتری را برای بیماران ایجاد کند، اما اعمال جراحی خارج از اندیکاسیون افزایش یافت.
لازم به ذکر است که درآمد حاصل از تراکنش های مالی با شرکت های تجهیزات پزشکی برای این پزشکان بیشتر از خود جراحی ستون فقرات است! بنابراین دلیل انجام چنین تخلفاتی کسب درآمدهای کلان از این راه است.
تسنیم: راهکار شما برای حذف این رویکرد در نظام سلامت و افزایش نظارت ها برای جلوگیری از این تخلفات چیست؟
یکی از راه حل ها اجرای صحیح دستورالعمل های بالینی و نظارت بر اجرای آنها است. نظارت باید به گونه ای باشد که مثلا برای هر بیمار کمیته ای تشکیل شود و رای گیری شود که آیا انجام این جراحی ستون فقرات برای این بیمار نشانه و مبنای علمی دارد یا خیر!
راه حل دیگر تغییر ساختار روسای دانشگاه ها است تا پاسخگوی چنین مسائلی باشند.
رؤسای دانشگاه های کشورهای دیگر را دولت تعیین نمی کند و اتاق فکری خارج از دولت در دانشگاه این فرد را تعیین می کند. اکنون رئیس دانشگاه های علوم پزشکی توسط وزیر بهداشت انتخاب می شود و رئیس دانشگاه پاسخگوی اعضای هیات علمی یا گروه های دیگری که مطالبه دارند نیست! به همین دلیل بستر فساد ایجاد می شود.
انتهای پیام/