سلامت خانواده

اقدام عجیب وزارت بهداشت؛ ساخت مجتمع رفاهی به جای زیرساخت های آموزشی! – خبرگزاری مهر اخبار ایران و جهان

سلامت جو، وزارت بهداشت به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای متولی حوزه بهداشت و درمان و آموزش پزشکی کشور همواره با چالش هایی در زمینه تامین زیرساخت های آموزشی و درمانی مواجه بوده است. در سال های اخیر به دلیل افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی، کمبود خوابگاه و کلاس های آموزشی و همچنین نیازهای درمانی مناطق محروم، این چالش ها بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. اما در این میان، اقدامات و تصمیماتی که گاه به نظر می رسد در تضاد با اهداف اصلی این وزارتخانه است، حواشی را دامن زده است که جای تأمل و پرسش دارد.

ساخت مجتمع های رفاهی با هزینه های هنگفت در شهرهایی مانند مشهد در شرایطی که وزیر بهداشت از کمبود اعتبارات کافی برای توسعه زیرساخت های آموزشی و درمانی گلایه مند است، نمونه ای از این تصمیمات بحث برانگیز است. این موضوع زمانی اهمیت بیشتری پیدا می کند که بدانیم در برخی مناطق محروم، بیمارستان ها نیمه کاره هستند و دانشجویان پزشکی در زمینه خوابگاه ها و امکانات آموزشی با مشکلات جدی مواجه هستند.

با اشاره به اظهارات نمایندگان مجلس و آمار بودجه های اختصاص یافته به وزارت بهداشت در سال های اخیر، تناقضات سیاست های این وزارتخانه مطرح می شود. آیا تخصیص میلیاردها تومان برای طرح های رفاهی در حالی که هنوز نیازهای اولیه نظام سلامت و آموزش پزشکی تامین نشده است قابل توجیه است؟

میشم ظاهریان نماینده مجلس با اشاره به این موضوع گفت: در شرایطی که مناطق محروم کشور از جمله مناطق حاشیه شهر مشهد به شدت از کمبود سرانه بهداشتی و درمانی و پروژه های مختلف از جمله … بیمارستان پیامبر اعظم (ص) به دلیل کمبود اعتبار نیمه کاره مانده است وزارت بهداشت در اقدامی عجیب تصمیم به ساخت مجتمع رفاهی بزرگ با هزینه 2 هزار میلیارد تومان در مشهد و البته در 5 شهر دیگر همزمان و از دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز 12000 متر زمین به ارزش نزدیک به 1.2 هزار میلیارد درخواست کرده است. تومان (محل فعلی مرکز بهداشت) به این امر اختصاص دهد. وزیر بهداشت در عین حال کمبود بودجه برای تامین خوابگاه و کلاس درس را مانع اجرای قانون مصوب مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی برای افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی و مشهد می داند. دانشگاه علوم پزشکی نیز از کمبود خوابگاه و امکانات برای دانشجویان گلایه دارد.

افزایش چشمگیر بودجه زیرساخت های آموزشی

در این میان نگاهی به آمار بودجه اختصاص یافته به زیرساخت های آموزشی وزارت بهداشت در سال های اخیر نشان می دهد که این وزارتخانه نمی تواند کمبود اعتبارات را توجیهی برای عدم اجرای مصوبات مطرح کند.

بر اساس آمار رسمی، بودجه زیرساخت های وزارت بهداشت از 7.4 هزار میلیارد ریال در سال 1401 به 13.9 هزار میلیارد ریال در سال 1402 و سپس به 40.3 هزار میلیارد ریال در سال 1403 افزایش یافته است که این افزایش چشمگیر این سوال را ایجاد می کند که چرا با وجود این رشد، پروژه های ضروری مانند خوابگاه و کلاس درس تکمیل نشده است.

علی خزریان، عضو کمیسیون قانونگذاری 90 نیز به این نکته اشاره کرد و اظهار داشت: بودجه تامین و تجهیز زیرساخت های آموزشی وزارت بهداشت در دو سال گذشته 5 برابر شده و به ترتیب به 4 هزار میلیارد تومان رسیده است. افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی امکانات را فراهم کند.

وزارت بهداشت و تناقض در گفتار

تناقض ادعای وزارت بهداشت مبنی بر کمبود بودجه با اقداماتی مانند ساخت مجتمع های رفاهی نشان از وجود اولویت های غیر ضروری در مدیریت منابع دارد. ساخت مجتمع هایی با هزینه های هنگفت در شرایطی که مناطق محروم از حداقل امکانات بهداشتی و درمانی محروم هستند، سوالات زیادی را در مورد سیاست های این وزارتخانه ایجاد می کند.

محمدرضا ظفر قندی وزیر بهداشت چندی پیش اعلام کرد: افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی دو پیوست مهم داشت که محقق نشد. پیوست اول این بود که برای هر دانشجو باید هزینه و بودجه پرداخت شود که انجام نشد و در پیوست دوم باید زیرساخت های این افزایش ظرفیت فراهم شود که امیدوارم بازنگری شود.

اما با توجه به بودجه های تخصیصی و اقدامات پرهزینه ای مانند احداث مجتمع های رفاهی، مشخص نیست چرا پروژه های اساسی مانند بیمارستان ها و زیرساخت های آموزشی در اولویت قرار نگرفته اند.

اختصاص بودجه های کلان به پروژه های غیرضروری در کنار کمبود امکانات در حوزه های آموزشی و درمانی، تناقض آشکار در سیاست های وزارت بهداشت را نشان می دهد. اگر این وزارتخانه به جای سرمایه گذاری در طرح های رفاهی، منابع خود را صرف رفع نواقص اساسی می کرد، امروز بسیاری از مشکلات دانشجویان پزشکی و بیماران مناطق محروم کاهش می یافت. پاسخ به این سوالات می تواند گامی موثر در جهت شفافیت و اصلاح سیاست های جاری باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا