افسردگی باردار و پس از زایمان ؛ علل و علائم/ چه زمانی باید یک متخصص را ببینید؟

Zeinab Kamrani: برخی از مشکلات در دوران بارداری می تواند به راحتی با اقدامات ساده از جمله مراقبت از خود و درخواست حمایت عاطفی از خانواده و دوستان به راحتی انجام شود ، اما برخی دیگر به یک مداخله متخصص در زمینه سلامت روان احتیاج دارند ، به خصوص اگر علائم بدتر شود و برای غلبه بر آنها به یک برنامه درمانی جامع نیاز داشته باشد.
مشکلات بهداشت روانی در دوران بارداری
عوامل زیادی وجود دارد که می تواند بر سلامت روانی یک زن باردار تأثیر بگذارد. مهمترین آنها تغییرات جسمی ، عاطفی و هورمونی است که یک زن در دوران بارداری تجربه می کند. سطح کورتیزول در بدن یک زن باردار افزایش می یابد و در چند هفته آخر سه ماهه سوم اوج می شود. این تغییر هورمونی برای رشد جنین ضروری است و به رشد سالم مغز و ریه ها کمک می کند.
با این حال ، سطح بالای کورتیزول می تواند تأثیر منفی بر احساس یک زن باردار داشته باشد ، که با شرایطی مانند اضطراب و افسردگی همراه است و این افزایش ممکن است بر نوسانات خلقی در دوران بارداری نیز تأثیر بگذارد.
اضطراب و افسردگی از برجسته ترین مشکلات سلامت روانی است که زنان باردار با آن روبرو هستند و با علائمی مانند تحریک پذیری ، بی خوابی ، تغییر در الگوهای خواب ، حالت تهوع صبح ، تغییر در اشتها و نوسانات خلقی همراه هستند. زنان مبتلا به افسردگی نیز در انجام کارهای روزمره عادی ، لذت و اشتیاق خود را از دست می دهند و نسبت به انتقاد یا عقاید دیگران حساس تر می شوند.
اگرچه این علائم ممکن است در هنگام زایمان شایع باشد ، در صورت ادامه یا همراه با علائم جدی تر مانند حملات وحشت یا افکار مزاحم ، تمایل به آسیب رساندن به خود یا دیگران یک ضرورت غیرقابل انکار است.
چه زمانی باید به روانشناس مراجعه کنید؟
مشکلات سلامت روانی در دوران بارداری و پس از زایمان غالباً نادیده گرفته می شود و تحت درمان قرار نمی گیرند زیرا آنها به طور جدی یا به دلیل ننگ اجتماعی مربوط به درخواست کمک به متخصصان بهداشت روان مورد توجه قرار نمی گیرند. با این حال ، نادیده گرفتن این مشکلات عواقب جدی و طولانی مدت برای همسر و خانواده وی و همچنین برای رشد عاطفی ، اجتماعی و شناختی فرزندانش دارد.
مشاوره با یک روانشناس به شما کمک می کند تا شرایطی را که ممکن است نیاز به مداخله پزشکی داشته باشد یا عواقب طولانی مدت بر سلامت روان شما داشته باشد ، شناسایی کنید. شرایط متداول که زنان را تحت تأثیر قرار می دهد و نیاز به درمان فوری دارد عبارتند از:
افسردگی پس از زایمان: افسردگی پس از زایمان یک بیماری بسیار شایع است ، مطالعات نشان می دهد که از هر پنج زن ممکن است از این بیماری رنج ببرد. علائم آن عبارتند از:
– احساس خشم و تحریک پذیری
– بی اعتنایی به کودک
– اختلالات خواب و اشتها
– گریه و غم
– احساس گناه یا ناامیدی
– از دست دادن علاقه یا لذت چیزهایی که از آنها خوشحال و راضی بودید.
– افکار احتمالی آسیب رساندن به کودک یا خودتان
1- اضطراب در دوران بارداری یا پس از زایمان: تحقیقات نشان می دهد که از هر پنج زن ممکن است اضطراب یا اضطراب ناشی از افسردگی در دوران بارداری یا پس از زایمان را تجربه کند. علائم آن عبارتند از:
– نگرانی مداوم
– احساس کنید که ممکن است اتفاقی بیفتد.
– بیش از حد فکر کردن
– اختلالات خواب و اشتها
– تمایل به حرکت مداوم و ناتوانی در استراحت
– علائم جسمی مانند سرگیجه ، گرگرفتگی ، اسهال و حالت تهوع.
– احساس خشم و تحریک پذیری.
برخی از خانمها همچنین ممکن است حملات وحشت مکرر را تجربه کنند که شامل تنگی نفس ، درد قفسه سینه ، کلاستروفوبی ، سرگیجه ، تپش قلب و بی حسی و سوزن سوزن شدن در اندام ها است. این حملات معمولاً بعد از 1 تا 2 دقیقه فروکش می کنند.
اختلال وسواس-اجباری (OCD): اختلال وسواس-اجباری در دوران بارداری یا پس از زایمان با افکار ناخواسته مداوم یا وسواس ترسناک ، همراه با تمایل بیش از حد و غیرمنطقی برای برخی از اعمال (وسواس-اجباری) مشخص می شود. این نگرانی ها غالباً وسواس عملی را در مورد سلامتی و ایمنی بارداری یا نوزاد می چرخاند.
این وسواس و نگرانی های اجباری می تواند از روال روزمره آنها (مسواک زدن ، رانندگی ، ترک خانه) جلوگیری کند.
علائم اختلال وسواسی-اجباری در هنگام زایمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
– اختلال وسواس – اجباری ، که به آن افکار آزار دهنده نیز گفته می شود: افکار یا تصاویر ذهنی ثابت و مکرر هستند که اغلب مربوط به کودک هستند.
– انجام کارهای خاص بارها و بارها برای کاهش ترس و نگرانی: این ممکن است شامل مواردی مانند نیاز مداوم به تمیز کردن ، بررسی مکرر چیزی یا تغییر چیدمان تجهیزات باشد.
– احساس ترس از این افکار
– ترس از تنها ماندن با کودک
– محافظت بیش از حد کودک
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD): این اختلال در نتیجه یک تجربه آسیب زا یا ناامیدکننده در دوران بارداری ، زایمان یا پس از زایمان رخ می دهد. این موارد ممکن است شامل عوارض بارداری ، افتادگی بند ناف ، بخش سزارین غیرمترقبه ، استفاده از خلاء یا فورسپس ، انتقال نوزاد به مراقبت های ویژه نوزادان ، احساس ناتوانی یا عدم حمایت و اطمینان در هنگام زایمان یا عوارض شدید یا صدمات شدید جسمی مرتبط با بارداری یا زایمان باشد.
علائم اختلال استرس پس از تروماتیک در هنگام زایمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
– خاطرات گذشته آسیب زا را به یاد داشته باشید (که می تواند خود کودک باشد).
– کابوس های شب
– از یادآوری هر چیزی که مربوط به این رویداد باشد ، از جمله افکار ، احساسات ، مردم ، مکان ها و جزئیات خودداری کنید
– برانگیختگی مداوم و در حال افزایش (تحریک پذیری ، مشکل در خواب ، گوش به گوش ، واکنش های ناگهانی و اغراق آمیز به هر محرک)
– حملات اضطراب و وحشت
– احساس غیر واقعی بودن و جدا شدن
2- اختلال دو قطبی: تحقیقات نشان می دهد که 2 ٪ از زنان مبتلا به اختلال دو قطبی ابتدا در پس از زایمان تشخیص داده می شوند. اگر انرژی بیمار بسیار زیاد باشد یا همراه با روانپزشکی باشد ، به آنها شیدایی (شیدایی) گفته می شود. اما اگر شدت آن کم باشد ، به آن نیمه هادی (هیپومانیا) گفته می شود.
اختلال دو قطبی می تواند مانند افسردگی یا اضطراب شدید به نظر برسد و می تواند شامل علائمی مانند:
– دوره هایی با روحیه بسیار افسرده و تحریک پذیر.
– بهبود خلق و خو و افزایش انرژی بیش از حد معمول.
– سریع صحبت کنید
– نیاز کم به خواب
– بیش از حد فکر
– مشکل در تمرکز
– عزت نفس بیش از حد و شوک
– توانایی قضاوت در مورد یک متعادل را از دست دهید
– به راحتی پریشان می شود.
– عزت نفس
– توهم یا توهم در موارد شدیدتر.
تولد ممکن است یک محرک خاص برای یک دوره شیدایی باشد که ممکن است با شروع افسردگی دنبال شود.
روان پریشی پس از زایمان (PPP): این یک اختلال جدی است که معمولاً در دو هفته اول شروع می شود اما می تواند تا یک سال پس از زایمان ادامه یابد. این نوع روانپزشکی نادر تلقی می شود و تقریباً از هر هزار زن یکی را تحت تأثیر قرار می دهد.
علائم روانپزشکی پس از زایمان می تواند شامل موارد زیر باشد:
– توهم یا افکار عجیب
– توهم (دیدن یا شنیدن چیزهایی که وجود ندارند)
– احساس تحریک پذیری شدید
– بیش فعالی یا داشتن انرژی بیشتر از حد معمول
– افسردگی شدید یا عدم اسکان
– نیاز به خواب یا عدم توانایی در خواب را کاهش دهید
– هذیان عزت نفس و سوء ظن
– نوسانات سریع خلق و خوی
– گاهی اوقات برقراری ارتباط دشوار است
درمان فوری برای زنانی که از این اختلال رنج می برند ضروری است ، به خصوص که احتمالاً به خود یا دیگران آسیب می رسانند.
چگونه از سلامت روانی خود مراقبت کنیم؟
حتی در مواردی که نیازی به مداخله روانشناس نیست ، زنان در معرض بسیاری از عوامل استرس زا هستند که بر وضعیت روانی آنها تأثیر می گذارد و برای حفظ تعادل عاطفی و روحی نیاز به مراقبت از خود دارند. اینها شامل:
– برای استراحت و استراحت وقت بگذارید: بارداری و مادر بودن نباید اهمیت مراقبت شما را فراموش کند. سعی کنید وقت خود را برای انجام فعالیتی اختصاص دهید که به شما در استراحت و تجدید کمک می کند. این می تواند چیزی ساده مانند پیاده روی ، شنا ، صحبت با یک دوست یا انجام یک سرگرمی مورد علاقه باشد. شما باید خواب و استراحت را در اولویت قرار دهید. لازم است که شما و فرزندتان مطمئن شوید که در صورت نیاز به اندازه کافی خوابیده اید و در صورت لزوم چرت می زنید.
– داشتن رژیم غذایی سالم: پیروی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل در دوران بارداری بسیار مهم است. تغذیه خوب نه تنها برای رشد سالم جنین ، بلکه اساس سلامت روانی مناسب نیز مهم است.
– تجربیات مادر را به اشتراک بگذارید: پیوستن به گروه ها یا فضاهایی که مادران جدید را برای به اشتراک گذاشتن افکار و چالش های خود در بارداری یا نوزاد پس از تولد به اشتراک می گذارند ، می تواند مفید باشد. این به بهبود سلامت روان شما کمک می کند و پشتیبانی کافی از زنان دیگر را فراهم می کند.
– ارتباط با خانواده و جامعه: اختصاص زمان برای برقراری ارتباط با خانواده و دوستان برای حمایت روانی و صرف تمام وقت خود در تأمین نیازهای کودک با قیمت سلامت روان ضروری است.
– ورزش و فعالیت بدنی: مراقبت از خود می تواند شامل زمان اختصاص برای ورزش منظم باشد ، حتی اگر فقط برای پیاده روی سریع یا انجام برخی تمرینات در خانه بیرون بروید. مزایای این کارمند محدود به جنبه جسمی نیست ، بلکه می تواند به جنبه روانشناختی نیز گسترش یابد.
منبع: الجزایر
۴۷۲۳۲
منبع:خبرآنلاین