افزایش سرعت تشخیص هپاتیت و ایدز در خون های اهدایی/ ذخایر خون به 8 روز رسید
به گزارش گروه اجتماعی سلامت پرس ، مصطفی جمالی امروز در نشست خبری به مناسبت دهه فجر و دستاوردهای حوزه سلامت با اشاره به موفقیت های سازمان انتقال خون در سال های اخیر اظهار داشت: در سه سال اخیر ، سازمان انتقال خون بهترین دوران خود را سپری کرده است. در ابتدای مسئولیت من در این سازمان، موجودی کیت ها و کیسه های خون یک تا دو هفته بود که اکنون این موجودی ها به 6 ماه رسیده است.
ذخایر خون و فرآورده های خونی دو برابر شده است
جمالی با بیان اینکه میانگین ذخیره خون و فرآورده های خونی در گذشته 3 تا 4 روز بود اما اکنون این ذخایر به طور متوسط در کشور به 8 روز رسیده است، گفت: این ذخایر در تهران به 15 روز رسیده است.
افزایش سرعت تشخیص هپاتیت و ایدز در خون اهدایی
وی با اشاره به توزیع و نصب دستگاه های تشخیص ویروس هپاتیت و ایدز در کشور گفت: در گذشته تنها 11 استان کشور به این دستگاه ها مجهز بودند اما اکنون این دستگاه ها در تمام استان های کشور توزیع شده است. . تسهیلاتی که در استان های کشور توزیع می شود در راستای تحقق عدالت در سلامت است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به روش غربالگری مولکولی (NAT) گفت: دوره پنجره تشخیص بیماری به ویژه بیماری های عفونی، فاصله زمانی بین عفونت اولیه تا زمانی است که آزمایش تشخیصی می تواند عفونت را تشخیص دهد. .
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: سالانه 3 میلیون و 660 هزار واحد فرآورده های خونی در کشور مصرف می شود و با استفاده از روش های غربالگری مولکولی امکان انتقال ویروس به صفر می رسد.
وی با اشاره به حادثه تروریستی کرمان و مجروح شدن تعدادی از هموطنان خاطرنشان کرد: وقتی فردی دچار حادثه و مجروحیت می شود فرصت تعیین گروه خونی او وجود ندارد، بنابراین معمولا در چنین مواقعی گروه خونی ای منفی است. تزریق می شود. در حادثه مذکور این ذخیره بیش از 8 روز به طول انجامید به طوری که مصدومی به دلیل کم خونی مصدوم نشد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: در اعمال جراحی بزرگ مانند جراحی قلب، ذخیره خون بسیار حیاتی است و اگر کمبود ذخایر خونی باعث به تعویق افتادن جراحی شود، جان فرد در خطر است.
توزیع عادلانه خدمات انتقال خون در کشور
وی توزیع عادلانه خدمات انتقال خون در کشور را از اهداف و برنامه های این سازمان برشمرد و اظهار داشت: افزایش بهره وری، تقویت پدافند غیرعامل، استفاده از فناوری های نوین و حمایت از شرکت های دانش بنیان از اهداف این سازمان و بر اساس آن است. در یک برنامه استراتژیک سه نفره ما برنامه های خود را در سال آینده پیش خواهیم برد.
جمالی در خصوص شاخص توزیع خون و فرآورده های خونی در مراکز درمانی و بیمارستانی گفت: این شاخص از حدود 75 درصد در سال 1400 به 100 درصد رسیده است و از این رو در حال پاسخگویی به 100 درصد درخواست ها و نیازهای بیمارستان های سراسر کشور هستیم.
وی بیان کرد: سازمان انتقال خون موفقیت خود را مدیون همکاری و مشارکت داوطلبانه مردم است، به محض اینکه کمبود ذخایر خونی به وجود می آید بلافاصله مردم به آنها مراجعه می کنند و کمبودها به سرعت برطرف می شود. از سوی دیگر سازمان انتقال خون دارای کارکنان فداکار و پرتلاش است و به عبارتی اهداکنندگان فرماندهان گمنام و کارکنان انتقال خون سربازان گمنام حوزه سلامت هستند.
افزایش استفاده از کیسه های خون فیلتر شده در کشور
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران با بیان اینکه استفاده از کیسه های خون فیلتر شده در برخی استان ها از 20 درصد به 70 درصد افزایش یافته است، ادامه داد: این کیسه ها دارای فیلتر حذف گلبول های سفید هستند که منجر به رفع عوارض ناشی از وجود گلبول های سفید در خون؛ گلبول های قرمز تا 35 روز قابل نگهداری هستند، اما در صورت وجود گلبول های سفید در خون، پس از 24 ساعت، محتویات گلبول های سفید وارد خون می شود که سمی هستند و باعث تب، لرز و حساسیت می شوند. گیرنده.
وی بیان کرد: حذف ویروس سیتومگالوویروس، کاهش مقاومت پلاکتی، کاهش عوارض تب و لرز و حساسیت و کاهش مصرف آنتی بیوتیک از دیگر مزایای حذف گلبول های سفید با استفاده از کیسه فیلتر است، بنابراین با حذف گلبول های سفید، بسیاری از عوارض جانبی احتمالی از بین می روند. همچنین کیسه خون بدون گلبول سفید در جراحی هایی مانند جراحی قلب موثرتر است.
جمالی با بیان اینکه در حال حاضر گروه بندی خون با دستگاه انجام می شود، تصریح کرد: با این اقدام دقت کار بالا رفته و خطا صفر می شود.
مدیرعامل سازمان انتقال خون، اندازه گیری زیرگروه های خون را از دیگر اقدامات مهم سازمان انتقال خون عنوان کرد و گفت: اندازه گیری زیرگروه ها در گذشته انجام نمی شد؛ زیرا در سال های گذشته اندازه گیری زیرگروه ها انجام نمی شد. بیماران تالاسمی معمولاً هر دو هفته یکبار نیاز به دریافت خون دارند و اگر اندازه گیری گروه خونی انجام نشود، برخی از این بیماران دچار مشکل می شوند، زیرا به گروه های فرعی نیاز دارند.
وی در خصوص تایپ HLA خاطرنشان کرد: HLA پروتئینی است که در سطح گلبول های سفید وجود دارد و زمانی که پیوند مغز استخوان یا سلول های بنیادی خونساز انجام می شود، اگر آنتی ژن یا پروتئین اهداکننده و گیرنده با هم مطابقت نداشته باشند، پیوند رد خواهد شد، بنابراین نیاز به تشکیل بانک HLA است.
جمالی تصریح کرد: در حال حاضر یک میلیون نفر در ترکیه و 13 میلیون نفر در آلمان عضو HLA بانک هستند، اما در ایران بانک HLA وضعیت خوبی ندارد و باید به آن رسیدگی ویژه شود.
وی با بیان اینکه موضوع غربالگری آنتی بادی در برنامه هفتم توسعه گنجانده شده است، گفت: بر اساس این مصوبه جدید ضریب اطمینان بالایی در خصوص تداوم و ترویج برنامه های جدید در سازمان انتقال خون پیدا کرده ایم.
افزایش عمر پلاکتی از 4 روز به 7 روز
جمالی به روش بافی کات اشاره کرد و توضیح داد: استفاده از این روش عمر پلاکت ها را از 4 روز به 7 روز افزایش می دهد. این طرح به صورت پایلوت در استان قزوین در حال اجراست.
راه اندازی بانک خون پیش بیمارستانی
مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه اقدام مهمی را با سازمان اورژانس کشور آغاز کرده ایم، گفت: در حال بررسی اجرای بانک خون پیش بیمارستانی حوادث جاده ای هستیم. فاصله محل حادثه تا بیمارستان در برخی نقاط کشور بسیار زیاد است به عنوان مثال فاصله محل حادثه تا بیمارستان در استان سیستان و بلوچستان حدود 3 ساعت است. بنابراین با استفاده از بانک خون پیش بیمارستانی می توانیم جان افرادی را که در تصادف مجروح شده اند نجات دهیم و این موضوع را به صورت پایلوت در ایام اربعین اجرا کردیم.
میزان اهدای خون در ایران 26 در هزار نفر است
جمالی درباره جایگاه بین المللی سازمان انتقال خون ایران گفت: سازمان انتقال خون ایران توانسته رتبه برتر آسیا را به خود اختصاص دهد. همچنین آمار و ارقام یک تحقیق انجام شده در سال 2018 و منتشر شده در سال گذشته حاکی از آن است که شاخص فرآورده های خونی در آمریکا 97 و این میزان در ایران 98 است.
وی گفت: میزان اهدای خون در ایران 26 در هزار و در آمریکا 19 در هزار است.
جمالی ادامه داد: همچنین بر اساس اطلاعات سازمان جهانی بهداشت، سازمان انتقال خون ایران مرجعی در حوزه خون های کمیاب است. کمیته خون نادر متشکل از 15 نفر دارای 2 عضو از کشورهای مسلمان است که ایران یکی از این دو عضو مسلمان است.
وی در پایان به ساخت سردخانه سیار 70 هزار لیتری اشاره کرد و گفت: همچنین دو سردخانه پلاسما با ظرفیت 60 هزار لیتر در اراک و 100 هزار لیتر در قزوین در حال ساخت است. همچنین با حمایت شرکت های دانش بنیان قصد داریم سانتریفیوژهای یخچالی تولید کنیم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ادامه داد: بهره وری پلاسما تا سال های گذشته 180 هزار لیتر بود، امسال به 250 هزار لیتر رسید و امیدواریم در سال آینده به 300 هزار لیتر برسد.
انتهای پیام/