سلامت خانواده

استرس چگونه کلسترول خون را تغییر می دهد؟

به گزارش خبرآنلاین، کلسترول نوعی چربی لیپید یا مومی شکل است که همراه با جریان خون در سراسر بدن حرکت می کند. بدن شما کلسترول می سازد. اما در غذاهای با منشاء حیوانی نیز وجود دارد.

تبیان در خبر نوشت: کلسترول خون چربی چسبناکی است که توسط کبد شما ساخته می شود. این چربی در خون گردش می کند و برای سلامتی شما ضروری است. بدن برای ساختن هورمون های مورد نیاز بدن و انجام فعالیت های حیاتی به کلسترول نیاز دارد. اما میزان این کلسترول نباید زیاد باشد، زیرا باعث بروز مشکلات قلبی می شود

استرس اثرات مختلفی بر بدن دارد. یکی از این اثرات می تواند افزایش سطح کلسترول در بدن باشد. این می تواند به طور غیرمستقیم از طریق عادات ناسالمی که فرد به عنوان راهی برای غلبه بر استرس استفاده می کند اتفاق بیفتد، اما یک ارتباط بیولوژیکی مستقیم نیز وجود دارد.

هنگامی که بدن با استرس مواجه می شود، واکنش های فیزیولوژیکی خاصی رخ می دهد، از جمله تغییرات در سطح هورمون ها و اجزای خون. هر دوی این رویدادها می توانند منجر به افزایش کلسترول خون شوند.

واکنش بدن به استرس چگونه است؟

هنگامی که با استرس مواجه می شوید، بدن شما به طور خودکار عضلات، قلب و سایر اندام ها و عملکردهای شما را برای پاسخ پرانرژی در مرحله مبارزه یا پرواز آماده می کند. چه تصمیم بگیرید که بدوید و بدوید یا بمانید و بجنگید، بدن شما به روش‌های خاصی واکنش نشان می‌دهد.

در این شرایط بدن هورمون های کورتیزول، آدرنالین و نوراپی نفرین ترشح می کند. آدرنالین باعث می شود قلب سخت تر کار کند و منجر به افزایش ضربان قلب، تنفس و فشار خون می شود.

سطح این هورمون ها معمولاً تا زمانی که وضعیت استرس زا حل نشود بالا باقی می ماند. اما گاهی اوقات سطح استرس کاهش نمی یابد یا کاهش آن زمان می برد. این عوامل هم در دراز مدت و هم در کوتاه مدت می توانند منجر به افزایش کلسترول شوند.

هر چه بیشتر عصبانی باشید، LDL و تری گلیسیرید شما بالاتر خواهد بود. استرس بدن را تشویق می کند تا انرژی بیشتری برای متابولیسم تولید کند. این امر باعث تولید و ترشح بیشتر کلسترول بد LDL در کبد می شود. همچنین، استرس ممکن است در از بین بردن چربی ها در بدن اختلال ایجاد کند.
یک مطالعه نشان داد افرادی که استرس شغلی بالایی دارند سطوح ناسالم کلسترول در خون خود دارند. مطالعه دیگری نشان داد که استرس فیزیولوژیکی منجر به افزایش تری گلیسیرید و کلسترول بد و کاهش کلسترول خون می شود. دانشمندان نظریه هایی را در مورد چگونگی افزایش کلسترول توسط واکنش های استرس ارائه کرده اند.

افزایش غلظت خون

وقتی با استرس مواجه می شوید، احتمال افزایش غلظت خون شما بیشتر است. هنگامی که غلظت خون افزایش می یابد، در نتیجه اجزای خون از جمله کلسترول متراکم می شوند و این یکی از راه هایی است که استرس باعث افزایش سطح کلسترول در کوتاه مدت می شود. دلیل احتمالی این امر این است که با افزایش فشار خون به دلیل استرس، مایع از رگ‌های خونی به فضای بین بافتی اطراف آنها حرکت می‌کند.

وقتی با استرس مواجه می شوید، احتمال افزایش غلظت خون شما بیشتر است. هنگامی که غلظت خون افزایش می یابد، در نتیجه اجزای خون از جمله کلسترول متراکم می شوند و این یکی از راه هایی است که استرس باعث افزایش سطح کلسترول در کوتاه مدت می شود.

کورتیزول

افرادی که استرس طولانی مدت یا مزمن را تجربه می کنند، احتمالاً به طور مداوم کلسترول خون بالایی دارند که می تواند توسط هورمون کورتیزول ایجاد شود. کورتیزول بالا می تواند چاقی در اطراف شکم را افزایش دهد که به دلیل تجمع چربی بیشتر است، بر روی چربی در سایر قسمت های بدن تأثیر می گذارد و اشتها را افزایش می دهد.

در مواقع استرس معمولاً سراغ غذاهای ناسالم می روید و غذاهای شیرین و خوش طعم را ترجیح می دهید. زیرا این غذاها ظاهرا استرس و اضطراب شما را کاهش می دهند.

مصرف زیاد غذاهای کربوهیدراتی باعث افزایش وزن و چاقی می شود. کلسترول بالا اغلب نتیجه افزایش وزن است.

دانشمندان دریافته اند که استرس بر سیستم ایمنی اثر معکوس دارد و می تواند منجر به التهاب شود. به عنوان مثال افرادی که از انواع بیماری های کبدی رنج می برند، کلسترول آنها افزایش می یابد. محققان توضیح می‌دهند که اثر التهاب طولانی‌مدت ممکن است سطح چربی خون را افزایش دهد و در افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی و افسردگی شدید منجر به چاقی شود. سیگار کشیدن نیز می تواند عاملی در این امر باشد.

اسیدهای چرب

اگر بدن شما در شرایط استرس زا اسیدهای چرب و گلوکز را برای انرژی ترشح کند و نتوانید از آنها به عنوان انرژی استفاده کنید، کلسترول خون شما افزایش می یابد.

نظریه پاسخ قلبی عروقی

محققان دریافته اند که سیستم قلبی عروقی برخی افراد نسبت به سایرین نسبت به استرس واکنش شدیدتری نشان می دهد. به عنوان مثال، فشار خون برخی افراد زمانی که تحت استرس هستند بیشتر افزایش می یابد.

تئوری پاسخ قلبی عروقی بیان می کند که استرس می تواند خطر بیماری قلبی را در برخی افراد افزایش دهد. اکثر افرادی که کلسترول بالایی دارند به طور خودکار در معرض بیماری های قلبی مانند حمله قلبی قرار می گیرند و استرس می تواند چنین اتفاقی را بیشتر کند.

هنگامی که کلسترول خون شما بالا است، دیواره رگ ها دستخوش تغییراتی می شوند. گاهی اوقات این تغییرات باعث می‌شود که رگ‌ها انعطاف‌پذیری خود را از دست بدهند، بنابراین نمی‌توانند آنطور که باید در پاسخ به استرس باز شوند.

اثرات غیر مستقیم استرس بر کلسترول

دانشمندان درک معقولی از اثرات غیر مستقیم استرس بر سطح کلسترول دارند. به عنوان مثال، آنها می دانند که وقتی فردی استرس دارد، رفتارهایی انجام می دهد که می تواند کلسترول را افزایش یا کاهش دهد.

تفاوت اصلی بین کلسترول و تری گلیسیرید چیست؟

تفاوت کلسترول و تری گلیسیرید در بدن به عملکرد آنها مربوط می شود. اگرچه هر دو نوع چربی، چربی های موجود در خون هستند و بدن ما به آنها نیاز دارد، اما…
عواملی که می توانند به طور غیر مستقیم کلسترول را افزایش دهند عبارتند از:

تغییرات رژیم غذایی: فردی که استرس دارد ممکن است در این زمان تمایلی به خوردن نداشته باشد. اما اثرات هورمونی استرس می تواند اشتهای او را افزایش دهد.
الکل و تنباکو: افرادی که استرس دارند بیشتر به الکل و سیگار روی می آورند یا اگر قبلاً آن را ترک کرده اند، دوباره شروع کنند.
ورزش نکردن: فعالیت بدنی مستقیماً بر کلسترول تأثیر می گذارد. اگر فردی تحت فشار روانی باشد، فعالیت بدنی او کاهش می یابد و سطح کلسترول او افزایش می یابد.

کلسترول و روش های کاهش آن

چند توصیه:

بیشتر تمرین کن. ثابت شده است که ورزش باعث افزایش کلسترول خوب (HDL) و کاهش کلسترول بد (LDL) می شود.
ترک سیگار. سیگار همچنین می تواند کلسترول خوب را کاهش دهد و کلسترول بد را افزایش دهد.
از خوردن غذاهای فرآوری شده خودداری کنید. غذاهای آماده و فرآوری شده حاوی چربی های ترانس هستند که باعث افزایش کلسترول بد و کاهش کلسترول خوب می شود.
از رژیم مدیترانه ای پیروی کنید. چربی های تک غیراشباع مانند روغن زیتون و آووکادو می توانند کلسترول بد را کاهش داده و کلسترول خوب را افزایش دهند.
غذاهای حاوی امگا 3 بخورید: ماهی های چرب مانند ساردین و سالمون حاوی امگا 3 هستند که باعث کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب می شود.
غلات کامل بخورید: غلات کامل حاوی فیبر و نیاسین هستند که هم کلسترول بد را کاهش می دهند و هم کلسترول خوب را افزایش می دهند.

۲۳۳۲۱۷

منبع:خبرآنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا