اخبار سلامت

ادعای نظام پزشکی همدان؛ صداوسیما علیه پزشکان برنامه می سازد

به گزارش خبرنگار سلامت جو همداندر ساعات پایانی روز 30 آبان ماه، زمانی که دکتر مسعود داودی متخصص قلب و عروق در حال عزیمت به منزل خود در یاسوج بود مورد حمله فردی قرار گرفت و در نهایت به دلیل شدت جراحات ناشی از شلیک گلوله جان باخت. و بر اثر ضربات چاقو جان خود را از دست داد.

داستان این حمله مرگبار به سال 1401 برمی گردد. فردی که دچار سکته قلبی شده بود به بیمارستان منتقل شد اما در آنجا تلاش کادر پزشکی برای احیای وی نتیجه نداد و این فرد جان باخت. بعداً خانواده این فرد از کادر درمانی شکایت کردند و مدعی شدند کاری را که باید انجام می دادند کوتاهی کرده اند.

با اعتراض پزشک اورژانس به محکومیت یاسوج، پرونده به شیراز و تهران ارجاع شد و در هر دو محل تبرئه شد. پس از آن بود که خانواده متوفی به ویژه برادرش این پزشک و کادر درمانی را تهدید کردند.

به گفته معاونت علوم پزشکی شیراز، مرحوم داوودی در دو سال گذشته بارها مورد تهدید قرار گرفته بود اما هیچگاه این تهدیدات را به مراجع انتظامی و قضایی گزارش نکرده بود.

این فرد در شب حادثه با چاقو و اسلحه به دکتر داودی حمله کرده و وی را کشت.

دکتر طهماسابی رئیس اورژانس بیمارستان کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه دکتر داودی داروهای لازم برای درمان بیمار را به پرستاران بخش اطلاع داده و ارائه اطلاعات نادرست کادر درمانی به پرستاران بخش همراهان بیمار با تحریک خانواده بیمار و ایجاد رنجش نسبت به دکتر داودی آن را مؤثر دانسته است.

پس از این اتفاق بود که کادر پزشکی و اعضای جامعه پزشکی اعتراض کردند و خواستار جلوگیری از تکرار چنین حملاتی به کادر درمانی شدند.

در شهرستان همدان شامگاه شنبه مراسم یادبود مرحوم دکتر داوودی در سالن همایش های دانشگاه علوم پزشکی برگزار شد و اعضای جامعه پزشکی همدان ضمن گرامیداشت یاد و خاطره دکتر داوودی مطالبی را ابلاغ کردند. اعتراض و مطالبات در این خصوص از مسئولان همدانی.

در حاشیه این مراسم دکتر علیرضا مادرکیان رئیس سازمان نظام پزشکی همدان با اشاره به قتل مرحوم داودی اظهار داشت: خشونت علیه جامعه پزشکی مختص ایران نیست و در برخی از کشورها مانند پاکستان، هندوستان و مصر، بیشترین تعداد خشونت علیه پزشکان ثبت شده است. ما نگران افزایش رفتارهای خشونت آمیز علیه کادر پزشکی در ماه های اخیر و پخش گسترده تصاویر این موارد هستیم.

مادرکیان درباره ریشه این اتفاقات و حمله به کادر پزشکی گفت: بخشی از آن اساساً ربطی به کادر درمان ندارد. مردم به دلایل زیادی از جمله مسائل اقتصادی و اجتماعی تحت فشار هستند و زمانی که به طور ناگهانی با یک بیماری جدی مواجه می شوند دیگر قادر به کنترل خشم خود و در نتیجه ابراز خشونت نیستند.

ناآگاهی و انتظارات نابجا منجر به رفتار خشونت آمیز می شود

وی علت اصلی اکثر این رفتارهای خشونت آمیز را ناآگاهی و عدم آگاهی مردم از علم پزشکی دانست و گفت: انتظارات نابجا از کادر پزشکی باعث اشتباه مردم می شود. به عنوان مثال در برخی موارد بیماران انتظار دارند نوع داروی تجویز شده توسط پزشک معالج مطابق با نظر و میل آنها باشد که این درست نیست. چالش دیگر مربوط به جستجوی بیماری ها، روش های درمانی و عوارض داروها در گوگل است که اطلاعات ناقص در اختیار افراد قرار می گیرد و عامل بروز بسیاری از قضاوت ها و رفتارهای نادرست است، در حالی که مردم باید بدانند که پزشکی نمی تواند. از طریق فضای مجازی آموخته شود. پزشکی یک شغل بسیار حرفه ای و تخصصی است.

رسانه ها بر آتش بی اعتمادی مردم به پزشکان دامن می زنند

رئیس سازمان نظام پزشکی همدان در گفت و گو با رسانه ها از دیگر دلایل و ریشه های وقوع و افزایش هجمه ها علیه کادر درمانی خبر داد و آنها را عامل دامن زدن به آتش بی اعتمادی مردم به کادر درمانی و حمله به کادر درمانی دانست. .

مادرکیان در توضیح این ادعا گفت: بسیاری از برنامه های تلویزیونی درباره مافیای پزشکی صحبت می کنند، اعداد و ارقامی ارائه می شود که صحت ندارد و فرصت پاسخگویی به پزشکان داده نمی شود. این اطلاعات نادرست در مورد پزشکان و تحریک مردم علیه آنها، باعث بی اعتمادی جامعه پزشکی و مرتکب چنین اعمال جبران ناپذیری می شود.

وی ادامه داد: زمان زیادی از ایثار جامعه پزشکی در بحران کرونا نمی گذرد، اما متاسفانه صداوسیما به وضوح برنامه هایی را می سازد که در آن به پزشکان توهین می شود که خود عاملی برای ایجاد فضای ناامن با انتظارات و قضاوت های نابجاست.

مادرکیان گفت: با این اتفاقات جامعه پزشکی به سمت «طب دفاعی» پیش می رود. این بدان معناست که پزشکان قبل از اینکه بخواهند کار حرفه ای خود را انجام دهند باید به دنبال دفاع و محافظت از خود باشند. در این شرایط، مطمئناً بیماران متضرر خواهند شد، زیرا پزشکان دیگر زیر بار انجام کارهای پرخطر نیستند. اما اگر بیمار پرخطر باشد شاید بتوانیم برایش تدابیری اتخاذ کنیم اما وقتی قرار است چنین عوارض خطرناکی برای پزشک داشته باشد، طبیعتا بسیاری از پزشکان زیر بار این خطر نمی روند!

ادعای رئیس سازمان نظام پزشکی همدان در اتهام زدن به رسانه ها از چند جهت قابل بررسی، بررسی و پاسخ است. قسمتی از اتهام که به رسانه ملی مربوط می شود قطعا با تصمیم مدیران صداوسیما در مورد نحوه پاسخگویی مشخص خواهد شد. اما بخشی که رئیس سازمان نظام پزشکی همدان مدعی حمله رسانه ای به کادر پزشکی با تولید محتوای کذب است، نیاز به بررسی دقیق تری دارد.

این ادعاها در حالی مطرح می شود که یکی از وظایف اصلی رسانه ها نظارت بر عملکرد نهادها و افشای تخلفات احتمالی آنها با رعایت اصول قانونی است. طرح موضوعاتی مانند مافیای پزشکی و فرار مالیاتی در حوزه سلامت، اگر مستند و مستند باشد، نه تنها هجمه ای به کادر پزشکی است، بلکه می تواند در نهایت به بهبود عملکرد این بخش کمک کند. همچنین با فرض اینکه رسانه ای نسبت به عملکرد نظام سلامت یا بخشی از آن ادعای کذب داشته باشد، مانند کادر درمان، بخش های قانونی و غیر قانونی نظام سلامت کشور و حتی استان می توانند اقدامات لازم را انجام دهند. با طرح شکایت به مراجع ذیربط علیه آن رسانه اقدام کند.

متهم کردن رسانه ها به جای قبول مسئولیت حل مشکلات می تواند منجر به اعتماد عمومی به رسانه ها شود و در گام آخر وقتی همان رسانه ای که با هدف کمک به نظام سلامت کشور نسبت به آلودگی در نظام هشدار می داد دیگر وجود ندارد یا به این ترتیب، دوباره شاهد رشد آلودگی خواهیم بود.

برای ارزیابی دقیق‌تر این ادعا، باید معیارهای خاصی برای اندازه‌گیری «محتوای نادرست» تعیین شود. همچنین باید به این سوال پاسخ داد که آیا ادعاهای مطرح شده درباره فساد در حوزه سلامت فاقد پشتوانه مستند است یا خیر؟ علاوه بر این، تأثیر چنین ادعاهایی بر آزادی بیان و حق اطلاعات مردم نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

ابتدا برای روشن شدن شرایط می‌توان برخی از اظهارنظرهای مقامات قضایی و دولتی درباره برخی تخلفات در جامعه پزشکی را بازخوانی کرد.

در مورد موضوع زیر میزی بردن پزشکان که مشکلی قدیمی و ظاهراً لاینحل است، سید حسین حاجیمیرزایی، رئیس وقت معاونت نظارت بر امور پزشکی وزارت بهداشت گفت: در نیمه اول سال 1402 حدود 1700 پرونده به واحد رسیدگی به شکایات دانشگاه های علوم پزشکی ارجاع شده است. در 900 مورد آنها پول اضافی دریافت کردند، ثابت شد.

این در حالی است که به گفته حاجی میرزایی، این پرونده ها جدا از پرونده های رسیدگی شده در شعبه تعزیرات حکومتی بوده است.

محمدعلی اسفنانی، سخنگوی سازمان تعزیرات در فروردین 1403 با بیان اینکه در مدت چهار ماه، 519 پرونده مربوط به کم کاری پزشکان در شعب مختلف تعزیرات حکومتی کشور مورد رسیدگی قرار گرفته و منجر به صدور رأی شده است. گفتن: «رهن گذاشتن بیمار در زمان نیاز به خدمات پزشکی» و اجبار به پرداخت وجه اضافی، سکه، ارز یا موارد مشابه تخلف است.

نکته جالب بحث میز پزشکان، سمت رئیس کل نظام پزشکی همدان در سال گذشته است. آقای مادرکیان گفت: وقتی دستور تعرفه می دهند اجرا نمی شود. اگر اعداد را واقعی نبینیم، خروجی آن، دریافت پول حق الزحمه پزشکان از بیماران خواهد بود! در سیستم دولتی همه خدمات با کمترین قیمت ارائه می شود، به گفته پزشکان تعرفه حقوق نسبت به کار انجام شده اصلا به صرفه نیست. در اکثر موارد موضوع درمان زیر میزی در همدان رابطه بیمار و پزشک است و طرفین این قاعده را پذیرفته اند.

موضوع فرار مالیاتی پزشکان در سال های اخیر محل چالش ادارات مختلف دولتی و از سوی دیگر سیستم قضایی بوده است. نمونه عینی تلاش برخی پزشکان برای فرار از پرداخت مالیات را می توان در نبود دستگاه کارتخوان در مطب پزشکان مشاهده کرد. جایی که بازدیدکنندگان، از زنان باردار گرفته تا بیماران سرطانی، یا باید برای دریافت پول نقد به دنبال دستگاه خودپرداز در خیابان بگردند یا هزینه ویزیت را به کارت منشی پزشک و اقوام بپردازند.

در همین زمینه مستوفی رئیس مرکز بازرسی مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی سازمان امور مالیاتی در دی ماه 1402 گفت که متأسفانه فرار مالیاتی و دریافت وجوه خارج از دستگاه کارتخوان به صورت نقد یا دریافت سکه و حتی کدها در بین پزشکان رایج است. ارز نیز وجود دارد که اقدامات لازم برای جلوگیری از این موضوع از طریق ستاد مبارزه با پولشویی سازمان امور مالیاتی در حال انجام است.

وی همچنین در اردیبهشت ماه سال جاری (1403) گفته است که از مجموع 42 هزار گزارشی که در سامانه افشاگری سازمان امور مالیاتی از طریق مردم دریافت کرده ایم، 75 درصد گزارشات مربوط به تخلفات پزشکان بوده است.

موضوع دیگری که ممکن است به طور مستقیم و غیرمستقیم مردم را بیشتر از زیر میزی و فرار مالیاتی پزشکان درگیر کرده باشد، بحث است. قصور پزشکی است

به گفته دکتر مسجدی، رئیس سازمان پزشکی قانونی، در سال 1400 بیش از 12 هزار شکایت از قصور پزشکان و کادر درمانی در این سازمان ثبت شده است. بیشترین شکایات مربوط به دندانپزشکی با 1254 مورد، جراحی عمومی با 161 مورد، پرستاری با 755 مورد و زنان و زایمان با 734 مورد بوده است.

اما در تشریح دلایل هجمه های اخیر به کادر پزشکی، آقای مادرکیان تنها به مشکلات مالی، ناآگاهی، ناتوانی در کنترل خشم مردم و انتظارات نابجا از یک سو و فضای مسموم رسانه ای علیه پزشکان اشاره کرد. از سوی دیگر و کادر پزشکی نقشی در این اتفاق نداشتند. وضعیت داده نشد، اما مقایسه حجم بالای شکایات از بی توجهی پزشکان با تعداد کم حملات به کادر درمان نشان می دهد که در بسیاری از موارد با وجود خسارات مالی و جسمی فراوان ناشی از عملکرد پزشک و … کارکنان درمان که گاه منجر به مرگ عزیزانشان می شود. آنها به جای رسیدگی شخصی، شکایت را از طریق قانون پیگیری می کنند.

این آمار برای این بود که بگوییم با وجود همه این موارد نمی توان و نباید آن ها را به کل جامعه پزشکی کشور نسبت داد و همه مولفه های نظام سلامت کشور به این موارد آلوده هستند اما اگر بر اساس مواضع احساسی باشد. عجولانه و بدون پشتوانه دقیق، هر چند از روی خیرخواهی، بخشی از جامعه را متهم به زمینه سازی برای بخشی دیگر کرد. لازم به ذکر است که رسانه تنها بخشی از معادله است و مشکلات سلامت ریشه عمیق تری دارد. به جای مقصر دانستن رسانه ها باید به دنبال راهکارهای اساسی برای بهبود وضعیت سلامت کشور باشیم.

انتهای پیام/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا