آیا رژیم های آنلاین قابل اعتماد هستند؟ – خبرگزاری مهر اخبار ایران و جهان
سلامت جو، در سال های اخیر با رشد روزافزون فناوری و گسترش اینترنت، شاهد افزایش تعداد سایت ها و اپلیکیشن ها بوده ایم.
نرم افزارهایی که اکنون در سلامت افراد نقش دارند و افراد می توانند با چند کلیک ساده رژیم غذایی آنلاین دریافت کنند و اطلاعاتی در مورد وزن و وضعیت جسمانی خود ارائه دهند.
با استفاده از این خدمات، افراد می توانند بدون نیاز به مراجعه حضوری به متخصص تغذیه، برنامه های تغذیه شخصی را دریافت کنند.
البته لازم به ذکر است که همه این برنامه ها قابل اعتماد نیستند و ممکن است برخی از آنها به دلیل اطلاعات نادرست برای افراد مشکل ایجاد کند.
با توجه به اینکه اخیرا شاهد ورود نرم افزارها و سایت های مختلف به حوزه کاهش وزن یا افزایش وزن بوده ایم و مشخص نیست این نرم افزارها توسط چه کسانی مدیریت می شوند.
با توجه به اهمیت موضوع با مرتضی صفوی، استاد گروه تغذیه، گروه تغذیه بالینی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ما صحبت کرده ایم.
چگونه به رژیم های آنلاین اعتماد کنیم؟
وی در خصوص نحوه ارائه رژیم های آنلاین و میزان اعتماد به این خدمات گفت: اعتماد به سایت های رژیمی بستگی به اعتبار علمی، تخصص و منابع آنها دارد. سایت هایی که توسط متخصصین تغذیه یا پزشکان معتبر اداره می شوند و اطلاعات آنها به روز و علمی است قابل اعتمادتر هستند.
وی ادامه داد: رژیم های غذایی باید متناسب با نیاز و شرایط جسمانی هر فرد باشد، بنابراین توصیه می شود به منابعی که شخصی سازی و امکان مشاوره مستقیم با متخصص را ارائه می دهند مراجعه شود. در نهایت، بهترین تمرین این است که قبل از پیروی از هر برنامه غذایی، صحت آن را بررسی کنید و در صورت امکان با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
صفوی افزود: درج وزن و قد در وب سایت ها ممکن است اطلاعات اولیه ای در مورد کالری یا رژیم غذایی به شما بدهد، اما این اطلاعات تنها بخشی از فرآیند طراحی یک رژیم غذایی مناسب است.
به گفته وی، برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب نیاز به اطلاعات بیشتری از جمله میزان فعالیت بدنی، اهداف شخصی، مشکلات سلامتی و پزشکی، ترکیب بدنی مانند نسبت ماهیچه به چربی در بدن داریم که با اندازه گیری می توان این اطلاعات را مشخص کرد. درصد چربی بدن یا آزمایش های پیشرفته تر. و ممکن است تاثیر زیادی بر نیازهای غذایی شما داشته باشد. بنابراین صرف ورود وزن و قد برای دریافت رژیم کافی نیست و باید اطلاعات جامع تری از فرد دریافت کرد.
اطمینان از ایمنی در رژیم های آنلاین با پرسش از افراد در مورد سابقه پزشکی آنها
صفوی در پاسخ به این سوال که در برخی سایت ها قبل از دادن برنامه غذایی به فرد، سوالی در مورد اینکه آیا بیماری خاصی دارد یا خیر، می پرسند، گفت: بله، برخی از سایت هایی که رژیم های آنلاین ارائه می دهند از کاربران می خواهند که اطلاعاتی در مورد آن ارائه کنند. وضعیت سلامتی شما، مانند برخی بیماری ها، آلرژی ها، یا مشکلات پزشکی موجود.
این متخصص تغذیه تصریح کرد: این اطلاعات به سایت کمک می کند تا رژیم های غذایی متناسب با نیازهای خاص هر فرد را پیشنهاد دهد. به عنوان مثال، اگر فردی دیابت، فشار خون بالا، مشکلات گوارشی یا آلرژی غذایی دارد، باید رژیم غذایی را طوری تنظیم کرد که این شرایط در نظر گرفته شود.
وی گفت: این کار معمولاً برای اطمینان از ایمنی و مناسب بودن رژیم غذایی برای فرد است. در نتیجه، این سوالات می تواند به تعیین بهترین نوع رژیم غذایی و پیشنهاد غذاهای مناسب تری کمک کند. اگر این سایت ها توسط افراد متخصص و آگاه اداره می شوند و اطلاعات کاملی دریافت می شود، می توان به رژیم های ارائه شده اعتماد کرد، اما در غیر این صورت رژیم ها بی ارزش هستند و صرفا برای کسب درآمد ساخته شده اند.
وی همچنین تاکید کرد: برای رژیم لاغری نیازی به مراجعه به پزشک نیست و متخصصان تغذیه با دریافت اطلاعات کامل و داشتن تخصص و دانش کافی می توانند رژیم غذایی مناسبی را برای افراد تعیین کنند.
اثربخشی رژیم های آنلاین به صورت تلفنی با اطلاعات کامل
وی در پاسخ به سوالی درباره رژیم های غذایی صادر شده از طریق تماس تلفنی نیز گفت: در صورت دریافت اطلاعات کامل و دقیق از فرد، این روش ها نیز می تواند موثر باشد. در حال حاضر حتی ایرانیان مقیم خارج از کشور مانند آمریکا نیز به شرط جمع آوری و تنظیم اطلاعات کامل توسط متخصص تغذیه، رژیم غذایی خود را با این روش ها دریافت می کنند.
صفوی در پایان تاکید کرد: برای اطمینان از کیفیت و اثربخشی رژیم غذایی، فرد تنظیم کننده رژیم باید دارای تحصیلات و تخصص آکادمیک باشد تا بتواند اطلاعات دریافتی را به درستی تحلیل و بررسی کند. اگر اطلاعات کافی یا تخصص کافی وجود نداشته باشد، رژیم های پیشنهادی ارزشی نخواهند داشت.