سلامت خانواده

آلزایمر در کمین سفره های غذایی شهروندان است. هر 5 دقیقه یک بیمار – خبرگزاری مهر ایران و جهان

خبرگزاری مهر، گروه استان – مرجان سیف الدین: افزایش مصرف غذاهای فرآوری شده، ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله آلزایمر را به حد هشدار رسانده است.

دلایل این روند اغلب به سبک تغذیه ناسالم، کمبود سبزیجات، چربی های اشباع شده، قند بالا و کمبود آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها مربوط می شود که همگی در سلامت مغز نقش اساسی دارند و به گفته کارشناسان مربوطه، در صورت تداوم روند فعلی تغذیه، افزایش طولانی مدت آن قطعی است.

به گفته انجمن آلزایمر ایران، هر پنج دقیقه یک ایرانی به این بیماری مبتلا می شود و هشدار داده شده که ایران با جمعیت بالای سالمند خود در آستانه بحران آلزایمر قرار دارد.

تغذیه سالم، مغز سالم

عباس یوسفی نژاد متخصص تغذیه و رژیم درمانی با تاکید بر ارتباط تغذیه سالم و سلامت مغز گفت: رژیم غذایی سالم شامل میوه، سبزیجات، غلات کامل، ماهی و روغن زیتون می تواند به تقویت سلامت مغز کمک کند.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر از افزایش بیماری آلزایمر در سال های اخیر گفت وی ابراز نگرانی کرد و تاکید کرد: مغز به عنوان یکی از مهم ترین اعضای بدن و مرکز کنترل سایر اندام ها برای حفظ عملکرد خود نیازمند دریافت غذای سالم است.

یوسفی نژاد با اشاره به هزینه های بالای برخی از غذاهای سالم برای مغز از جمله آجیل، ما هی ماهی قزل آلامیوه آووکادو و روغن زیتون ادامه داد: تخم مرغ، چغندر، زردچوبه و سبزیجات از جمله سبزیجات پهن برگ مانند کاهو، کلم، گل کلم و کلم بروکسل ارزان ترین و مفیدترین غذا برای مغز هستند.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی، تغذیه را در روند کنترل و پیشرفت آلزایمر مثبت عنوان کرد و افزود: اگر فردی مبتلا به آلزایمر یا زوال عقل باشد، تغذیه سالم می تواند روند بیماری را کند کند.

آلزایمر در کمین سفره های غذایی شهروندان است. هر 5 دقیقه یک بیمار

غذای ناسالم و آلزایمر زودرس در کمین جوانان

فرینگیس اسلامی، دیگر متخصص تغذیه و رژیم درمانی، از رشد بی سابقه مصرف مواد غذایی پرخطر مانند گوشت های فرآوری شده یا نوشیدنی های شیرین و کربوهیدرات های تصفیه شده انتقاد کرد و به خبرنگار مهر گفت: مصرف این اقلام نه تنها احتمال ابتلا به آلزایمر را در سالمندان افزایش می دهد، بلکه نسل جوان را در شرایط بدتر و نابالغی قرار می دهد.

او افزایش قند خون، مقاومت مغز در برابر انسولین و آسیب عصبی را از جمله اثرات درازمدت این غذاها برشمرده است.

اسلامی از شکر و شیرینی های غیر طبیعی، نوشیدنی های شیرین، گوشت های فرآوری شده (قطعهسوسیس و کالباس)، از غذاهای ناسالم برای بروز این بیماری عنوان کرد و ادامه داد: نوشیدنی های الکلی، سرخ کردنی ها و کربوهیدرات های فراوری شده مانند آرد سفید نیز به مرور زمان عملکرد مغز را مختل می کند.

این کارشناس تغذیه افزود: نوشابه های گازدار، سرخ کردنی ها و گوشت های فرآوری شده که به طور گسترده مورد مصرف خانواده ها و جوانان قرار می گیرد، از جمله مواد غذایی خطرناک برای مغز است که می تواند باعث کاهش حافظه و آلزایمر شود.

اسلامی افزود: مصرف زیاد این مواد می تواند باعث افزایش قند خون و کاهش مقاومت مغز در برابر تولید انسولین شود. این باعث آسیب به نورون ها و اختلال در حافظه می شود.

فراموش کردن نام ها و مکان های آشنا

حسن دهکردی جراح مغز و اعصاب به تعریف بیماری آلزایمر پرداخت و به خبرنگار مهر گفت: آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل و یک بیماری پیشرونده عصبی است که سلول های مغز را از بین می برد و باعث اختلالات حافظه، تفکر و رفتار می شود و زندگی فرد مبتلا و اطرافیانش را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد.

وی ادامه داد: این بیماری بعد از 65 سالگی ظاهر می شود اما ممکن است در سنین پایین تری شروع شود و علائم آن با فراموشی خفیف شروع شده و به تدریج منجر به ناتوانی در انجام کارهای روزمره می شود.

دهکردی گفت: علائم بیماری آلزایمر در مراحل مختلف از ابتدایی تا پیشرفته می تواند متفاوت باشد.

وی تصریح کرد: در مراحل اولیه ممکن است فرد مبتلا دچار فراموشی جزئی مانند از دست دادن چیزها یا فراموشی نام دوستان شود و در مراحل پیشرفته تر فراموشی شدیدتر می شود و فرد حتی اعضای خانواده خود را به یاد نمی آورد.

حسن دهکردی، متخصص مغز و اعصاب ادامه داد: افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است در صحبت کردن یا درک دیگران دچار چالش شوند. گاهی اوقات ممکن است کلمات ساده را فراموش کنند یا جملات نامرتبط بسازند.

وی افزود: این بیماری می تواند قدرت تصمیم گیری فرد را تحت تاثیر قرار دهد سلام مشکلات روزمره و ممکن است گیج شوند یا نتوانند مشکلات ساده خود را حل کنند.

این متخصص مغز و اعصاب، تغییرات رفتاری و خلقی را از دیگر علائم این بیماری عنوان کرد و گفت: افراد مبتلا تغییرات قابل توجهی در خلق و خو و رفتار خود نشان می دهند و کسالت، اضطراب یا افسردگی از مشکلات شایع این دسته از بیماران است.

وی آخرین و مشخص ترین علائم شایع این بیماری را از دست دادن افراد مبتلا به آلزایمر دانست و افزود: این تلفات در مکان هایی است که فرد از قبل با آن محیط آشنا شده است مانند خانه یا محل کار.

دهکردی ادامه داد: اما گاهی علائم آن در سنین پایین‌تر ظاهر می‌شود مانند فراموشی جزئی، گیجی، ناتوانی در انجام کارهای روزمره، تغییرات خلقی و حتی گم شدن در مکان‌های آشنا.

وی عوامل ژنتیکی، آلودگی هوا، عوامل محیطی و سبک زندگی ناسالم مانند فشار خون، چاقی، دیابت و کم تحرکی را از دیگر عوامل زمینه ساز بیماری آلزایمر برشمرد.

وی با تاکید ادامه داد: مطالعات نشان می دهد حتی با وجود عوامل ژنتیکی، داشتن رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی مناسب می تواند خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد.

به گفته این متخصص، اگرچه به دلیل ناشناخته بودن عوامل پیشگیری قطعی امکان پذیر نیست، اما فعالیت منظم بدنی و ذهنی، تغذیه سالم، تعامل اجتماعی و مدیریت بیماری های زمینه ای می تواند کیفیت زندگی این بیماران را افزایش دهد.

آلزایمر در کمین سفره های غذایی شهروندان است. هر 5 دقیقه یک بیمار

مغز تنهاست، نیاز به حمایت دارد

این بیماری تنها یک اختلال فردی نیست، خانواده بیماران با فشارهای روحی و روانی شدیدی مواجه هستند. آموزش نحوه برخورد با رفتارهای خاص بیماران و حمایت های اجتماعی و تخصصی نیاز جامعه امروز ایران است.

بنفشه سعیدی کارشناس روانشناسی روان درمانی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: علائم رفتاری و روانی مانند توهم، افسردگی، پرخاشگری و گوشه گیری نه تنها بیمار، کل خانواده را درگیر بحران می کند و مراقبان باید راه صحیح مقابله با آن را بیاموزند.

وی گفت: بیماران آلزایمر و خانواده هایشان با فشارهای روحی و روانی شدیدی مواجه هستند و آموزش مراقبین، حمایت های اجتماعی و توجه به احساسات بیمار می تواند کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشد. ببخش.

وی بیان کرد: تشخیص بیماری آلزایمر برای خانواده ها شوک است و مراحل بیماری از خفیف تا شدید مشکلات زیادی را برای بیمار و اطرافیانش ایجاد می کند.

سعیدی اضافه کرد: در مراحل اولیه ممکن است فرد بتواند فعالیت های روزمره و اجتماعی خود را انجام دهد اما زمانی که بیماری وارد مرحله میانی می شود مشکلاتی مانند پرخاشگری، توهم، بی قراری و افسردگی تشدید می شود و فشار روانی زیادی به خانواده وارد می شود.

این روان درمانگر تاکید کرد: مراقبان باید آموزش ببینند که در مقابل نافرمانی، لجبازی یا امتناع بیمار از مصرف دارو چگونه واکنش نشان دهند، زیرا برخورد اشتباه می تواند پرخاشگری و تنش بیشتر را به دنبال داشته باشد.

وی با تاکید بر اینکه هیچ خانواده ای در مسیر سخت مراقبت از بیمار آلزایمری نباید تنها بماند و آگاهی عمومی برای حمایت از آنها ضروری است، گفت: حافظه در مراحل اولیه آلزایمر برای بیمار و اطرافیانش نگران کننده است اما در ادامه بیماری آنچه مراقبت از بیمار را سخت می کند علائم رفتاری و روانی است.

وی افزود: افسردگی، گوشه گیری، بی تفاوتی به محیط، بی قراری، توهم، هذیان و پرخاشگری از جمله علائمی است که در بسیاری از بیماران مشاهده می شود و گاه خانواده ها را مجبور به استفاده از پرستاران و مراقبان حرفه ای می کند.

این روان درمانگر تصریح کرد: برخی از بیماران دچار توهمات شنیداری یا دیداری می شوند و حتی بستگان متوفی خود را می بینند و یا دیگران را متهم به دزدی و خیانت می کنند که می تواند باعث پرخاشگری و تنش شدید در خانواده شود.

آلزایمر در کمین سفره های غذایی شهروندان است. هر 5 دقیقه یک بیمار

اگر رعایت نکنیم، ممکن است نفر بعدی ما باشیم

درمان قطعی برای آلزایمر وجود ندارد، اما با مدیریت صحیح، آموزش خانواده، مراقبت های غیر دارویی و در صورت لزوم درمان دارویی، می توان برخی از علائم رفتاری و روانی را کنترل کرد و روند بیماری را برای بیماران و خانواده ها تحمل کرد، در غیر این صورت ممکن است فرد یا مراقب بعدی بیمار آلزایمری خود باشیم.

گفته می شود بیش از 55 میلیون نفر در جهان به بیماری آلزایمر مبتلا هستند و طبق شواهد تا سال 2030 تعداد مبتلایان به این بیماری به بیش از 137 میلیون نفر خواهد رسید. این در حالی است که هزینه نگهداری از این بیماران کم نیست.

بر اساس گزارش های انجمن جهانی آلزایمر، هر سه ثانیه یک نفر در جهان به زوال عقل مبتلا می شود و این بیماری هفتمین عامل مرگ و میر در جهان است. اگرچه هیچ درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد، اما کیفیت زندگی بیمار را می توان تا حد زیادی بهبود بخشید و این امر مستلزم آموزش اطرافیان بیمار است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا