آلزایمر؛ یک سال تشخیص زودهنگام، پنج سال کاهش اختلالات بیماری – خبرگزاری مهر ایران و جهان
خبرگزاری مهر – گروه سلامت: زن ها در وسط پارک قدم می زنند، چند قدم به سمت راست و چند قدم دیگر به سمت چپ. راه خانه اش را به خاطر نمی آورد. او به مدرسه کنار پارک نگاه می کند و تصور می کند که الان وقت خروج دخترش از مدرسه است، چشمش به در مدرسه دوخته شده اما فراموش می کند که دخترش الان 30 ساله است. در همین حین صدای زنی از آن طرف پارک به گوش می رسد که فریاد می زند: بابا کجا رفتی بابا صبر کن تا برای آمدن».
آلزایمر خاطره نزدیک را از پدر گرفته و به دنیای گذشته برده است. دنیایی که دخترش هنوز کوچک است و هر لحظه ممکن است وسط خیابان باشد اجرا کنید و بی احتیاطی برای او دردسر ایجاد کنند. اما در دنیای بیرون از ذهن پدر نه از آن دختر مدرسه ای خبری است، نه از آن کوچه های قدیمی. پیرمرد تنها نیست. بسیاری از افراد مسن از این مشکل رنج می برند. آمارهای جهانی می گوید هر سه ثانیه یک نفر در دنیا و در ایران هر هفت ثانیه یک نفر به آلزایمر مبتلا می شود.
نسرین که مدتی است پرستار یک سالمند مبتلا به آلزایمر بوده است، می گوید: مراقبت از او بسیار سخت است، گاهی اوقات می ترسم برایش اتفاقی بیفتد و نتوانم کارهایم را انجام دهم. به محض اینکه حواس من پرت می شود، او خانه را ترک می کند و استرس به من سر می زند.
نسرین ادامه می دهد: «یه کارها را رفت و برگشت انجام می دهد مثلاً آب بریزد قوری چای را داخل سماور می ریزد. یا فراموش می کند تلفن را بگیرد و بدون شماره گیری گوشی را برمی دارد و با خواهرش صحبت می کند. یخو بدون وضو و هر جا که ایستاده شروع به خواندن نماز می کند. درک آنچه در ذهن او می گذرد سخت است.”
عوامل ایجاد زوال عقل
معصومه صالحی رئیس انجمن آلزایمر ایران در این خصوص به مهر گفت: اساساً همه انواع زوال عقل به معنای اختلال شناختی و مشکل حافظه است که بر دو نوع برگشت پذیر و غیر قابل برگشت است. زوال عقل برگشت پذیر ممکن است ناشی از بیماری های زمینه ای مانند افسردگی، کم کاری تیروئید، مصرف برخی داروها و غیره باشد که در صورت تشخیص و درمان به موقع می تواند مشکلات شناختی و حافظه را بهبود بخشد.
صالحی تصریح کرد: مرحله ای وجود دارد که قبلا زوال عقل یا MCI گفته می شود ممکن است 10 سال پیش توسط فردی ایجاد شده باشد، اما واکنش های آن زیاد نیست و اگر در این مرحله زود تشخیص داده شود، می توان از پیشرفت بیماری کاسته و مشکلات بیماری فرد را کاهش داد. به مدت پنج سال به تعویق افتاد.
یک سال تشخیص زودهنگام = پنج سال کاهش اختلالات بیماری
رئیس انجمن آلزایمر می گوید بیماری آلزایمر سه مرحله دارد. در مرحله اول حافظه کوتاه مدت مختل می شود، فرد کارهای روزانه را فراموش می کند و تمرکز او مختل می شود. اگر فردی کارهای روزمره خود را فراموش کند، حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کند. مرحله دوم بیماری کمی پیشرفت می کند و اختلالات شدیدتر می شود، به طوری که ممکن است یک جمله را ده تا بیست بار تکرار کند و متوجه نشود، غذا بخورد اما یادش نیاید.
وی افزود: همچنین احتمال گم شدن در این مرحله بسیار زیاد است در نتیجه توانایی فردی که در حالت عادی داشت کاهش می یابد. در مرحله سوم بیماری پیشرفت می کند و بیمار در بستر می شود. ممکن است کنترل هضم و دستگاه ادراری خود را از دست بدهد و دچار زخم بستر شود یا به دلیل عدم همکاری عضلات حلق و مری هنگام غذا خوردن در گلوی بیمار گیر کند و فرد دچار خفگی شود.
صالحی اذعان داشت: به طور معمول آلزایمر به خودی خود انسان را نمی کشد، اما عواملی مانند خفگی هنگام غذا خوردن می تواند باعث مرگ فرد بر اثر عفونت شود.
مشکلات برای شخصی که از بیمار پرستاری می کند
صالحی ادامه داد: در بیماری آلزایمر به ویژه با توجه به پیشرفت بیماری و مرحله دوم، فرد مبتلا به جای 24 ساعت مراقبت، به 36 ساعت مراقبت نیاز دارد.
رئیس انجمن آلزایمر گفت: فردی که از بیمار مراقبت می کند ممکن است دچار مشکلات مختلفی از جمله افسردگی، مشکلات جسمی، مشکلات روحی شود. حتی ممکن است طلاق و ترک تحصیل در خانواده به دلیل این بیماری اتفاق بیفتد
ده علامت هشدار دهنده برای تشخیص این بیماری
وی در پایان تاکید کرد: اگر سه مورد از این موارد در افراد مسن یا میانسال رخ داده باشد، مراجعه به پزشک متخصص یا انجمن آلزایمر در کشور یا انجمن آلزایمر تهران و فرد مبتلا ضروری است. باید نظارت شود.