آغاز زمستان با ترکیب خطرناک آنفولانزا و آلودگی هوا – خبرگزاری مهر ایران و جهان
سلامت جو، این روزها در هر کلینیک و کلینیک با تعداد زیادی از بیماران با علائم آنفولانزا مواجه می شوید. این در حالی است که در اولین روز از فصل سرد زمستان هستیم و پیش بینی می شود با سرد شدن هوا و تشدید هوای آلوده، موارد ابتلا به آنفلوآنزا نیز افزایش یابد.
ویروس آنفولانزا سال هاست که جامعه بشری را تحت تاثیر قرار داده است و به دلیل تغییرات سالانه آنتی ژن های آن، این ویروس هر ساله چهره متفاوتی به خود می گیرد. این تغییرات ممکن است به شکل آنتی ژن باشد رانش (تغییرات جزئی) یا جابجایی آنتی ژن (تغییرات کلی) رخ می دهد، به طوری که حتی نام ویروس به طور کامل تغییر می کند. به همین دلیل یک بار ابتلا به این بیماری یا حتی تزریق واکسن در هر سال، ایمنی کاملی برای سال بعد ایجاد نمی کند.
در عین حال آلودگی هوا نیز می تواند تشدید این بیماری را افزایش دهد به طوری که در روزهایی که هوای ناسالم تنفس می کنیم، تعداد مبتلایان به آنفلوآنزا به طرز عجیبی افزایش می یابد.
بر اساس مطالعات و شواهد علمی، آلودگی هوا عامل اصلی افزایش بیماری هایی مانند آنفولانزا است، زیرا افزایش آلودگی هوا می تواند آسیب پذیری دستگاه تنفسی افراد را افزایش دهد.
آلاینده های هوای شهری ترکیب پیچیده ای از ذرات، مواد سمی و خطرناک هستند که برای سلامتی انسان مضر هستند. قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا باعث تحریک ریه ها، ایجاد التهاب، تغییر عملکرد سیستم ایمنی بدن، افزایش عفونت در بافت ریه و تشدید بیماری های ویروسی می شود.
آلودگی هوا در فصل زمستان باعث پیدایش و شیوع بیماری های عفونی دستگاه تنفسی به ویژه سرماخوردگی و آنفولانزا می شود. آنفولانزا که در اصطلاح رایج به اشتباه سرماخوردگی نامیده می شود، یک بیماری است مسری این بیماری توسط ویروس های آنفولانزا (A, B, C) ایجاد می شود. اگرچه اکثر بیماران ظرف یک تا دو هفته بهبود می یابند، عفونت با ویروس آنفولانزا می تواند باعث بیماری شدید و عوارض کشنده شود. در مقابل، سرماخوردگی یک بیماری خفیف است که محدود به مخاط تنفسی فوقانی (عمدتاً بینی) است و باعث ایجاد یک بیماری مختصر همراه با آبریزش بینی و تب خفیف می شود که معمولاً بدون عوارض جدی برطرف می شود. بنابراین باید بین این دو بیماری که به دلایل مختلف ایجاد می شوند و سرنوشت متفاوتی دارند، تفاوت قائل شد.
در آنفولانزا، ویروس عامل بیماری است. ویروس ها کوچکترین گونه موجودات زنده هستند هستند که با میکروسکوپ نوری نمی توانیم ببینیم. بدن انسان با تولید ضد باد مناسب می تواند با این بیماری مبارزه کند. ویروس آنفلوانزا بینی، گلو و ریه ها را آلوده می کند. این بیماری می تواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود.
بابک عشرتی معاون فنی مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت تب، بدن درد و سرفه را از علائم آنفولانزا عنوان کرد و گفت: افراد مبتلا تا زمانی که تب قطع نشده است، در محل های شلوغ و محل کار حضور نداشته باشند. و همچنین فرد بیمار. هنگام صحبت با افراد دیگر از ماسک استفاده کنید.
عاطفه عابدینی متخصص ریه گفت: افراد مبتلا به عفونت های ویروسی در مدت پنج تا هفت روز بهبود می یابند، مگر اینکه بیماری زمینه ای یا نقص ایمنی، دیابت یا سن بالا داشته باشند، اگر فردی در خانواده بیش از سه روز تب و علائم پیشرونده داشته باشد. و دچار تنگی نفس شد و به مرکز درمانی مراجعه کرد.
به نظر می رسد با توجه به آغاز فصل سرما و سردتر شدن هوا، شاهد افزایش مبتلایان به آنفلوآنزا باشیم که در کلانشهرهای کشور که درگیر آلودگی هوا هستند، می تواند تشدید شود.