آشپزی با طعم سرطان؛ این هشدار را جدی بگیرید! – خبرگزاری مهر اخبار ایران و جهان

رویا امیری با اشاره به اینکه سرطان دومین عامل مرگ و میر در جهان است، گفت: سازمان بهداشت جهانی ترکیب شیمیایی «اکریلامید» را به عنوان یکی از مواد احتمالی سرطان زا برای انسان شناسایی کرده است. این ترکیب با فرآیندهای پخت با حرارت بالا در غذاهای حاوی کربوهیدرات مانند سیب زمینی، نان و غلات ایجاد می شود.
وی افزود: منبع آکریل آمید افزودنی مصنوعی نیست و از محیط بیرون وارد غذا نمی شود. بلکه در نتیجه واکنش طبیعی بین مواد غذایی طی فرآیندهایی مانند سرخ کردن و برشته کردن ایجاد می شود.
امیری تصریح کرد: خوشبختانه با ایجاد تغییرات ساده در روش های پخت و نگهداری غذا می توان میزان این ترکیب را به میزان قابل توجهی کاهش داد.
به گفته وی کنترل زمان و دمای پخت یکی از مهم ترین راه های کاهش تشکیل آکریل آمید است. وی توصیه کرد از طولانی شدن زمان سرخ کردن و استفاده از حرارت زیاد خودداری شود و به محض طلایی شدن رنگ غذا از پخت خودداری شود. همچنین از خوردن قسمت های تیره و سوخته غذا باید خودداری شود.
امیری افزود: نگهداری صحیح سیب زمینی نیز در کاهش این ماده موثر است. نگهداری سیب زمینی در یخچال نشاسته را به قندهای ساده تبدیل می کند و در نتیجه میزان آکریل آمید در هنگام پخت افزایش می یابد. بهترین مکان نگهداری محیطی خنک، خشک و تاریک است.
وی پیشنهاد کرد: سیب زمینی ها را قبل از سرخ کردن به مدت 15 تا 30 دقیقه در آب سرد خیس کنید و یا چند دقیقه بجوشانید تا قندهای سطحی کاهش یابد و آکریل آمید کمتری تولید شود.
امیری تاکید کرد: مصرف متعادل غذاهای سرخکرده، استفاده از سبزیجات تازه و تغییر روشهای پخت میتواند در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن از جمله سرطان موثر باشد.



