بهداشت و درمان

کمبود «دارو» را فاکتور بگیرید؛ مراقب «ایدز» باشید!

به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت (تابنا)، در حال حاضر برخی از آزمایشگاه های تشخیص پزشکی در بخش خصوصی نیز در حال انجام آزمایش HIV هستند، هرچند گفته می شود تایید آزمایش مورد نظر باید در مراکز دولتی انجام شود. اما آنچه مسلم است و اخباری که از آزمایشگاه‌های خصوصی می‌رسد، حکایت از افزایش سریع موارد HIV در کشور دارد.

HIV چیست؟

ویروس نقص ایمنی انسانی یا اچ‌آی‌وی نوعی ویروس با انتشار آهسته (ویروس رتروگراد با سرعت تکثیر پایین) و عامل بیماری ایدز است. HIV به سلول های حیاتی سیستم ایمنی بدن، از جمله لنفوسیت ها تی Helper (CD4+ T) به ماکروفاژها و سلول های دندریتیک حمله می کند. اچ‌آی‌وی ویروسی است که عملکرد را مختل کرده و نوعی از سلول‌های مسئول هماهنگی سیستم ایمنی را از بین می‌برد و منجر به از کار افتادن سیستم ایمنی بدن انسان می‌شود که به آن ایدز می‌گویند. ممکن است از زمان ورود HIV به بدن تا شروع ایدز بین 6 ماه تا 15 سال طول بکشد. در طول این مدت، اگرچه به نظر می رسد فرد سالم است، ویروس ممکن است از او به دیگران سرایت کند.

چرا ما مبتلا می شویم؟

رابطه جنسی کنترل نشده (دهانی – واژینال – مقعدی) به طوری که یکی از دو طرف به ویروس آلوده شود. وقتی مایعات بدن مانند مایع منی، مایع واژن و خون از فرد مبتلا به فرد سالم منتقل می شود، بیماری به او منتقل می شود. حتی اگر مقدار کمی از این مایعات منتقل شود. افرادی که رابطه جنسی کنترل نشده با فرد آلوده دارند در معرض این خطر هستند، اما افرادی که قبلاً یک بیماری مقاربتی داشته اند در معرض این خطر هستند. انتقال این بیماری ربطی به جنسیت ندارد، فقط از یک جنسیت به جنس دیگر منتقل می شود اما از هر دو جنس به هر دو جنس قابل انتقال است.

تزریق مشترک یا سوزن های استروئیدی راه دیگری برای انتقال ویروس است. سوزن برای خالکوبی، سوراخ کردن و نقاشی بدن نیز می تواند منجر به عفونت شود زیرا عفونت های موجود در خون روی سوزن را به بدن یک فرد سالم منتقل می کند. استفاده از سوزن های مشترک نیز می تواند باعث انتقال هپاتیت و سایر عفونت ها شود.

اگر مادرشان به این ویروس مبتلا باشد، نوزادان نیز در معرض عفونت قرار می گیرند. این انتقال می تواند قبل از تولد، در حین تولد یا در دوران شیردهی اتفاق بیفتد. زنان باردار باید آزمایش HIV انجام دهند.

افزایش تست های مثبت

شنیده ها و گفت وگوهای میدانی با برخی از مسئولان آزمایشگاه های بخش خصوصی و نیز پرهیز از آمار رسمی وزارت بهداشت حاکی از این واقعیت تلخ است که آمار مبتلایان به HIV در کشور افزایش یافته است که می تواند زنگ خطری جدی باشد. هشدار به متولیان نظام سلامت در راستای پیشگیری و کنترل بیماری از یک سو و فشار بر نهادهای فرهنگی و اجتماعی به بررسی این اتفاق ناگوار. زیرا اگر روند صعودی عفونت با سرعت ادامه یابد، باید منتظر عواقب ناگوار آن بود.

محمدمهدی گویا که سال‌ها به عنوان رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت و هم‌اکنون کارشناس عفونی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران فعالیت کرده است، می‌گوید: در 10 سال گذشته در منطقه مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی، ایران 61 درصد موارد ایدز افزایش یافته است و متاسفانه به دلایل متعددی کنترل HIV تحت تاثیر بحران های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و… قرار گرفته است. درگیری های منطقه ای است

وی با تاکید بر اهمیت ترویج اطلاع رسانی در مورد ایدز و لزوم انجام آزمایش های تشخیصی برای افراد مشکوک، می افزاید: در صورت افزایش سطح اطلاعات در جامعه، افرادی که نگران تابوهای ایدز هستند، تشویق می شوند تا هر چه بیشتر و زودتر آزمایش کنند.

آمار چه می گوید؟

لادن عباسیان، رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران با اشاره به وضعیت بیماران اچ آی وی در ایران می گوید: بر اساس آخرین آمار سال 1403، 24 هزار و 760 نفر مثبت شده اند، اما برآورد می شود که 44 هزار نفر در کشور HIV مثبت باشند.

وی به تشریح وضعیت ایدز در جامعه می پردازد و خاطرنشان می کند: از مجموع 24 هزار و 760 فرد مثبت HIV 19 درصد را زنان تشکیل می دهند که این درصد در آمار 6 ماهه اول سال 1403 به 32 درصد می رسد، بنابراین الگوی انتقال اچ آی وی که قبلا بوده است. در مردان در حال حاضر شامل زنان نیز می شود.

رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران می افزاید: 73 درصد از 24 هزار و 760 فرد HIV مثبت در گروه سنی 20 تا 45 سال قرار دارند.

عباسیان نسبت به افزایش انتقال اچ آی وی از طریق روابط جنسی هشدار داد و گفت: از مجموع 24 هزار و 760 فرد اچ آی وی مثبت 28 درصد از طریق روابط جنسی به این ویروس مبتلا شده اند که این درصد در آمار 6 ماهه اول سال 1403 به 65 درصد می رسد. شاهد تغییر در الگوی عفونت هستند.

عامل کمبود دارو؛ مراقب ایدز باشید!

شاید یکی از درگیری های متولیان سلامت کشور در طول سال برنامه ریزی برای مقابله با کمبود دارو باشد تا بیماران کمتر آسیب ببینند. این نگرانی قابل احترامی است اما نکته ای که مدیران وزارت بهداشت نباید از آن غافل شوند توجه به این گونه بیماری هاست که در صورت عدم کنترل و پیشگیری عواقب ناگواری در پی خواهد داشت.

وقتی به جامعه آماری بین 20 تا 45 سال که 73 درصد افراد مبتلا را تشکیل می دهند نگاه می کنیم، به راحتی می توان به واقعیت های این بیماری رفتاری پی برد. اگر قرار باشد این بیماری جوانان و میانسالان جامعه را درگیر کند; قطعا در سال های نه چندان دور با مشکلات زیادی مواجه خواهیم شد که شاید در آن زمان حل آن ممکن نباشد. بنابراین مدیران نظام سلامت باید کمبود دارو را فاکتور گرفته و به دنبال راهکاری برای کنترل و پیشگیری از افزایش موارد HIV در کشور باشند.

البته برخورد با این بیماری و آسیب های اجتماعی به تنهایی بر عهده وزارت بهداشت نیست. اما می توانند زنگ خطر را برای سایر مسئولان به صدا درآورند که «ایدز» در حال افزایش است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا