مقاومت میکروبی قاتل جان ۵ میلیون نفر در جهان
به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری بهداشت (تابنا)، محمدرضا صالحی با اشاره به کشف پنی سلین وی توسط «الکساندر فلمینگ» در دهه 1920 گفت: این دارو تأثیر شگرفی بر زندگی انسان گذاشت و پس از حدود 20 سال اولین مقاومت میکروبی به پنی ظاهر شد. سلین گزارش شد و از آن زمان تاکنون بارها و بارها مقاومت میکروبی با تولید آنتی بیوتیک های مختلف گزارش شده است.
وی تماس با آنتی بیوتیک ها را مهم ترین راه ایجاد مقاومت میکروبی دانست و افزود: زمانی که آنتی بیوتیک ها تجویز یا مصرف نامناسبی داشته باشند با مقاومت میکروبی مواجه می شویم. در حال حاضر یکی از مهمترین راههای تهدید بشریت، آلودگی به میکروبهای مقاوم به چندین دارو است که متأسفانه در دهههای گذشته در کشور ما شاهد جهش چشمگیری در گسترش مقاومت میکروبی بودهایم.
رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تجویز و مصرف نادرست آنتی بیوتیک ها را مهم ترین عوامل گسترش مقاومت میکروبی در کشور برشمرد و گفت: در حال حاضر راهکارهای موثری برای کاهش این مقاومت در کشور وجود دارد. دنیا که تجویز به موقع و مناسب و پرهیز از نسخه است. روش نادرست و کنترل عفونت یکی از مهم ترین راه حل ها می باشد.
صالحی با اشاره به تفاوت سطح مقاومت میکروبی گفت: هر چه مقاومت میکروبی پیشرفته تر و بالاتر باشد درمان برای آنها وجود ندارد و یا درمان ها بسیار گران است. این درمان ها باعث بهبودی کامل نمی شود، اما امکان بهبودی فرد را افزایش می دهد و در نهایت امکان مقاومت در برابر این درمان ها وجود دارد.
یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه مقاومت میکروبی باعث مرگ بیماران می شود، یادآور شد: در حال حاضر در برخی از بیمارستان ها بیمارانی هستند که گرفتار مقاومت میکروبی یا مقاومت میکروبی هستند و شرایط آنها را بسیار بدتر می کند و بستری شدن در بیمارستان طولانی شدن یا منجر به بستری شدن بیماران در بخش های مراقبت های ویژه و یا حتی مرگ آنها شده است.
رئیس مرکز تحقیقات مقاومت میکروبی و تجویز منطقی آنتی بیوتیک ها تصریح کرد: مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها نه تنها در انسان، بلکه در حوزه کشاورزی، دام، طیور و آبزیان نیز وجود دارد که باید ضابطه مند شود. بخشی از آمار بالای مقاومت میکروبی به دلیل مصرف خودسرانه بیماران، بخشی دیگر به تجویز پزشکان و قسمت سوم مربوط به تبلیغات شرکت های تولیدکننده یا واردکننده است. در هر سه مورد باید سعی کنیم با روش های موجود مصرف را بهینه کنیم.