خطرات چاقی در سنین مدرسه در بزرگسالی/ از بیماری قلبی تا سرطان – خبرگزاری مهر ایران و جهان
به گزارش خبرگزاری مهر، لیلا فرزاد کارشناس مسئول گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به اهمیت تغذیه در ارتقای سلامت و پیشگیری از بیماری های مزمن گفت: امروز مشکل اضافه وزن و چاقی یک مشکل جهانی است. رژیم های غذایی ناسالم و کم تحرکی از عوامل اصلی بروز آن هستند، به طوری که از سال 1980 چاقی دو برابر شده است.
وی افزود: در سال 1974 شیوع اضافه وزن و چاقی در کودکان 2 تا 19 سال 5.1 درصد و در سال 2010 به 16 درصد رسید و از هر 10 کودک در دنیا یک کودک دارای اضافه وزن و چاقی است.
فرزاد ادامه داد: در کشور ما توقف چاقی و دیابت یکی از اهداف راهبردی در سند ملی تغذیه و امنیت غذایی و سند ملی بیماری های غیرواگیر تا سال 1404 است که بر اساس نتایج بررسی ملی «کاسپین 5» در سال 2014 حدود 20 درصد دانش آموزان 7 تا 18 ساله دارای اضافه وزن و چاقی هستند و چاقی شکمی در 21 درصد از این گروه سنی وجود دارد.
وی افزود: خطر ابتلا به چربی خون بالا، فشار خون بالا، مقاومت به انسولین و دیابت نوع 2 نیز در نوجوانان چاق بیشتر است و چاقی در سنین مدرسه با پیامدهای بلندمدت سلامتی از جمله افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی و تصلب شرایین همراه است. در سنین بالاتر همچنین خطر ابتلا به سرطان کولورکتال و نقرس در مردانی که در دوران نوجوانی دارای اضافه وزن بوده اند و خطر ابتلا به آرتریت در زنانی که در دوران نوجوانی دارای اضافه وزن بوده اند بیشتر است.
فرزاد ادامه داد: مصرف غذاهای پرکالری، تنقلات نامناسب، کم تحرکی، افزایش زمان تماشای تلویزیون و استفاده از رایانه، تبلت و تلفن همراه؛ احتمال اضافه وزن و چاقی را در کودکان و نوجوانان افزایش داده است.
اهمیت تغذیه سالم، نیازهای تغذیه ای نوجوانان بر اساس هرم غذایی 5 تا 11 سال و 12 تا 18 سال، عادات بد غذایی و رفتاری در سنین مدرسه و بلوغ، فعالیت بدنی در کودکان و نوجوانان 5 تا 18 سال، ارزیابی وضعیت تغذیه در نوجوانی، مهارت ها و اصول مشاوره، آنتروپومتری، شاخص های ارزیابی وضعیت رشد دانش آموزان، اضافه وزن و چاقی در سنین مدرسه از مهم ترین مطالب ارائه شده توسط کارشناس مسئول گروه بهبود تغذیه سلامت بود. معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایران.