تغذیه هوشمند؛ انتخابی برای زندگی بهتر
به گزارش خبرگزاری ایمنا، تغذیه سالم یکی از مهم ترین عوامل پیشگیری از بیماری ها به ویژه سرطان است. در واقع غذای مورد استفاده می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش التهاب و مبارزه با عوامل مضر کمک کند و داشتن یک رژیم غذایی مناسب می تواند در این امر نقش داشته باشد. نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی، دیابت و سرطان دارند.
مصرف مقدار کافی میوه و سبزیجات که سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان هستند، می تواند به محافظت از سلول ها در برابر آسیب کمک کند. اکسیداتیو و کاهش خطر ابتلا به سرطان و مصرف مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان ها و فیتوکمیکال ها مانند بتاکاروتن، ویتامین C، ویتامین E، سلنیوم و لیکوپن در پیشگیری از سرطان موثر است، زیرا این مواد مغذی توانایی مبارزه با رادیکال های آزاد را دارند که منجر به تخریب سلول ها و ایجاد سرطان می شود.
مصرف گوجه فرنگی که منبع خوبی از آن است لیکوپن با کاهش خطر ابتلا به سرطان و سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، کلم و گل کلم به دلیل ترکیباتشان مرتبط است. سولفورافان می تواند به پیشگیری از سرطان های مختلف کمک کند. علاوه بر این، کاهش مصرف گوشت قرمز و فرآوری شده می تواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد.
مطالعات نشان داده است که مصرف زیاد گوشت قرمز و محصولات فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس با افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط است، بنابراین منابع پروتئین گیاهی مانند لوبیا، عدس و سویا برای سلامت قلب مفید هستند. خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.
استفاده از چربی های سالم نیز در پیشگیری از سرطان مهم است. چربی های اشباع شده و ترانس می توانند التهاب را افزایش دهند و در ایجاد بیماری های مزمن نقش داشته باشند، در حالی که مصرف چربی های غیر اشباع مانند روغن زیتون، آووکادو و آجیل می تواند به کاهش التهاب و بهبود سلامت کلی کمک کند، همانطور که ماهی های چرب مانند سالمون و تن که حاوی اسیدهای چرب امگا 3 می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند.
حفظ وزن سالم یکی دیگر از عوامل مهم در پیشگیری از بیماری ها و سرطان است. اضافه وزن و چاقی می تواند خطر ابتلا به انواع مختلف سرطان از جمله سرطان سینه، سرطان پروستات را افزایش دهد. روده بزرگ و افزایش پانکراس و مدیریت وزن از طریق یک رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی منظم می تواند به کاهش این خطر کمک کند.
در واقع انتخاب غذاهایی با کالری کم و مواد مغذی بالا مانند سبزیجات، میوه ها، حبوبات و غلات کامل می تواند به حفظ وزن سالم و کاهش خطر ابتلا به بیماری ها کمک کند و کاهش مصرف قند نیز می تواند به پیشگیری از سرطان کمک کند. مصرف زیاد قند می تواند باعث افزایش وزن و چاقی شود که از عوامل خطر سرطان هستند.
همچنین برخی مطالعات نشان داده است که افزایش مصرف شکر و نوشیدنی های شیرین ممکن است با افزایش خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان ها مرتبط باشد و به جای قندهای افزوده شده، می توان از میوه های طبیعی و شیرین کننده های طبیعی مانند عسل استفاده کرد.
پیشگیری از سرطان با خنثی سازی رادیکال های آزاد
امید صادقی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی وی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا، با بیان اینکه بدن انسان به صورت روزانه رادیکال های آزاد تولید می کند و این رادیکال های آزاد اکسیدانی هستند که می توانند به سلول ها آسیب رسانده و باعث ایجاد سلول های سرطانی شوند، اظهار کرد: سلول های سرطانی بسیار سریع رشد می کنند و می توانند منجر به ایجاد بافت سرطانی شوند. .
وی با بیان اینکه آنتی اکسیدان ها رادیکال های آزاد را در بدن خنثی می کنند، می افزاید: در واقع آنتی اکسیدان ها از ایجاد سلول های سرطانی جلوگیری می کنند و در برخی غذاها وجود دارند. منبع اصلی آنتی اکسیدان ها میوه ها و سبزیجات هستند و میوه ها و سبزیجاتی که رنگی هستند آنتی اکسیدان بیشتری دارند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی می گوید: مثلاً گوجه فرنگی نوعی سبزی است که رنگ قرمز در آن وجود دارد. لیکوپن (یک آنتی اکسیدان معروف)، بیان می کند: میوه هایی با طعم ترش نیز منبع خوبی از ویتامین C هستند که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی نیز عمل می کند.
صادقی بیان می کند: آنتی اکسیدان در همه میوه ها و سبزیجات وجود دارد، اما مقادیر متفاوتی دارند و نمی توان گفت که هیچ میوه ای آنتی اکسیدان ندارد. به بدن آنها می رسد و از ایجاد سلول های سرطانی تا حد زیادی جلوگیری می شود.
رژیم غذایی سالم چیست؟
وی می گوید: استفاده از غلات کامل یکی از مواردی است که افراد برای داشتن تغذیه سالم باید به آن توجه کنند. درصد بالایی از غذاهایی که استفاده می شود غلات هستند و افراد باید سعی کنند بیشتر غذای خود را از غلات کامل از جمله غلات کامل و نان سبوس دار تهیه کنند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه منبع اصلی انرژی در رژیم غذایی افراد غلات است، می افزاید: غلات مورد استفاده در آشپزی از غلات کامل محسوب می شوند و مردم باید سعی کنند مصرف غلات تصفیه شده مانند شیرینی، نان را کاهش دهند. برنج سفید و سفید را کاهش دهید و آنها را با غلات کامل جایگزین کنید.
صادقی با بیان اینکه اگر غلات کامل تصفیه شود قسمت زیادی از ویتامین های آنها از بین می رود، می افزاید: بیشتر ویتامین های گروه B از غلات کامل به دست می آید و همچنین مواد معدنی زیادی مانند آهن و روی در غلات وجود دارد که می توان آن را به دست آورد. با مصرف غلات تصفیه، مقدار مواد معدنی دریافتی بدن نیز کاهش می یابد.
میزان سبزی مورد نیاز برای یک فرد 4 واحد در روز است
وی تصریح می کند: گروه دیگری از مواد غذایی که استفاده از آنها در رژیم غذایی سالم اهمیت دارد و معمولا کمتر مصرف می شود سبزیجات هستند و اولین قدم مهم شناخت سبزیجات است. سبزیجات یک مفهوم گسترده است و مقدار مورد نیاز سبزیجات برای یک بزرگسال حدود سه تا چهار واحد در روز است.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به اینکه مصرف سبزیجات پخته و همچنین سوپ سبزیجات فواید زیادی برای بدن دارد، ادامه می دهد: بسیاری از افراد به میزان مناسبی که معادل سه تا چهار واحد است، مصرف نمی کنند و حتی برخی افراد به صورت هفتگی سبزیجات مصرف می کنند که توجه ویژه بیشتری را می طلبد.
صادقی با بیان اینکه پیشگیری از چاقی و تامین مواد مغزی مورد نیاز بدن در گرو مصرف به اندازه سبزیجات است، می گوید: ویتامین های C و A از جمله ویتامین های موجود در سبزیجات هستند و آهن و روی نیز از مواد معدنی موجود در سبزیجات هستند. بله، به طور کلی ویتامین ها و مواد معدنی زیادی در سبزیجات وجود دارد، اما میزان جذب برخی از آنها مانند آهن ممکن است کمتر از سایر گروه های غذایی باشد.
در نهایت، یک سبک زندگی سالم که شامل یک رژیم غذایی متعادل، فعالیت بدنی منظم و کاهش استرس باشد می تواند به پیشگیری از بیماری ها و سرطان کمک کند. در واقع مراقبت از خود و انتخاب هوشمندانه غذایی نه تنها می تواند سلامت جسمی را بهبود بخشد، بلکه کیفیت زندگی را نیز بهبود می بخشد و داشتن یک رژیم غذایی متعادل که شامل انواع مواد مغذی باشد می تواند منجر به زندگی سالم و پویا شود. .