تغذیه در دوران شیردهی؛ مادران باید این توصیه ها را جدی بگیرند – خبرگزاری مهر ایران و جهان
آرزو رضازاده، عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی در گفتگو با خبرنگار مهر، مهم ترین موضوع در رابطه با شیردهی را وضعیت صحیح مادر در دوران شیردهی دانست.
وی گفت: اکثریت خانم ها موقعیت صحیح شیر دادن به نوزاد را در دوران شیردهی نمی دانند. چگونه به نوزاد شیر بدهیم تا شیر را به خوبی دریافت کند. موضوع بعدی این است که دفعات شیردهی باید زیاد باشد تا دوباره در بدن مادر شیر تولید شود.
وی ادامه داد: نکته بعدی گروه های غذایی مختلف از جمله بادام درختی و مواد پروتئینی است که طبق بررسی های انجام شده تاثیر چندانی بر شیر مادر ندارد، در این موضوع روح و روان مادر و اعتماد به نفس نقش دارد.
یکی از اعضای هیات علمی علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی بیان کرد: مادر باید انرژی دریافتی کافی برای شیردهی داشته باشد. میزان مصرف آب باید 8 تا 12 لیوان باشد، قبل از شیردهی مایعات گرم بنوشید تا غدد شیرده به هم متصل شده و شیر جاری شود.
دلایلی که کودک شیر مادر نمی خورد
رضازاده بیان کرد: دلایل مختلفی دارد اما به طور کلی گاهی اوقات مادر موادی را در رژیم غذایی خود مصرف می کند که برای فرزندش ناخوشایند است. فلفل، پیاز و سیر از جمله غذاهایی هستند که طعم شیر مادر را تغییر می دهند و کودک آن را دوست ندارد. همچنین اگر مادری عادت به ورزش دارد، حداقل یک ساعت بعد از ورزش نباید به فرزندش شیر دهد زیرا تعریق در حین ورزش باعث ترش شدن شیر مادر می شود.
وی افزود: گاهی باورهای غلط مادر است، مادر گاهی طعم شیر خود را می چشد و انتظار دارد طعم خاصی داشته باشد. در صورتی که شیر اولیه ترشح شده از مادر شیری رقیق به رنگ آبی کم رنگ و حاوی اکثر مواد معدنی باشد که نوزاد از آب و مواد معدنی استفاده می کند و تشنگی خود را رفع می کند. سپس به تدریج چربی به مایع شیر اضافه می شود و طعم شیر تغییر می کند. توصیه می شود که مادر به طور کامل از یک سینه شیر دهد.
تا شش ماهگی کودک فقط شیر مادر مصرف می کند
عضوهیئت علمی علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان کرد: تا شش ماهگی نوزاد در صورت شربت ویتامینی پزشک به غیر از شیر مادر چیزی نخورد. توصیه می شود بله می توان با مقداری آب به نوزاد داد وگرنه اصلا توصیه نمی شود.
وی ادامه داد: از آنجایی که دیواره گوارشی نوزاد هنوز مانند انسان بالغ جمع نشده است، هر چیزی که به نوزاد می دهیم از جمله آب گوشت و آب قلم ممکن است از دیواره عبور کرده و باعث ایجاد حساسیت شدید در نوزاد شود. از شش ماهگی به بعد، سایر غذاها باید با روال آهسته وارد شوند.
هرم تغذیه برای مادران شیرده
رضازاده اذعان داشت: مادر باید از غذاهایی که وارد شیر او می شود مانند نوشابه های گازدار، نوشیدنی های کافئین دار پرهیز کند، البته چای خیلی کم رنگ مشکلی ندارد. کافئین محرک است و کودک را بی قرار می کند.
وی بیان کرد: خانم هایی که دیابت دارند ممکن است دوست داشته باشند از شیرین کننده های مصنوعی استفاده کنند اما به دلیل اینکه همه این مواد وارد شیر مادر می شود و برای نوزاد عوارض ایجاد می کند توصیه می کنیم مادر از آنها استفاده نکند. نمک و فلفل زیاد نیز باعث کاهش شیر مادر می شود و بر حجم شیر تاثیر می گذارد.
مرکبات و میوه ها برای مادران شیرده
عضو هیأت علمی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان کرد: میوه ها و مرکبات به طور طبیعی از نظر مصرف برای مادر منعی ندارند، اما ممکن است آن میوه حاوی مواد حساسیت زا باشد که در صورت تمایل مادر مصرف آن را توصیه می کنیم. کودکانی که علائم آلرژی را نشان می دهند. مرکبات را برش دهید.
وی اذعان داشت: مادران شیرده باید با مراکز بهداشتی و درمانی و مراکز شیردهی تماس بگیرند. برای یادگیری آموزش های لازم برای شیردهی. همچنین تغذیه مادران شیرده باید متعادل باشد و بدانند نسبت به افراد عادی باید سهم بیشتری از غذا دریافت کنند.
رضازاده در پایان خاطرنشان کرد: اگر مادری هر غذایی از جمله حبوبات مصرف می کند باید واکنش فرزندش را به شیر ببیند تا در صورت ابتلا به آلرژی مصرف آن غذا را قطع کند و در صورتی که نوزاد هیچ حساسیتی نداشت. یا حساسیت، منع مصرفی برای مادر وجود ندارد.