بهداشت و درمان

هشدار درباره ماده سرطان‌زای پنهان در غذاهای سرخ‌کردنی

به گزارش خبرگزاری سلامت، دکتر رویا امیری با اشاره به اینکه سرطان دومین عامل مرگ و میر در جهان است، گفت: سازمان بهداشت جهانی ترکیب شیمیایی آکریل آمید را به عنوان یکی از مواد «احتمالاً سرطان زا» برای انسان معرفی کرده است. این ترکیب با فرآیندهای پخت با حرارت بالا در غذاهای حاوی کربوهیدرات مانند سیب زمینی، نان و غلات ایجاد می شود.

وی افزود: منبع آکریل آمید افزودنی مصنوعی نیست و از محیط بیرون وارد غذا نمی شود. بلکه در نتیجه واکنش طبیعی بین مواد غذایی طی فرآیندهایی مانند سرخ کردن و برشته کردن ایجاد می شود.

دکتر امیری تصریح کرد: خوشبختانه با ایجاد تغییرات ساده در روش های پخت و نگهداری مواد غذایی می توان میزان این ترکیب را به میزان قابل توجهی کاهش داد.

به گفته دکتر امیری، کنترل زمان و دمای پخت یکی از مهم ترین راه های کاهش تشکیل آکریل آمید است. وی توصیه کرد از طولانی شدن زمان سرخ کردن و استفاده از حرارت زیاد خودداری شود و به محض طلایی شدن رنگ غذا از پخت خودداری شود. همچنین از خوردن قسمت های تیره و سوخته غذا باید خودداری شود.

وی افزود: نگهداری صحیح سیب زمینی نیز در کاهش این ماده موثر است. نگهداری سیب زمینی در یخچال نشاسته را به قندهای ساده تبدیل می کند و در نتیجه میزان آکریل آمید در هنگام پخت افزایش می یابد. بهترین مکان نگهداری محیطی خنک، خشک و تاریک است.

دکتر امیری همچنین پیشنهاد کرد سیب زمینی را قبل از سرخ کردن 15 تا 30 دقیقه در آب سرد خیس کرده یا چند دقیقه بجوشانید تا قندهای سطحی کاهش یابد و آکریل آمید کمتری تولید شود.

وی در پایان تاکید کرد: مصرف متعادل غذاهای سرخ کردنی، استفاده از سبزیجات تازه و تغییر در روش های طبخ می تواند در کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن از جمله سرطان موثر باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا