سلامت خانواده

آمار نگران کننده نیش حیوانات خانگی ؛ ضرورت کنترل ؛ بیماری عفونی – آژانس خبری مهر | اخبار ایرانی و جهانی

به گفته خبرنگار MEHR ، قباد مورادی ، رئیس مرکز بهداشت و درمان مدیریت بیماری های عفونی ، در مورد انتقال فزاینده و پیچیده بیماریهای دام به انسان در یک کنفرانس خبری هشدار داد و گفت: “حدود 5 بیماری عفونی در جهان حدود 5 ٪ از آنها می تواند از حیوانات به انسان منتقل شود.

وی با اشاره به تجربه همه گیری های اخیر ، گفت: در دوره همه گیر تاج ، بیماری هایی مانند آنفولانزای پرنده نیز گسترش یافت که حدود 2 ٪ از منشأ حیوانات داشت. مطالعات نشان می دهد که بیش از 5 ٪ از بیماری های نوظهور در طی 5 سال گذشته ریشه در حیوانات و حیوانات داشته اند.

مورادی گفت: برخی از کشورها با تدوین برنامه های دقیق و اجرای سیاست های پیشگیرانه موفق به کنترل این بیماری ها شده اند و افزودند: در بسیاری از کشورهای صنعتی ، بیماری هایی مانند عروس یا لیشمانیوز بسیار نادر هستند و گزارش کمی نیز وجود دارد. این موفقیت نتیجه مداخلات مشترک ، منسجم و علمی بین موسسات بهداشت انسان و حیوانات است.

رئیس مرکز مدیریت بیماری های ارتباطی بر اهمیت همکاری بین آژانس های مختلف اجرایی ، به ویژه وزارت زراعت جهاد ، سازمان دامپزشکی ، وزارت بهداشت و سایر موسسات مرتبط تأکید کرد و گفت: “برای کنترل مؤثر بیماری های مشترک انسانی و حیوانات ، لازم است که وظایف خود را به درستی انجام داده و در چارچوب یک برنامه هماهنگ انجام شود.” فقط در سایه این همکاری ها می توان از بحران های بهداشتی جلوگیری کرد.

وی افزود: برخی از موفقیت های سیستم بهداشتی کشور افزود: “با واکسیناسیون گسترده 5 تا 5 سال گذشته ، بیماری کزاز به طور قابل توجهی کنترل شده است و عملا شیوع آن به صفر رسیده است.” این تجربه موفق نشان می دهد که اقدامات منسجم می تواند در کنترل بسیاری از بیماریهای واگیر مؤثر باشد.

مورادی در مورد تهدیدهای احتمالی بیماریهای مشترک در آب و هوای ایران هشدار داد و گفت: “با توجه به دام های گسترده ، کشاورزی و تماس انسان با حیوانات در کشور ، برخورد با این بیماری ها باید اولویت سیاست های بهداشتی ملی باشد.”

مورادی در مورد بیماری های منتقل شده بین انسان و حیوانات گفت: “در حال حاضر دو بیماری عمده شایع بین انسان و حیوانات در کشور وجود دارد که از نظر آماری نگران کننده هستند.” تنها سال گذشته ، یکی از این بیماری ها در کشور ثبت شده است. آماری که نشانگر شیوع بالای بیماریهای شایع در ایران است.

مورادی بر اهمیت مستند سازی این بیماری تأکید کرد: گزارش هایی که در کشور ثبت می کنیم معمولاً شامل موارد شناسایی شده ، تحت درمان و گزارش شده است. با این حال ، ممکن است موارد بیماری وجود داشته باشد که به دلیل عدم وجود سیستم ثبت نام دقیق در آمار گنجانده نشده است.

وی افزود: “به عنوان مثال ، برای بروکلوز ، واکسیناسیون دام بسیار مهم است ، زیرا واکسن فقط به حیوان تزریق می شود و هیچ واکسن پیشگیرانه ای وجود ندارد و تعداد دقیق واکسیناسیون انجام شده توسط سازمان دامپزشکی در حال حاضر مشخص نیست و سازمان باید به چقدر دام را که توسط واکسن پوشانده شده است پاسخ دهد.”

مورادی نحوه انتقال بروسلوز را توضیح داد: یکی از مهمترین عوامل در انتقال این بیماری ، مصرف لبنیات غیرمستقیم و آلوده است و دومین عامل مهم تماس مستقیم با دام های آلوده ، به ویژه در هنگام زایمان است. تخلیه زایمان و حتی برخی از تخلیه بدن حیوان می تواند این بیماری را به انسان منتقل کند.

وی گفت: “علاوه بر مصرف لبنیات ، بدون محافظت از ترشحات دام بیمار ، گفت:” این امر به ویژه برای افرادی که در دام یا مشاغل مرتبط با حیوانات کار می کنند بسیار مهم است.

رئیس مرکز مدیریت بیماری های ارتباطی خاطرنشان کرد: با توجه به سطح بالای تماس انسان با دام در کشور ، تقویت واکسیناسیون دام و آموزش عمومی در مورد راه های جلوگیری از بیماری های مشترک انسانی و حیوانات باید اولویت برنامه ریزی بهداشتی باشد.

وی گفت: سال گذشته تعداد کل حیوانات در کشور به 6000 نفر رسیده است که در مقایسه با سال قبل حدود 2 درصد افزایش یافته است.

وی با اشاره به تنوع گونه های جانوری ، ادامه داد: “این موارد شامل نیش سگ ها ، گربه ها ، گرگ ها و حیوانات دیگر است که پس از مراجعه به مراکز پیشگیری از هاری از آنها مراقبت می شود.” در همین راستا ، وزارت بهداشت موفق شد 6000 نفر را در برابر هاری واکسینه کند.

مورادی افزود: “واکسیناسیون معمولاً سه بار برای جلوگیری از هاری انجام می شود.” اگر بخواهیم تقریبا محاسبه کنیم ، حدود یک میلیون و 6000 دوز واکسن تزریق شده است. این هزینه 1.5 میلیون یورو است که همه آنها توسط سیستم بهداشتی کشور پرداخت می شود.

وی گفت: برخی موارد نیاز به درمان های پیشرفته تری دارند و می گویند در مواردی که نیش در سر و صورت باشد یا عمیق باشد ، یا با خونریزی شدید ، تزریق سرم ضد ربی نیز انجام می شود. هزینه هر تزریق سرم ممکن است به 2 یورو برسد و تخمین زده می شود که بین 2 تا 5 درصد از مشتریان به آن احتیاج دارند.

رئیس مرکز مدیریت بیماری های ارتباطی گفت: “در بسیاری از کشورهای توسعه یافته ، حیوانات خانگی مانند سگ و گربه فقط در صورت واکسینه شدن کاملاً مجاز به نگه داشتن کامل هستند.” در این کشورها ، با کنترل کامل هاری در حیوانات خانگی و وحشی ، چرخه انتقال متوقف شده است.

مورادی تأکید کرد: “ما به اقدام جدی و ساختاری نیاز داریم.” در مرحله اول ، کنترل هاری در حیوانات اهلی ، به ویژه سگ ها ، باید در اولویت قرار گیرد. همچنین باید اقدامات پیشگیرانه برای حیوانات وحشی مانند شغال ، روباه و گرگ انجام شود. همانطور که در کشورهای توسعه یافته انجام می شود.

وی گفت: “واقعیت این است که تعداد بیش از 6000 نفر که به دلیل نیش حیوانات خانگی مانند سگ و گربه نیاز به مراقبت پزشکی دارند ، بسیار نگران کننده است.” مطالعات نشان می دهد که حدود 5 ٪ از موارد حیوانات توسط سگ ها و گربه ها رخ می دهد که حدود 2 درصد از آنها برای سگ ها است.

مورادی افزود: از این 5 ٪ ، سهم بالای سگهای ولگرد و بخش دیگر برای سگهای متعلق است که بسیاری از آنها واکسینه نمی شوند. در مورد گربه ها ، بیشتر نیش ها توسط گربه های خانگی رخ می دهد. حتی پنجه گربه به دلیل رنگ آمیزی با بزاق می تواند در معرض خطر بیماری باشد. حتی اگر خونریزی وجود نداشته باشد ، باید دوره کامل واکسیناسیون را طی کرد.

وی با اشاره به همکاری های وزارت بهداشت با سازمان دامپزشکی ، گفت: “در حال حاضر ، هماهنگی دامپزشکی انجام شده است تا بتوانیم میزان ایمنی از واکسیناسیون حیوانات را به ویژه برای سگ ها بررسی کنیم.” هدف کاهش هزینه های درمان انسان با کاهش نیش و کنترل بیماری است.

مورادی با تأکید بر اهمیت نقش مراکز پیشگیری و درمانی در مقابله با بیماری هایی مانند هاری گفت: در مراکز پیشگیری از هاری ، پروتکل های خاصی برای مقابله با انواع زخم های حیوانات وجود دارد. این پروتکل ها با زخم های معمولی متفاوت است و خدمات پزشکی در این مراکز باید با حساسیت خاصی ارائه شود.

مورادی افزود: جمهوری اسلامی ایران برای جلوگیری از بیماری هایی مانند هاری پرهزینه است. در همه کشورها ، چه توسعه یافته و چه در حال توسعه ، بخشی از این هزینه ها توسط صاحبان حیوان خانگی تحمل می شود. در ایران نیز لازم است یک مکانیسم خاص برای مدیریت سلامت حیوانات خانگی تهیه شود.

وی با اشاره به چالش تأمین منابع دارویی و واکسن در کشور ، گفت: “وقتی منابع محدود شود ، دولت باید خرید واکسن های اساسی را برای واکسن های مرتبط با کودکان و حیوانات در اولویت قرار دهد.” پذیرش واکسیناسیون برای چند میلیون تومانس برای نگه داشتن حیوان خانگی برای حیوان خانگی امکان پذیر نیست. این امر مستلزم تنظیم و تدوین مقررات بهداشتی است.

مورادی تکرار کرد: از دیدگاه بهداشت عمومی ، برای جلوگیری از بیماری های شایع بین انسان و حیوانات ، هیچ گونه وقفه ای وجود ندارد. اما این بدان معنا نیست که هزینه ها به طور کامل بر وضعیت سیستم بهداشتی کشور است. بخش دامپزشکی و دامپزشکی باید در این زمینه فعال تر باشد. حیوانات خانگی باید دارای گواهی سلامت و برنامه واکسیناسیون باشند.

وی با اشاره به عملکرد سیستم بهداشت و درمان در توزیع داروها و واکسن ها در کشور ، وی ادامه داد: “ما به زنجیره سرد وزارت بهداشت برای نگهداری و توزیع واکسن اعتقاد داریم. حتی اگر به متخصصان بیماری عفونی مراجعه کنید ، آنها تأیید می کنند که زنجیره سرما عملکرد خود را در ایران برای پنج سال گذشته اثبات کرده است.

رئیس مرکز مدیریت بیماری های ارتباطی تأکید کرد: هر نوع تماس با حیوانات ، چه نیش یا خراش ، باید جدی گرفته شود. در حال حاضر ، نزدیک به 5 واحد پیشگیری و درمان هاری در کشور فعال هستند که واکسیناسیون رایگان و خدمات تزریق سرم را ارائه می دهند. این مراکز مطابق دستورالعمل ها و پروتکل های وزارت بهداشت ، درمان لازم را انجام می دهند.

مورادی در مورد رشد آمار حیوانات هشدار داد: نیاز به تجدید در سیاست های مبتنی بر PET در زمینه حیوانات خانگی و مشارکت دامپزشکی مؤثرتر در کنترل بیماریهای انسانی.

به روزرسانی …

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا