سایه بحران جمعیت برسرکشور/چرا متأهل ها فرزندجدید نمی خواهند؟

به گفته خبرنگار اجتماعی آژانس خبری TASNIM ، روز ملی جمعیت امسال با افزایش نرخ تولد این کشور در دهه های گذشته به پایین ترین سطح خود رسیده است.
براساس آمارهای رسمی ، میزان باروری کشور به طور مداوم کاهش یافته است که نرخ باروری در حدود 1.58 در 1400 در 1403 به 1.44 است. این کاهش نرخ باروری ، همراه با کاهش تولد ، که برای اولین بار در سال گذشته به کمتر از یک میلیون تولد در سال رسیده است ، نشان دهنده یک روند نگران کننده در جمعیت کشور است.
نمودار زیر روند تولد ثبت شده در کشور را طی یک دهه گذشته نشان می دهد. از آنجا که این نمودار ، در سال 1403 ، تعداد زایمان در کشور 979.923 بود که در مقایسه با سال 2014 بیش از 500000 کاهش یافت و حتی در مقایسه با سال قبل 7.4 درصد کاهش یافت.
این روند می تواند عواقب جدی برای آینده کشور داشته باشد و تأثیر منفی بر بخش های مختلف از جمله کار ، رفاه اجتماعی و رشد اقتصادی داشته باشد.
چالش های اجتماعی و اقتصادی ناشی از کاهش جمعیت
از طرف دیگر ، بسیاری از کشورها به دلیل افزایش جمعیت سالخورده ، در سیستم های بهداشتی خود با بحران روبرو هستند که ایران مستثنی نخواهد بود.
اما آنچه مهم است علت پدیده کاهش جمعیت و فرزندآوری است. نکته این است که این محدود به کشور ما نیست و بسیاری از کشورهای دیگر با کاهش شدید جمعیت خود دست و پنجه نرم می کنند ، به عنوان مثال چین ، ژاپن ، کره جنوبی و بیشتر کشورهای اروپایی با مشکل پیری جمعیت روبرو هستند ، اما بسیاری از این کشورها سعی در ایجاد جاذبه هایی برای کاهش جمعیت جوان و مهاجرت به کشورهای دیگر دارند. آنها انجام می دهند با این حال ، در ایران هنوز زیرساخت های کافی برای ترغیب جوانان به ازدواج و ترغیب زوجین به فرزندخواندگی وجود دارد.
چرا متاهل تمایل به بچه دار شدن ندارند؟
نتایج یک نظرسنجی ملی که از زوجین متاهل در سنین پایین (20 تا 50 سال) در زمستان 1403 انجام شده است ، این ادعا را تأیید می کند. در این بررسی ، گرایش ها و رفتارهای فرزندآوری در بین ایرانیان مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج این نظرسنجی نشان می دهد که 77.7 درصد از پاسخ دهندگان تمایل به داشتن فرزند جدید یا فرزند جدید ندارند. این گروه از مردم گفته اند که 87 درصد از عدم تمایل آنها به فرزندخواندگی نگران آینده فرزندشان است.
نگرانی های دیگر ، از جمله مشکلات اقتصادی ، کمبود درآمد ، کمبود فضای کافی و مسکن مناسب ، از تصمیم برای فرزندآوری فرزند جدید جلوگیری می کند. بسیاری از افراد نیز تصدیق کرده اند که تعداد فرزندان فعلی آنها کافی است و از نظر روانی برای فرزندآوری آماده نیستند. در جدول زیر سهم هر یک از این موضوعات در عدم تمایل زوجین به اتخاذ شده است:
این نظرسنجی همچنین از حدود 23 درصد از زوجین که گفته اند مایل به تمایل به زایمان هستند ، پرسید. بیشترین دلیلی که این زوج ها در مورد تمایل خود به فرزندآوری ذکر کرده اند این است که آنها دوست دارند تجربه مادر یا پدر را داشته باشند. 86 ٪ از زوج های مورد سؤال در این نظرسنجی گفتند که تمایل آنها به فرزندآوری این است که یک خانواده پرجمعیت بخواهند. 85 ٪ از جمعیت نیز معتقد بودند كه فرزندآوری منجر به ادغام خانواده می شود. در عین حال ، اعتقادات مذهبی نیز نقش مهمی در فرزندآوری داشته اند که 78 ٪ از پاسخ دهندگان می گویند که تمایل آنها به فرزندان توصیه های مذهبی برای فرزندآوری است.
با این حال ، نکته مثبت در مورد این نظرسنجی این است که از همان 77 درصد مخالف فرزندآوری ، 40.9 درصد اعلام کرده اند که ممکن است در سه تا پنج سال آینده به فرزندآوری علاقه مند باشند. این گروه می تواند توجه شرایط فرهنگی یا اجتماعی را تغییر دهد و بنابراین باید تمرکز خود را بر پرورش زنان و مردان متاهل متمرکز کرد تا میزان تولد را بهبود بخشد.
تأثیر مسکن بر فرزندآوری ، مستاجران کمتر در مورد فرزندان فکر می کنند
یکی دیگر از عوامل مؤثر بر تمایل به فرزندآوری در کشور ، وضعیت مسکن است. طبق آمار ، افرادی که دارای اعتماد رایگان یا اعتماد به نفس هستند ، بیشتر علاقه مند به کودک هستند ، در حالی که مستاجران کمترین تمایل به فرزندآوری را با مشکلات اقتصادی و عدم دسترسی به مسکن مناسب دارند. این نشان می دهد که سیاست های مسکن باید به گونه ای تغییر یابد که به خانواده ها کمک کند تا شرایط بهتری برای تصمیم گیری در مورد فرزندآوری داشته باشند.
از یک سو ، یکی از راه حل های بسیاری از کشورها به عنوان راه حل بحران کاهش جمعیت ، فراهم آوردن مشوق های مادی و معنوی برای زوجین است که در کشور ما پذیرفته شده اند ، در کشور ما ، جوانان جمعیت در سال 1400 به تصویب رسیدند و همه آژانس ها با انگیزه های مختلفی برای کودکان اجرا شدند. وظایفی که جوانان جمعیت به آژانس های مختلف واگذار کرده اند ، در حالی که داستجردی ، دبیر کارکنان جمعیت ملی ، مشکلی را در مورد انگیزه های خانواده ها توصیف کرد و گفت: “حدود 73 ٪ از فرزندان کشور و فرزندان دوم فقط 27 ٪ هستند ، بنابراین بسیاری از آنها حداقل 27 ٪ دارند.”
کاهش سه درصد در آمار ازدواج در کشور
از طرف دیگر ، آمار نشان می دهد که میزان ازدواج در کشور در مقایسه با سال گذشته سه درصد کاهش یافته است ، با بیش از 484،000 ازدواج در کشور در سال 1402 ثبت شده است که در سال 1403 حدود 470،000 بود ، که نشان می دهد جمعیت کشور برای تشویق زوج های متاهل کافی نیست. “میانگین سن ازدواج برای مردان حدود 28 سال است و برای زنان حدود 24 سال. برای کاهش این سن ، ما باید برنامه ریزی فرهنگی و اقتصادی داشته باشیم.” ما باید روی میزان ازدواج جوانان تمرکز کنیم ، اما متأسفانه تمرکز ویژه ای بر مسئله ازدواج وجود ندارد. “
کاهش آمار ازدواج در دو سال گذشته:
کاهش جمعیت و کاهش نرخ باروری در کشور از جمله مشکلاتی است که متخصصان بارها از آن به عنوان آینده ایران یاد می کنند. برای مقابله با این بحران ، نیاز به طراحی سیاست های پشتیبانی جدید برای خانواده ها ، به ویژه در زمینه مسکن ، پشتیبانی اقتصادی و انگیزه و فرهنگ برای فرزندآوری وجود دارد. اگر این مسائل جدی نگرفته باشد ، این کشور در آینده ای نه چندان دور با بحران های جدی اقتصادی و اجتماعی روبرو خواهد شد و بعید است که در روز ملی جمعیت سالهای آینده آمار فاجعه بار تری ارائه شود.
پایان پیام/