اخبار سلامت

وجود 8000 آزمایشگاه در کشور/ 40 درصد آزمایش ها غیرضروری است

Alireza Raisi ، معاون وزیر بهداشت در شبکه آزمایشگاهی سالانه ، که در تاریخ 13 مه 1403 برگزار شد ، با اشاره به وجود زیرساخت ها و ظرفیت های قابل توجه در مناطق آزمایشگاهی این کشور ، گفت: “متأسفانه آزمایشگاه پراکنده شده است.

وی گفت: “آزمایشگاه نباید به عنوان جزایر مستقل عمل کند ، بلکه باید مطابق با یک شبکه منسجم و هدفمند باشد تا هم افزایی لازم را ایجاد کند.”

معاون بهداشت و درمان وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: حداقل 40 ٪ از آزمایشات در کشور غیر ضروری است ، و افزود که الکترونیکی فرآیند کپی نیز آزمایش های غیر ضروری را افزایش داده است.

ریلی این موضوع را نشانه ای از عجیب و غریب در منابع بهداشتی توصیف کرد و تأکید کرد: نیازهای القایی در دارو و آزمایشگاه ها در حال افزایش است و امید است که این روند با اجرای یک برنامه پزشک خانواده کنترل شود.

معاون معاون بهداشت وزارت بهداشت ، با اشاره به رفتار سالانه حدود یک میلیارد آزمایش در کشور ، گفت: در حال حاضر ، بخش عمده ای از این خدمات توسط بخش خصوصی ارائه شده است که این نشانه مشارکت مناسب در این بخش است. اما همچنین انتظار می رود که با هماهنگی بیشتری سهم بخش دولتی را افزایش دهد.

رئیس جمهور پزشکان را به عنوان یکی از اصول اساسی طب بالینی توصیف کرد و در مورد کاهش این مهارت در بین نسل جدید پزشکان هشدار داد.

معاون وزیر بهداشت بر لزوم استاندارد سازی فن آوری های مورد استفاده در آزمایشگاه ها تأکید کرد و افزود: دستگاه های پیشرفته نیاز به کالیبراسیون مداوم و استفاده نادرست از فناوری های مدرن ، به ویژه هوش مصنوعی توسط غیر متخصص ، می توانند مشکلات جدیدی را در سیستم بهداشت ایجاد کنند.

وی افزود: “در آینده ، با پیشرفت پزشکی شخصی ، ساختار آزمایشگاه و خدمات پزشکی کشور دگرگون می شود و ممکن است به جای خانه های بهداشت جسمی ، گسترش خانه های بهداشتی دیجیتال و خدمات تلفنی را ببینیم.”

ریلی همچنین بر لزوم حداکثر بهره برداری از ظرفیت های آزمایشگاهی کشور تأکید کرد و گفت که علاوه بر توسعه تجهیزات ، باید به ارتقاء زیرساخت های حمل و نقل ایمن و فناوری اطلاعات در حوزه آزمایشگاهی توجه ویژه ای داشته باشد.

وی با اشاره به وجود بیش از 8000 آزمایشگاه در کشور ، گفت: این آزمایشگاه ها باید به سوابق سلامت الکترونیکی متصل شوند تا مدیریت و مدیریت یکپارچه و مؤثر امکان پذیر باشد.

ریزی ضمن قدردانی از تلاش های جامعه آزمایشگاهی این کشور در هنگام رویارویی با بیماری همه گیر کرونا ، Raisi از عملکرد آنها در این مقطع تاریخی ستایش کرد.

پس از این مراسم ، سید ساجاد رازاوی ، معاون وزیر بهداشت ، گفت: “من از رئیس آزمایشگاه مرجع بهداشت و تیم پرشور آن قدردانی می کنم که با مدیریت هوشمندانه خود در سازماندهی و بهره برداری از آزمایشگاه های کشور ، ادغام مؤثر بین بخش بهداشت و بهداشت ایجاد کرده اند.” این همکاری به گونه ای است که می توان آن را به عنوان یک الگوی موفق و مؤثر در سیستم بهداشتی کشور توصیف کرد. همکاری بی نظیر وی در ایجاد هم افزایی بین بخش های مختلف ، بدون استرس یا درگیری ، نمونه ای ممتاز از تعامل سازنده بین دو زمینه مراقبت های بهداشتی است. به طوری که هر بخش وظایف خود را به خوبی انجام می دهد ، اما در عین حال ، با هماهنگی و هدف کامل ، امیدواریم که این الگوی در سایر زمینه های بهداشتی از جمله سلامت مادران و نوزادان ، مراقبت از مامایی و کاهش مرگ و میر نیز استفاده شود تا خدمات درمانی و بهداشت بیشتری را مشاهده کند.

وی افزود: آزمایشگاه یکی از موضوعات مهم و استراتژیک در سیستم جهانی بهداشت امروز است. ” در یکی از سفرهای خارجی من ، از یک مرکز آزمایشگاهی پیشرفته بازدید کردم. آنچه توجه من را به خود جلب کرد 10 تا 12 موتور سیکلت با رانندگان آموزش دیده و مجهز به جعبه های خاص از نمونه های آزمایشگاهی بود. برخی از این جعبه ها دارای سیستم خنک کننده برای حفظ زنجیره سرد بودند. این افراد مسئول نمونه گیری ، بسته بندی و انتقال ایمن نمونه ها به آزمایشگاه مرکزی بودند. مقامات این مرکز تخمین زده اند که نه تنها هزینه های عملیاتی 30 تا 35 درصد کاهش یافته است ، بلکه دسترسی مردم به خدمات آزمایشگاهی نیز به طرز چشمگیری افزایش یافته است.

“این تجربه دقیقاً مطابق با توسعه شبکه آزمایشگاهی کشور است ؛ شبکه ای که اگر به درستی تقویت و پشتیبانی شود ، می تواند به یکی از دستاوردهای بزرگ سیستم بهداشتی تبدیل شود. این ظرفیت نه تنها کیفیت خدمات را افزایش می دهد ، بلکه می تواند یک الگوی الهام بخش برای سایر قسمت های سیستم بهداشتی باشد.

رازاوی در ادامه تأکید کرد: با توجه به رشد جمعیت و شرایط فعلی میدان تجهیزات پزشکی ، یک آزمایشگاه کوچک را نمی توان به هیچ مرکز بهداشتی کوچک اختصاص داد. در طول بازدیدهای من به مراکز مختلف بهداشتی ، من هنوز درخواست تجهیزات مانند سل یا سایر دستگاه های تخصصی را می بینم. در حالی که بسیاری از این مراکز نه تنها با نحوه کار با این تجهیزات آشنا هستند ، بلکه توانایی ارائه خدمات مؤثر را نیز ندارند. با این حال ، اصرار بر ایجاد دستگاه ها در مراکز حجم بسیار کم نمونه های دریافت شده – در سه تا پنج نمونه در روز – معنی ندارد.

معاون وزیر بهداشت گفت: “با تدوین یک برنامه ریزی هوشمندانه و جامع ، هزینه های تأمین و نگهداری تجهیزات را می توان به میزان قابل توجهی کاهش داد و در عوض منابع انسانی را به سمت تخصص و مهارت سوق داد.” متأسفانه ، در برخی از مراکز آزمایشگاهی در کشور ، افراد دارای صلاحیت ناشناخته و بدون مصوبات لازم به عنوان یک متخصص آزمایشگاه کار می کنند. موضوعی که نه تنها از جامعه آزمایشگاه کشور شکایت می کند بلکه به هیچ وجه مورد غفلت واقع نمی شود.

وی افزود: “اگر چنین تخلفاتی مشاهده شود ، یک درمان تعیین کننده صورت خواهد گرفت و حتی در صورت لزوم ، بسته شدن آزمایشگاه متخلف در دستور کار قرار خواهد گرفت.” از آنجا که سلامت مردم مهمترین خط قرمز ما در سیستم بهداشتی است. کوچکترین سهل انگاری در این زمینه می تواند عواقب جدی برای سلامت افراد به همراه داشته باشد و مسئولیت ما مستلزم آن است که ما به هیچ وجه از این خط قرمز عبور نکنیم.

معاون وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: در زمینه اجرای سیستم ارجاع و برنامه پزشکی خانواده که یکی از اولویت های اصلی وزارت بهداشت است ، می توان با سازماندهی شبکه آزمایشگاهی حاصل شد. این رویکرد ضمن افزایش دسترسی افراد به خدمات آزمایشگاهی دقیق و استاندارد ، به طرز چشمگیری کیفیت آزمایش ها را بهبود می بخشد.

وی همچنین افزود: آزمایشگاه هایی که به دلیل نقص تجهیزات یا فرسودگی دستگاه ها نتوانسته اند خدمات با کیفیت بالا ارائه دهند ، می توانند شبکه را به منظور استفاده از منابع انسانی تخصصی در زمینه مناسب تر ادغام کنند. در طول راه ، استفاده از نیروهای آموزش دیده و آموزش دیده اجتناب ناپذیر است.

رازاوی گفت: در این ساختار ، حتی در زمینه مسئولیت فنی ، می تواند بهینه تر شود. به جای نیاز مأمور فنی در هر واحد کوچک ، آزمایشگاههای مرکزی با تجهیزات پیشرفته و نیروی انسانی تخصصی مسئولیت فنی را بر عهده می گیرند. این هم به افزایش بهره وری و هم به مدیریت موثرتر منابع انسانی و مالی کمک می کند.

وی گفت: یکی از مهمترین چالش های مشاهده شده در فرآیند نمونه برداری و انتقال به آزمایشگاه ها ، عدم آموزش مناسب برای نیروهای اجرایی در این زمینه است. متأسفانه ، در بعضی از مراکز ، به جای استفاده از افراد آموزش دیده ، فقط از نیروهای غیر خاص برای انجام این کار خطرناک استفاده می شود. در حالی که نمونه گیری مناسب و انتقال آن به آزمایشگاه نیاز به دانش ، مهارت و دقت بالایی دارد.

وی گفت: “اگر روند انتقال به درستی انجام نشود ، نتایج آزمایش اشتباه می شود و مستقیماً بر سلامت مردم تأثیر می گذارد.” برخی از بازدیدها مشاهده شد که به جای استفاده از جعبه های بوکس ایمن ، از جعبه های مقوایی معمولی استفاده شده است ، وقتی به آنها هشدار دادم ، آنها پاسخ دادند ، “مشکلی نیست” در حالی که دقیقاً این بی اعتنایی ریشه اصلی مشکل است.

رازاوی تأکید کرد: لازم است که نیروهای مربوطه آموزش های لازم را طی کنند و دانشگاه هایی که در این مسیر عملکرد خوبی داشته اند ، مستحق تشویق و پشتیبانی ویژه هستند. در مقابل ، دانشگاه هایی که پشت سر گذاشته اند باید آموزش ببینند. اشکالی ندارد که تیم ها برای آموزش این دانشگاه ها آموزش داده شوند ، اما دانشگاه هایی که در سطح موفق بوده اند و دو نفر باید به درستی قدردانی شوند.

وی گفت: حمایت و تشویق دانشگاه های پیشرو نه تنها به آنها انگیزه می دهد ، بلکه به یک الگوی مؤثر برای سایر مراکز تبدیل می شود تا این مسیر را به روشی منسجم و پایدار ادامه دهند.

معاون وزیر بهداشت گفت: “شبکه آزمایشگاهی این کشور تا سال 1407 به طور کامل مستقر خواهد شد و علاوه بر اجرای سیستم پزشکی خانواده و برنامه پزشکی خانواده ، می توان از ظرفیت خدمات آزمایشگاهی یکپارچه و جامع استفاده کرد.”

پایان پیام/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا