تغییر در هورمونهای بارداری ؛ احساسی که گاهی به کابوس تبدیل می شود – آژانس خبری مهر | اخبار ایرانی و جهانی

هنگامی که یک زن باردار می شود ، یکی از اولین تغییرات در بدن ، افزایش هورمونهای زن مانند استروژن و پروژسترون است. هورمون ها در این گروه استروئید آنها قرار می گیرند
افزایش هورمونهای زن تأثیر مستقیمی بر سیستم عصبی دارد و ترشح برخی از حامل های عصبی مانند دوپامین و سروتونین می شود این حامل ها نقش مهمی در ایجاد حس آرامش و در وضعیت طبیعی برای کمک به مادر در ایجاد رابطه عاطفی بهتر و سالم تر با جنین خود دارند. اما این روند همیشه خوب پیش نمی رود. گاهی اوقات تغییرات جسمی در بارداری ، تعداد زیادی از آزمایشات ، نگرانی های روانی یا حتی تغییر در رفتار همسر و ممکن است نشانگر عدم توانایی وی در پذیرش مسئولیت باشد ، از اینکه مادر از مسئولیت خوبی برخوردار باشد ، جلوگیری می کند.
گذشته مادر ، تجربیات کودکی ، ترس از مادر بودن و اضطراب در مورد سلامت جنین یا از دست دادن استقلال ، می تواند باعث شود هورمون ها به درستی کار نکنند ، به همین دلیل عوامل محیطی نقش مهمی در حامل های هورمون و عصبی دارند. این عوامل می تواند رفتار مادر را ایجاد یا حتی مختل کند.
در این رابطه ، خبرنگار مهر متخصص زنان و زایمان دهکده فیروزه ای و معلم ملی وزارت بهداشت و آموزش پزشکی در دوران بارداری درباره تغییرات هورمونی صحبت شده است.
چگونه می تواند از زنان باردار در مسیر مادر مفید باشد؟
دهکده: حمایت از یک زن باردار بسیار مهم است تا بتواند با آرامش مسیر مادر را دنبال کند. هورمون ها ذاتاً بد نیستند و به مادر کمک می کنند. داشتن بارداری سالم ، جلوگیری از زایمان زودرس ، تضمین سلامت جنین و حفظ روحیه ذهنی مادر. اما هنگامی که محیط ناامن یا استرس زا است ، عملکرد این هورمون ها نیز مختل می شود.
کورتیزول معمولاً به عنوان هورمون استرس شناخته می شود و مقدار بالای آن می تواند باعث اضطراب و هیجان بیش از حد شود. اما در عین حال ، این هورمون نقش اساسی در رشد ریه های جنین به ویژه در هفته های آخر بارداری دارد که به بلوغ تنفسی کودک کمک می کند. با این حال ، اگر مادر اضطراب مزمن ایجاد کند که ناشی از استرس بیرونی یا داخلی باشد ، ممکن است خودکفا یا مقصر باشد.
آیا هورمون ها در پیوند عاطفی مادر با جنین دخیل هستند؟
دهکده: تکمیل روند بارداری محدود به رشد جسمی جنین نیست. در عوض ، این مسیر با شکل گیری احساسات ، رفتار و حتی سلامت روانی مادر و کودک همراه است. همانطور که تحقیقات نشان می دهد ، جنین احساسات خود را از مادر دریافت می کند. بنابراین ، مادر نقش مهمی در سلامت آینده کودک دارد و حتی می تواند روند زایمان را تسهیل کند.
وقتی هورمون ها استروئید مانند استروژن و پروژسترون که در دوران بارداری افزایش می یابد ، آنها نمی توانند عواقب طبیعی خود را در یک محیط استرس زا یا بدون پشتیبانی انجام دهند. در چنین شرایطی ، مادر ممکن است شکوه و عظمت ، حساسیت ، انتظار زیاد و حتی مشکلات دستگاه گوارش را ایجاد کند. علائمی که اغلب در اثر اضطراب ناشی از عوامل محیطی ایجاد می شود.
پس از زایمان ، سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون ناگهان کاهش می یابد. این دو هورمون در دوران بارداری نقش مهمی در افزایش حامل های عصبی مانند دوپامین و سروتونین آنها علت خوشبختی هستند. کاهش ناگهانی آنها می تواند باعث موقعیت هایی مانند غم و اندوه پس از زایمان ، ناآرامی ، گریه غیر ضروری و بی قراری شود. یک وضعیت SO -CALLED غم و اندوه مادر شدن نامیده می شود.
اگر این وضعیت روانی با بی خوابی ناشی از نگهداری کودک و عدم حمایت از اطرافیان همراه باشد ، احتمال افسردگی پس از زایمان را نیز افزایش می دهد ، اما نقش هورمون دیگری نامیده می شود وابسته به بازویوموسین در ضمن قابل توجه است. این هورمون ، که در حین شیردهی ترشح می شود و به عنوان هورمون عشق شناخته می شود ، می تواند برخی از اثرات منفی استروژن و پروژسترون را جبران کند. مادرانی که نوزاد خود را با ترشح شیر می دهند وابسته به بازویوموسینآنها قادر به ایجاد پیوند عاطفی با کودک و سازگاری با شرایط جدید هستند.
آیا هورمون ها در شیردهی نقش دارند؟
دهکده: شیردهی با تغییرات گسترده هورمونی همراه است. یکی از هورمون هایی که در حین شیردهی ترشح می شوند پروانه به آن هورمون زندگی شبانه مادر گفته می شود ، پروانه این به مادر کمک می کند تا بتواند بی خوابی شب را بهتر تحمل کند و با شرایط جدید سازگار شود. بنابراین شیردهی نه تنها به تغذیه کودک کمک می کند ، بلکه با ترشح هورمون ها مانند پروانه وت وابسته به بازویوموسیناین می تواند از غم و اندوه پس از زایمان در برابر افسردگی جلوگیری کند.
در بعضی موارد ، علائم نگران کننده به نظر می رسد که نباید از آن غافل شد ، اگر مادر اضطراب بالایی داشته باشد ، باعث کاهش میل جنسی ، افزایش وزن یا خستگی بیش از حد شود ، این می تواند نشانه ای از اختلال تعادل هورمونی باشد.
خواب در تغییرات هورمون نقش مهمی ایفا می کند و بی خوابی مزمن ، معمولاً به دلیل مراقبت از شب ، باعث کاهش هورمون کاهش هورمون می شود. ملاتونین (هورمون خواب). در نتیجه ، افزایش سطح کورتیزول (هورمون استرس) رخ می دهد که می تواند تعادل سایر هورمونهای مفید را مختل کند و مادر را به یک چرخه معیوب خستگی ، اضطراب و بی ثباتی خلق و خوی تبدیل کند.
نقش افراد پیرامون زایمان بسیار مهم است. حمایت عاطفی و عملی برای مادر ، به ویژه فراهم کردن فرصت هایی برای استراحت و خواب در طول روز ، می تواند از اختلالات هورمونی جلوگیری کرده و سلامت روان مادر را حفظ کند.
مراقبت از مادر بعد از تغییر هورمون ها چیست؟
دهکده: مراقبت از زایمان باید بسیار جدی باشد ، به خصوص در زمان های مهم مانند 2 روز اول ، 2 روز و سه ماه پس از زایمان ، مادر باید توسط مادر باشد. مادر یا به پزشک زن مراجعه کنید. یکی از شایع ترین مشکلات در این دوره ، کم کاری تیروئید پس از زایمان است که می تواند بر روحیه مادر تأثیر بگذارد. در صورت تشخیص به موقع ، این اختلال را می توان به راحتی توسط داروی تیروئید کنترل کرد. اما اگر او نادیده گرفته شود ، مادر ممکن است خود یا دیگران را سرزنش کند و ممکن است بدون آگاهی از استرس روانی زیادی رنج ببرد.
آیا حمایت روانی مادران پس از تغییر هورمون؟
دهکده: تولد ، چه طبیعی و چه از طریق سزارین ، یک روند کامل برای بدن و روان مادر است. همچنین در زایمان طبیعی حدود 2 سی سی و در زایمان سزارین حدود 2 سی سی خون از بین می رود. بنابراین ، در اوایل زایمان ، بدن مادر ممکن است به ویتامین یا مکمل های آهن فوری نیاز داشته باشد و این نیاز را برای این نیاز تشخیص دهد. مادر یا یک پزشک متخصص که اقدامات لازم را بر اساس وضعیت جسمی مادر ارائه می دهد.
از طرف دیگر ، اگر مادر با علائمی مانند بی اشتهایی ، تحریک پذیری زیاد ، کاهش علاقه به مراقبت از کودک یا از دست دادن شدید خلق و خوی روبرو شود ، مادر باید به سرعت ارزیابی شود. در چنین شرایطی ، اشاره به مادر اولین قدم ؛ در صورت لزوم ، برای جلوگیری از اختلالات جدی تر از جمله افسردگی پس از زایمان ، به روانشناس مراجعه می شود.
در کشورهای توسعه یافته امروز ، سیستم هایی به نام حلقه های پشتیبانی پس از زایمان شکل گرفته اند که از مشاوران تشکیل شده است. ماماروانشناسان و حامیان مادر که به زنان در آگاهی و مهارت کمک می کنند تا در این دوره بحرانی بگذرانند.
آیا سیستم بهداشتی کشور می تواند چالش های مادران باردار را برآورده کند؟
دهکده: متأسفانه ، در بسیاری از سیستم های بهداشتی ، از جمله در کشور ما ، توجه به سلامت مادران پس از زایمان هنوز یک خلاء جدی است. غالباً تمرکز کارکنان درمان فقط بر وضعیت جسمی مادر در دوران بارداری و زایمان است ، در حالی که پس از زایمان نیز با تغییرات اساسی در سطح روان و هورمون ها روبرو است که در صورت نادیده گرفتن ، می تواند باعث افسردگی مزمن شود.
این بی اعتنایی در حالی که تحقیقات نشان داده است که روحیه ، شخصیت و سلامت روانی هر انسانی به شدت تحت تأثیر ماههای اولیه زندگی وی است. به خصوص از جنین تا پایان سن دو سال. در این دوره ، مراقبت اصلی کودک مادر است. بنابراین ، اگر ما به دنبال یک جامعه سالم و توسعه یافته هستیم ، باید از مادران مراقبت کنیم. زیرا خیر آنها بنیانگذار نسل بعدی است.