مجله سلامتساختمان پزشکان

چگونه از پوسیدگی دندان پیشگیری کنیم؟روش‌های موثر و نقش ارتودنسی در سلامت دندان‌ها

برای بسیاری از مراجعین به مطب‌های دندانپزشکی این سوال مطرح است که پوسیدگی دندانی چیست ؟چگونه رخ می‌دهد و چگونه می‌توان از وقوع آن جلوگیری کرد؟ به عبارت دیگر علائم اولیه ایجاد پوسیدگی چیست تا به راحتی از پیشرفت آن جلوگیری شود. در این مقاله در مورد پوسیدگی انواع آن و علایم آن و روش‌های جلوگیری از ایجاد آن صحبت می‌کنیم. علاوه بر این از نقش ارتودنسی در سلامت سیستم دندانی و جلوگیری از ایجاد پوسیدگی‌ها نیز سخن می‌گوییم.

تأثیر میکروب‌ها و مواد قندی بر پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه

انواعی از میکروب‌ها در محیط دهان وجود دارند که معمولا بر روی سطوح دندانی و به خصوص در ناحیه‌های بین دندان‌ها قرار می‌گیرند. این میکروب‌ها از مواد غذایی خصوصاً قند ها استفاده کرده و سعی در افزایش تعداد خود دارند. وقتی که میکروب‌ها از مواد قندی موجود در غذا استفاده می‌کنند تا به تولید مثل بپردازند مواد اسیدی را ترشح می‌کنند که می‌توانند برای سلامت دندان‌ها مضر باشد به عبارت دیگر باعث پوسیدگی دندان‌ها و ایجاد بیماری‌های لثه‌ای شود از این رو می‌توان گفت مواد قندی موجود در غذا در کنار میکروب‌های موجود بر روی دندان‌ها می‌توانند با ایجاد مایعات اسیدی موجب ایجاد پوسیدگی‌های شدیدی خصوصاً در نواحی بین دندانی شوند.

راه های جلوگیری از پوسیدگی دندان

۱. مسواک زدن منظم (حداقل دو بار )
۲. استفاده از نخ دندان روزانه
۳. کاهش مصرف قند و مواد شیرین
۴. مراجعه منظم به دندانپزشک برای چکاپ و جرم‌گیری
۵. استفاده از دهان‌شویه‌های ضدباکتری
۶. نوشیدن آب کافی برای حفظ ترشح بزاق
۷. مصرف غذاهای غنی از کلسیم و فسفر
۸. پرهیز از مصرف نوشیدنی‌های اسیدی و گازدار

از این رو می‌توان گفت با کاهش تعداد میکروب‌های موجود در محیط دهان و همچنین کاهش مواد قندی مصرف شده می‌توان از ایجاد پوسیدگی‌ها در دهان و یا بیماری‌های لثه‌ای جلوگیری کرد و این اهمیت آموزش بهداشت را در دوران کودکی برای فرزندان شما مشخص می‌کند. پس اولین گام در جلوگیری از ایجاد پوسیدگی‌ها مسواک زدن مرتب و استفاده از انواع نخ دندان‌ها و دهانشویه‌ها می‌باشد از سوی دیگر کاهش مصرف قندها ،شکلات‌ها یا انواع شکرها می‌تواند باعث کاهش میزان پوسیدگی‌های دندانی شود .

ارتودنسی کودکان؛ راهی برای پیشگیری از پوسیدگی

از سوی دیگر وجود بی‌نظمی‌ها در محیط دهان که از حدود سن ۸ سالگی آغاز می‌شود و مورد توجه متخصص ارتودنسی کودکان می‌باشد نیز می‌تواند باعث افزایش تعداد میکروب‌های دهان شود. از این رو می‌توان گفت یکی از راه‌های جلوگیری از ایجاد پوسیدگی‌های دهان و دندان و بیماری‌های لثه ‌ای علاوه بر مسواک زدن و استفاده از نخ دندان‌ها و دهانشویه‌ها و مراجعه به متخصص ارتودنسی کودکان در اصفهان می‌باشد.

رفع بی‌نظمی‌های دندانی و بر هم ریختگی‌ها در کودکان می‌تواند باعث کاهش تعداد میکروب‌ها شده و از سوی دیگر تمیز کردن دندان‌ها را آسان ‌تر کند از این رو مراجعه به متخصص ارتودنسی کودکان در حدود سن ۸ سالگی برای رفع بی‌نظمی‌های دندانی بسیار ضروری می‌باشد و می‌تواند از عوامل موثر در جلوگیری از ایجاد پوسیدگی ها باشد.

رعایت بهداشت برای جلوگیری از پوسیدگی در کودکان

۱. مسواک زدن دندان‌های کودک از زمان رویش اولین دندان با مسواک نرم
۲. آموزش و تشویق کودک به مسواک زدن صحیح حداقل دو بار در روز
۳. استفاده روزانه از نخ دندان برای تمیز کردن فواصل بین دندانی
۴. محدود کردن مصرف شیرینی‌جات، شکلات، نوشیدنی‌های شیرین و اسیدی
۵. مراجعه منظم به دندانپزشک برای معاینه و پیشگیری از پوسیدگی
۶. استفاده از فلورایدتراپی
۷. اجتناب از عادت‌های مضر مانند مکیدن انگشت و استفاده طولانی‌مدت از شیشه شیر
۸. تغذیه سالم و مصرف مواد غذایی مفید مانند لبنیات، سبزیجات و میوه‌ها
۹. آموزش صحیح جویدن غذا و پرهیز از خوراکی‌های چسبنده و مضر
۱۰. اطمینان از نوشیدن آب کافی و حفظ رطوبت دهان کودک

گام بعدی برای محافظت از دندان‌های کودکان و جلوگیری از ایجاد پوسیدگی‌ها استفاده مرتب از نخ دندان حداقل یک بار در شبانه روز است البته باید توجه داشت که نخ دندان هرگز نمی‌تواند جایگزین مسواک زدن باشد. از این رو بعد از هر بار غذا خوردن لازم است یک بار دندان‌ها نخ دندان زده شده و از سوی دیگر بعد از آن به وسیله مسواک تمیز شود.

چه مسواکی انتخاب کنیم؟

انواعی از مسواک‌ها در داروخانه‌ها وجود دارد که می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد مسواک‌ها می‌تواند نرم متوسط یا سخت باشد به طور کلی پیشنهاد می‌شود برای محافظت از دندان‌ها از پوسیدگی‌ها از مسواک‌های متوسط استفاده گردد. مسواک‌های بسیار سخت یا بسیار نرم می‌تواند عوارضی را به همراه داشته باشد. اما در مورد دهانشویه‌ها به عنوان گام بعدی برای جلوگیری از ایجاد پوسیدگی‌ها می ‌توان به انواع دهانشویه های فلوراید دار اشاره کرد. ویژگی اصلی دهانشویه این است که باید بعد از مسواک زدن استفاده شده و روی آن به هیچ وجه چیزی خورده نشود. از این رو بهترین زمان برای استفاده از دهانشویه‌ها شب‌ها و قبل از خواب می‌باشد.

 متخصص ارتودنسی اصفهان در جلسه اول و بعد از معاینه فرزندان شما انواع مسواک‌ها دهانشویه‌ها و خمیر دندان‌ها را به شما معرفی کرده و روش صحیح مسواک زدن را به شما آموزش می‌دهد.

اهمیت اساسی در زمان مسواک زدن می‌باشد. مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی باید حداقل ۵ دقیقه طول بکشد از راه‌های ویژه برای تشویق کودکان برای خوب مسواک زدن و جلوگیری از ایجاد پوسیدگی‌ها استفاده از انواع ساعت‌های شنی است. این ساعت‌های شنی کوچک می‌تواند کودکان را برای مسواک زدن تشویق کرده و زمان مورد نیاز برای تمیز کردن دندان‌ها را به آنها آموزش دهد.

رژیم غذایی و پوسیدگی دندان

از عوامل موثر دیگر در ایجاد پوسیدگی ها رژیم غذایی می‌باشد. مواد قندی بهترین ماده برای استفاده از میکروب‌ها در دهان هستند . انواعی از قندها در بستنی شکلات یا مواد غذایی دیگر وجود دارد که باید میزان مصرف آنها کاهش پیدا کند در صورتی که مصرف قندها کاهش پیدا کرده و بعد از هر بار غذا خوردن دندان‌ها به مدت ۵ دقیقه مسواک زده شود حتما میزان پوسیدگی‌های دندانی کاهش پیدا می‌کند. علاوه بر مسواک زدن مرتب به مدت زمان ۵ دقیقه و بعد از غذا خوردن و همچنین استفاده از دهانشویه‌ها، خمیر دندان‌های فلورایدار و همچنین مسواک زدن از مراجعه منظم به متخصص ارتودنسی در کودکان نیز می‌ توان به عنوان عامل مهمی در جلوگیری از ایجاد پوسیدگی‌ها اشاره کرد. اگر هزینه ارتودنسی برای شما زیاد است میتوانید در کلینیک ارتودنسی دکتر کامران دوامی با شرایط ویژه از ارتودنسی اقساطی در اصفهان بهره مند شوید. اقساط به صورت ماهانه و بسته به شرایط شما تعیین میشود.

مراجعه دوره‌ای در هر شش ماه به متخصص ارتودنسی کودکان برای بررسی پوسیدگی‌های اولیه که علائم چندانی ندارند اهمیت بسیاری دارد .متخصص با بررسی میزان بی‌نظمی ‌ها و تلاش در جهت رفع آنها و همچنین آموزش بهداشت و معاینه کردن وجود پوسیدگی‌ها می‌تواند مانع از پیشرفت پوسیدگی‌های دندانی و ایجاد بیماری‌های لثه‌ای شود.

نقش ارتودنسی در پیشگیری از پوسیدگی دندان

از سوی دیگر تمیز کردن دندان‌های نامنظم و به هم ریخته بسیار سخت است لذا بهتر است با مراجعه به متخصص به دنبال رفع بی‌نظمی‌های دندانی باشیم چرا که دندان های نامنظم محیط مناسبی برای رشد میکروب‌ها هستند و همچنین گیر غذایی را بسیار بیشتر می‌کنند تقریبا در بسیاری از موارد متخصص علاوه بر آموزش بهداشت در مورد نحوه مسواک زدن و همچنین استفاده از دهانشویه‌های فلوراید دار و نخ دندان با رفع بی‌نظمی‌های دندانی و مشکلات رشدی به افزایش بهداشت دهان و دندان کمک می‌کند.

در نهایت باید گفت

پوسیدگی‌های دندانی به علت تجمع مواد غذایی خصوصاً قندها در محیط دهان در کنار میکروب‌ها می‌تواند به مرور باعث از دست رفتن دندان ها شود. وجود بی‌نظمی‌های دندانی تمیز کردن آنها را سخت ‌تر کرده و همچنین باعث می‌شود تا میکروب‌های بیشتری در محیط دهان وجود داشته باشد. از این رو مراجعه به متخصص ارتودنسی کودکان در حدود سن ۸ سالگی برای آموزش نحوه صحیح مسواک زدن، استفاده از دهانشویه‌ها، خمیر دندان‌ها و ونخ دندان‌ها و در کنار بررسی وجود بی‌نظمی‌های دندانی بسیار اهمیت دارد. پزشک با رفع بی‌نظمی‌های دندانی و جلوگیریاز ایجاد آنها می‌تواند سطح بهداشت دهان را افزایش داده و باعث جلوگیری از ایجاد پوسیدگی‌ها شود

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا