اخبار سلامت

انقلاب در بهداشت؛ ایران چگونه سرآمد بهداشت و درمان منطقه شد؟

به گفته خبرنگار اجتماعی خبرگزاری Tasnim ، پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1977 تحولات گسترده ای را در همه زمینه ها ، به ویژه در زمینه بهداشت به وجود آورد.

در این مدت ، علیرغم تحریم ها و محدودیت های اقتصادی ، کشور ما توانست اقدامات بزرگی را در زمینه بهداشت عمومی انجام دهد و سیستم بهداشتی را به یکی از ستون های اساسی توسعه کشور تبدیل کند.

یکی از برجسته ترین دستاوردهای این دوره ، توسعه خدمات پیشگیری از بیماری و افزایش پوشش واکسیناسیون است که نه تنها باعث افزایش سلامت عمومی می شود بلکه تأثیر قابل توجهی در کاهش مرگ و میر کودک در ایران نیز داشته است.

در سالهای اولیه انقلاب ، وزارت بهداشت با همکاری موسسات مختلف ، برنامه های پیشگیرانه را راه اندازی کرد که هدف اصلی آن مقابله با بیماری های مسری و ارتقاء سلامت در جامعه بود.

برنامه های واکسیناسیون از جمله اقداماتی بود که به ویژه در مناطق روستایی و دورافتاده کشور اجرا شد و موفق به کنترل و حتی ریشه کن کردن برخی از بیماری های خطرناک مانند فلج اطفال شد. این اقدامات نه تنها در کاهش شیوع بیماری ها مؤثر بود ، بلکه مرگ و میر کودکان زیر پنج سال را نیز به میزان قابل توجهی کاهش می داد.

واکسیناسیون در ایران سابقه بسیار طولانی دارد ، بنابراین اولین بار ، واکسن کوچک با واکسن جدید در ایران در سال 1820 ، پس از 20 سال ساخت آن توسط دانشمند انگلیسی ادوارد جنر آغاز شد. در اوایل قرن بیستم ، تلاش زیادی برای مقابله با آبله جهانی و بیماری زیر جلدی انجام شد و سپس با فعال شدن موسسه پاستور ایران و انستیتوی واکسن و سرم رازی ، مراحل بسیار خوبی برای تولید حصبه ، وبا ، کوچک ، کوچک ، کوچک ، کوچک ، کوچک ، کوچک و واکسن های وبا در کشور. شد

براساس اعلام وزارت بهداشت ، میزان پوشش واکسیناسیون کودکان در سالهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی کمتر از 35 ٪ بود ، اما با برنامه ریزی منظم بهداشت و همچنین آموزش و اشتغال کارگران بهداشت ، آمار به سرعت افزایش یافت. 1993 از نظر تزریق واکسن سوم به 95 ٪ رسید.

در جدول زیر ، که از مجله تحقیقاتی آکادمی علوم پزشکی کشور گرفته شده است ، آمار مقایسه ای مرگ و میر کودکان زیر یک و کمتر از پنج سال را نشان می دهد. بر این اساس ، میزان مرگ و میر برای کودکان زیر پنج کشور در کشور حدود 178 در سال 1355 بود.

یعنی 178 از هر 1000 نوزاد که به دنیا آمده اند این رقم به 16 کشته در هر هزار تولد زنده رسیده است و اکنون کمتر از 8 نفر در هزار تولد است.

در گذشته ای که از این دست نیست ، بیماری هایی مانند تراکوم ، آبله ، تیک ، شپش و کک بسیار شایع بودند. تقریباً در آنجا واکسیناسیون وجود نداشت و بسیاری از شهرها و روستاها فاقد سیستم آب و فاضلاب بهداشتی بودند. بیماریهای عفونی و انگلی بسیار گسترده بودند و بیماریهای خطرناکی مانند مالاریا و لیشمانیوز در مناطق مختلف کشور شایع بودند.

“مصونیت یکی از مشهورترین و مؤثرترین روشها برای جلوگیری از بیماری های کودکانه است و بدون شک واکسیناسیون نقش مهمی در سلامت جامعه داشته است.” است

در 40 سال گذشته ، پس از شروع EPI ، از سال 1983 ، دستاوردهای مهمی در پیشگیری و کنترل واکسن و ترویج سلامت فرزندان ما حاصل شده است. از سال 2001 ، کشور ما عاری از فلج اطفال است ، کزاز نوزادی در سال 1996 از بین رفته است و ویروس های سرخک و سرخچه های بومی در سال 1398 ، دیفتری ، سرفه و اوریون کنترل شده است و حامل های مزمن هپاتیت B به کمتر از یک درصد کاهش یافته است. این است “

“براساس سازمان بهداشت جهانی ، میزان مرگ کودکان زیر 5 سال در ایران از 52 کشته در هر 1000 تولد زنده در سال 2000 تا 14 کشته در هر 1000 تولد زنده در سال 2020 و همچنین کشته شدن فرزندان زیر یک سال (IMR ) از 38 کشته در هر 1000 تولد زنده به 11.5 مرگ در هر 1000 تولد زنده در سال 2020 کاهش یافته است. “استراتژی کلیدی این کشور برای دستیابی به این دستاوردها بیش از 99 ٪ از واکسینهای فعلی کودکان و سایر گروه های هدف است.”

چه اتفاقی برای شاخص های بهداشتی کشور افتاد؟

یکی از مهمترین عوامل در افزایش دسترسی مردم به خدمات درمانی و دستیابی به این دستاوردهای مهم در بخش بهداشت و درمان کشور ، راه اندازی خانه های بهداشتی بود. طراحی شبکه های بهداشتی در وزارت بهداشت آغاز شد و در وزارت بهداشت ادامه یافت و به پایان رسید.

اولین خانه های بهداشتی در سپتامبر 1983 تأسیس شد و نیروهای محلی به نام بهارز به تدریج در این مراکز کار کردند تا خدمات درمانی اساسی را در روستاها ارائه دهند. شبکه بهداشتی به تدریج گسترش یافت به طوری که در سال 2000 ، تعداد خانه های بهداشتی روستایی به بیش از 16000 واحد رسیده و اکنون بیش از 30،000 واحد از مراکز بهداشتی و خانه های بهداشتی در سراسر کشور در حال کار و ارائه خدمات بهداشتی اولیه مانند مراقبت از مادران است. باردار و واکسیناسیون نوزادان و کودکان هستند.

وزارت بهداشت ، بهداشت ، فجر دهه انقلاب اسلامی ،

گسترش مراقبت های بهداشتی اولیه منجر به افزایش دسترسی به خدمات درمانی در روستاها از 20 ٪ در 55 به بیش از 98 ٪ در سال 1397 شد. رشد این مراقبت از رشد سریع مرگ مادران باردار از مرگ جلوگیری کرده است مادران باردار از 255 در سال 1355 به کمتر از 19 در سال 1397. علاوه بر این ، به دلیل افزایش دسترسی عمومی به خدمات درمانی اولیه و رشد مراقبت های بهداشتی ، شاخص امید به زندگی نیز به میزان قابل توجهی رشد کرده است. این شاخص که به طور متوسط ​​56 سال در زمان سلطنت پهلوی بود ، اکنون به بیش از 77 سال در کشور رسیده است.

داستان انتقال یخچال با قاطرها!

Sayed Alireza Marandi ، رئیس آکادمی علوم پزشکی در ماه های اولیه پیروزی انقلاب ، می گوید: “هیچ خبری از این جاده وجود نداشت. از آنجا که برق وجود نداشت ، ما می خواستیم یخچال و فریزر نفتی را برای شبکه بهداشت حمل کنیم و داشتیم برای حمل و نقل آن با قاطر “به همین دلیل ، برای خدمات شبکه بهداشتی روستایی ، ما دو دستگاه تمایز را فراهم کرده ایم تا در مناطق غیرقابل تحمل تپه ها ترافیک را فراهم کنیم.”

وی گفت: “سواد بهداشتی در شهرها و روستاها نیز از خود سلامت پایین تر بود.” سوء تغذیه بسیار شدید بود. مرگ بسیار زیاد بود ، در حالی که 274 مادر از هر 100000 مادر باردار جان خود را از دست دادند و از هر 1000 نوزاد 120 نفر زیر یک سال کشته شدند! “

رئیس آکادمی علوم پزشکی توضیح می دهد: “مشکل سیستم منابع انسانی بسیار عمیق بود ؛ ما همچنین کمبود روستاهای محلی و بومی داشتیم. بهارز باید از همان روستاهای محل خدمت انتخاب شود تا آنها می تواند مشکلات مردم را درک کند.

سطح سوادآموزی در روستاها کم بود ، بسیاری از افراد سواد داشتند و تنها 57 درصد از مردان و 37 درصد از زنان سواد داشتند و به طور کلی در شهرها بودند و پسران و دختران روستایی را با سواد دشوار پیدا می کردند. و در یک وضعیت غیرممکن بود.

مشکلات فرهنگی باید شناخته شده و مورد احترام قرار می گرفت. ما مجبور شدیم با روحانیت محترم صحبت کنیم تا والدین را ترغیب کنیم که فرزندان خود را به مدرسه ببرند تا تحصیل کنند. ما مجبور شدیم برای مدرسه شبانه روزی دختران جداگانه ، پسران جداگانه و معلمان از آموزش و پرورش بنایی بگیریم زیرا از ابتدا این افراد مجبور بودند دروس آموزش ابتدایی را بیاموزند ، که 5 سال در وضعیت برجسته تری طول کشید. پس از دو سال مدرسه شبانه روزی ، آموزش خدمات برای آنها ارائه شد. یعنی 7 سال مانند یک دانشجوی پزشکی ، وقت آن بود که وقت خود را در روستا بگذرانیم و خدمات خود را به مردم ارائه دهیم. “همه این کارها انجام شد ، و هنگامی که ذینفعان به روستاها آمدند ، آن اتفاقات عجیب اتفاق افتاد و شاخص های بهداشتی به سرعت بهبود یافتند و حتی شاخص های شهرها غلبه کردند و شهرت جهانی را به دست آوردند.”

ایران

تحولات گسترده سیستم بهداشت و درمان در ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی یکی از نمونه های موفق رشد و پیشرفت در شرایط دشوار بوده است. از ابتدای برنامه های واکسیناسیون تا ایجاد خانه های بهداشتی و استفاده از نیروهای بومی در مناطق روستایی ، همه این اقدامات نه تنها باعث بهبود سلامت عمومی می شود بلکه جان هزاران کودک و مادر را نیز نجات داده است. علیرغم تحریم ها و محدودیت ها ، این کشور توانسته است اقدامات بزرگی در کاهش بیماری ، کنترل شیوع عفونت ها و افزایش امید به زندگی انجام دهد.

امروز ، پس از 40 سال ، ایران به الگویی از موفقیت در زمینه بهداشت تبدیل شده است ، که در سراسر جهان شناخته می شود ، با جعفر حسین ، نماینده سازمان بهداشت جهانی ، به دستاوردهای قابل توجه ایران در زمینه های مختلف. وی گفت: “تعداد تزریق واکسن در مقایسه با کشورهای منطقه زیاد است و ایران از برنامه های بهداشتی منطقه پیشرفته تر است.” موفقیت در PHC مدیون ادغام آموزش پزشکی با خدمات درمانی است. “

وی به موفقیت های ایران در زمینه های مختلف بهداشتی مانند ریشه کن کردن ، فلج اطفال ، کاهش مادران و مرگ کودکان ، نشریات پزشکی و مناطق دیگر اشاره کرد و افزود: “ایران نه تنها در سطح منطقه ای بلکه در سطح جهان نیز کمک کرده است. “

پایان پیام/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا