حفظ محرمانگی اطلاعات بیماران ضروری است
صبح امروز سی و نهمین گرامیداشت روز ملی مددکاری اجتماعی در وزارت بهداشت برگزار شد. سید علی کاظمی معاون وزیر دادگستری نیز با تاکید بر اهمیت مددکاری اجتماعی در مقایسه با مشاغلی مانند “وکالت” و “پزشکی” گفت: این حرفه از مشاغل جوان محسوب می شود و متعلق به دوران مدرن است و در سال های اخیر به اوج خود رسیده است. علم گرایی و بوروکراسی». است
وی ادامه داد: مددکاری اجتماعی در ابتدای راه است. بسیاری از علوم در دنیای امروز مورد توجه است و شاید چون مددکاری اجتماعی ماهیت خاصی دارد، در کانون توجه قرار گرفته است. روحیه مددکاری اجتماعی روح انسانی است و در دنیای امروز با بوروکراسی و مسائل خشک حقوقی مواجه هستیم. روح حرفه یاری، روح انسانی است، حل مشکلات و شکستن مرزهایی که بشریت را درهم می شکند.
معاون وزیر دادگستری با بیان اینکه هوش مصنوعی بسیاری از مشاغل را تهدید و نابود می کند، گفت: اگرچه برخی از مشاغل با تهدیدی به نام هوش مصنوعی مواجه هستند، اما مددکاری اجتماعی در حال گسترش و بال گرفتن است. شرط توسعه و ترویج مددکاری اجتماعی، توجه به انسانیت و اخلاق است.
وی تصریح کرد: در دنیایی که قوانین در حال گسترش است و فعالان اخلاق و انسانیت باید حضور پررنگ تری داشته باشند. منفعت گرایی، انحصارگرایی، فردگرایی و بوروکراسی گریبان بسیاری از فعالیت های انسانی را گرفته است و به همین دلیل گسترش مددکاری اجتماعی به ویژه در امور بهداشتی یک ضرورت است. پیشرفت بشر در قرن بیست و یکم بسیار گسترده و سریع است و به همین دلیل میزان مشکلات بشر بسیار زیاد است. انسان ها با مشکلاتی مانند تغییرات آب و هوایی، آلودگی هوا، سوء تغذیه، بیماری های نوظهور و کم تحرکی مواجه هستند.
معاون وزیر دادگستری ادامه داد: بررسی مشکلات مردم نشان می دهد که مردم از جنبه های مختلف با موضوع کاهش سلامت مواجه هستند. حق بر سلامتی یکی از مهمترین حقوق در دنیای امروز است و انسان ها باید به دنبال حق بر سلامت باشند. همه دولت ها موظفند خدمات بهداشتی و درمانی با کیفیت و مقرون به صرفه را به شهروندان خود به ویژه شهروندان محروم، نیازمند و در معرض خطر ارائه دهند. بچه ها خیلی مهم هستند و در موقعیت خاصی قرار دارند. امروز باید در فضای واقعی و مجازی از کودکان مراقبت کنیم. جمعیت کودکان در کشور بسیار قابل توجه است.
کاظمی با بیان اینکه حوزه سلامت بسیار مهم است، گفت: بحث مددکاران در حوزه سلامت بسیار مهم است. مددکاران اجتماعی باید به بیماران کمک کنند. تا بتوانند با توانایی های خود بر مشکلات غلبه کنند. مهارت ها و فنون کمک در حوزه سلامت باید تقویت شود.
وی در ادامه گفت: به گونه ای که مددکاران اجتماعی باید «مددکار اجتماعی روانی» و «مددکار اجتماعی درمانی» باشند. مراقبین باید شبکه های مختلفی را با سایر ارائه دهندگان مراقبت و حرفه پزشکی ایجاد کنند. کارگران باید در پیشگیری از بیماری ها و مشکلات به جامعه کمک کنند.
معاون وزیر دادگستری با بیان اینکه نقش مددکاری اجتماعی نقشی بی بدیل است، گفت: جان و دل مشاغل مددکاری، حرفه کار است. گرچه همه مشاغل مددکاری بسیار مهم هستند، اما این حوزه مددکاری است که می تواند این حوزه ها را به هم پیوند دهد و اقدامات حوزه های دیگر را مؤثر و باعث نگاه انسانی در سایر مشاغل مددکاری شود.
وی گفت: اگرچه چالش ها زیاد است، اما فرصت ها نیز زیاد است. رئیس جمهور توجه زیادی به حوزه سلامت دارد و دغدغه اجتماعی زیادی برای مردم دارد. نگاه نگرانکننده رئیسجمهور به تملک ارکان دولت جاری است و فرصت تلقی میشود. همچنین سابقه مددکاری اجتماعی در کشور بسیار زیاد است و اساتید پیشکسوت مددکاری اجتماعی در کشور از نمادهای حوزه مددکاری اجتماعی محسوب می شوند.
کاظمی با بیان اینکه در یکی دو دهه اخیر قوانینی در حوزه کار تصویب شده است، گفت: قوانین زیادی در حوزه مدیریت زندان ها، کانون های اصلاح و تربیت، زنان، کودکان و نوجوانان تصویب شده و در حال گسترش است. به این معنی که حرفه مددکاری اجتماعی به عنوان یک حرفه قابل توجه و قابل احترام در نظام اداری کشور باید در کل ساختار اداری کشور گسترش و شکل گیرد.
وی با بیان اینکه قانون «حمایت از کودکان و نوجوانان» در سال 1388 تصویب شد، گفت: آیین نامه این قانون تحت عنوان «آیین نامه اجرایی ماده 6 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان» در سال 1400 به تصویب رسیده است. آیین نامه دارای 3 دیدگاه «نگاه پیشگیرانه و پیشگیرانه به مخاطرات»، «جایگزینی همه جانبه حمایتی و حقوق محوری» است. نگاه به جای حمایت از نوع محدود و سرکوبگر» و «استفاده از فعالان تخصصی». بی شک کارگران می توانند نقش اساسی در اجرای قانون حمایت از کودکان و نوجوانان داشته باشند. همچنین وظایفی برای وزارت بهداشت در حوزه سلامت در قانون حمایت از کودکان و نوجوانان در نظر گرفته شده است.
معاون وزیر دادگستری گفت: امیدوارم در دولت چهاردهم فضای خوبی برای فعالیت های مددکاری اجتماعی به ویژه در حوزه سلامت فراهم شود. حسن واعظی در همایش «سی امین گرامیداشت روز ملی مددکاری اجتماعی در نظام سلامت» که امروز سه شنبه دوم بهمن ماه در محل وزارت بهداشت برگزار شد، گفت: مددکاری اجتماعی یکی از حوزه های ارزشمند و نوآورانه است. دنیای امروز مددکاران اجتماعی توانسته اند جایگاه واقعی خود را در نظام سلامت و نظام سلامت عمومی به دست آورند.
در ادامه این بزرگداشت حسن واعظی رئیس مرکز تعالی مدیریت بیمارستانی و خدمات بالینی وزارت بهداشت با بیان اینکه مددکاری اجتماعی با تلاش اعضای هیئت علمی دانشگاه به جایگاه واقعی خود رسیده است، اظهار داشت: این مددکاری به جایگاه واقعی خود رسیده است. پروتکل ها و استانداردها با تلاش اعضای هیات علمی در سال های اخیر به تصویب رسیده است و این پروتکل ها نقش موثری در ارتقای جایگاه مددکاران اجتماعی در نظام سلامت داشته است.
رئیس مرکز مدیریت بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی وزارت بهداشت با بیان اینکه نگاه ها به مددکاری اجتماعی در طول زمان تغییر کرده است، اظهار داشت: نگاه ها به مددکاری اجتماعی در گذشته سنتی بود اما این دیدگاه ها در طول زمان و دیدگاه ها تغییر کرده است. در مددکاری اجتماعی تغییر کرده است. نگاه تخصصی است. دوران گذار از نگاه سنتی به نگاه تخصصی دوران سختی بود و گروه های مختلف هدف در این دوره باید در کانون توجه قرار می گرفتند.
وی با بیان اینکه نگاه به حوزه مددکاری اجتماعی در برنامه های وزارت بهداشت چندان تخصصی نبود. نگاه ها به حوزه مددکاری اجتماعی با تلاش معاونت مددکاری اجتماعی وزارت بهداشت تغییر کرده و نقش مددکاران اجتماعی در حوزه درمان بسیار مورد تاکید قرار گرفته است.
واعظی با اشاره به لزوم حفظ محرمانه بودن اطلاعات بیماران گفت: حقوق و جایگاه اجتماعی بیماران در ارائه خدمات مددکاری اجتماعی باید حفظ شود. حفظ محرمانه بودن اطلاعات بیماران و خانواده آنها در طول ارائه خدمات و پس از ترخیص بسیار مهم است.
وی با بیان اینکه مددکاران اجتماعی نقش بسیار مهمی در ارائه خدمات سلامت دارند، تصریح کرد: یکی از سیاست های وزارت بهداشت این است که بیماران به نزدیک ترین مرکز درمانی به محل سکونت خود مراجعه کنند. همچنین اگر بیمار مجبور باشد به مرکز درمانی مادر مراجعه کند، مددکاران اجتماعی می توانند نقش موثری در اسکان همراهان خود داشته باشند. نقش مددکاران اجتماعی در ایجاد همراهی را نمی توان کتمان کرد.
رئیس مرکز مدیریت بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی وزارت بهداشت با بیان اینکه مددکاران اجتماعی باید در مراکز درمانی حضور فعال داشته باشند، خاطرنشان کرد: مددکاران اجتماعی باید به صورت تریاژ و راند فعال باشند. پروتکل هایی در زمینه ارائه خدمات پشتیبانی تعریف شده است.