پادشاه بیماری های ریوی؛ سیگاری ها از ناراحتی های تنفسی رنج می برند – خبرگزاری مهر ایران و جهان
سید علی جواد موسوی فوق تخصص ریه در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص علائم و عوارض نارسایی ریه اظهار داشت: ریه به طور کلی دو وظیفه دارد یکی اکسیژن رسانی به خون و دیگری دفع کربن. دی اکسید تولید شده در خون و بدن
وی افزود: زمانی که ریه نتواند به طور مساوی اکسیژن را به سایر اندام های بدن برساند به آن نارسایی ریه می گوییم و زمانی که نتواند دی اکسید کربن را از خون خارج کند می گوییم فرد دچار نارسایی تنفسی شده است.
نحوه تشخیص نارسایی ریه
جواد موسوی گفت: به طور کلی چهار نوع نارسایی تنفسی وجود دارد. عدم اکسیژن رسانی به بدن، دفع نکردن دی اکسید کربن از بدن، ابتلا به ناراحتی های تنفسی پس از یک سری عمل های جراحی و نارسایی تنفسی به دلیل عفونت های شدید.
این فوق تخصص ریه اذعان داشت: مهمترین راه تشخیص نارسایی ریه بر اساس علائم آن است یعنی فرد دارای علائمی مانند تنگی نفس، اختلال هوشیاری، سرفه های بسیار شدید و مخلوط کردن بسیار شدید است و به طور کلی از دیسترس تنفسی رنج می برد.
وی ادامه داد: اگر فردی دچار نارسایی تنفسی از نوع ناتوانی در دفع دی اکسید کربن است، ابتدا باید علل آن بررسی شود. برونشیت مزمن، اختلال عصبی عضلانی، مشکلات مغزی و مسمومیت دارویی از جمله علل ناتوانی در دفع دی اکسید کربن است.
علائمی که نارسایی ریه برای فرد ایجاد می کند
جواد موسوی گفت: یکی از مهم ترین علائم نارسایی ریه، دیسترس تنفسی است، یعنی فرد احساس تشنگی هوا و تنگی نفس می کند. فردی که از تنگی نفس یا تشنگی هوا رنج می برد، اگر اکسیژن به طور طبیعی به مغزش نرسد، هوشیاری خود را مختل می کند. اما مهمترین علامت نارسایی ریه، تنگی نفس است.
وی افزود: سایر علل نارسایی ریه عبارتند از: آمبولی ریه (نوعی انسداد در داخل یکی از وریدهای ریوی، که معمولاً به دلیل لخته شدن خون ایجاد می شود) توجه شود، اگر آمبولی اگر ریه درمان نشود، فرد دچار نارسایی ریه می شود.
این متخصص ریه تصریح کرد: یکی دیگر از علل نارسایی ریه مصرف دخانیات است، فردی که سیگار می کشد دچار برونشیت می شود (به دلیل التهاب مجاری تنفسی، عفونت های ویروسی و باکتریایی، آلودگی هوا و عوامل حساسیت زا از عوامل ایجاد این التهاب هستند). یکی دیگر از علل نارسایی ریه بیماری های عصبی عضلانی مانند سکته مغزی است، هر یک از این علائم در صورت عدم درمان باعث نارسایی ریه می شود.
آیا نارسایی ریه نیاز به پیوند ریه دارد؟
موسوی در ادامه گفت: نارسایی ریه و نارسایی تنفسی با دارو و اکسیژن قابل درمان است، اما اگر فردی دیر درمان را شروع کند و نارسایی ریه پیشرفت کرده باشد، درمان دارویی و اکسیژن رسانی برای آن فرد جواب نمی دهد و باید پیوند ریه انجام شود. برای آن شخص انجام شده است فردی که باید انجام شود مثلاً فردی که سیگار می کشد و از نارسایی ریه رنج می برد، اگر دارو مصرف نکند و به سیگار کشیدن ادامه دهد، بیماری پیشرفت می کند و فرد کاندیدای پیوند ریه می شود.
نارسایی ریه در نوزادان و کودکان
این متخصص ریه تصریح کرد: شایع ترین علت نارسایی ریه در نوزادان عفونت است و در برخی نوزادان بیماری های مادرزادی مانند نقص سیستم ایمنی که منجر به گریه شدید می شود و برخی از نوزادان نیز به دلیل نداشتن ریه مشکلات ارثی یا مادرزادی دارند. رشد در دوران بارداری
موسوی خاطرنشان کرد: افرادی که نارسایی تنفسی دارند قطعا در بیمارستان بستری و در بخش های آی سی یو بستری می شوند و مردم نیز از مصرف هر نوع دخانیات و دود خودداری کنند. این افراد همیشه به اکسیژن نیاز دارند، اما اگر به مرحله ای برسند که بیماریشان قابل درمان نباشد، در صف پیوند ریه خواهند بود.