سلامت خانواده

افزایش شدید قیمت دارو؛ افزایش 40 درصدی قیمت – خبرگزاری مهر ایران و جهان

سلامت جو، طی ماه های اخیر افزایش چشمگیر قیمت دارو در کشور به یکی از چالش های اصلی حوزه سلامت تبدیل شده است. این افزایش قیمت که شامل بسیاری از داروهای ضروری و حیاتی می شود فشار مضاعفی را بر دوش بیماران به ویژه اقشار آسیب پذیر و کم درآمد وارد کرده و دسترسی به خدمات درمانی مناسب را برای آنان دشوارتر کرده است.

بر اساس گزارش ها، قیمت برخی داروها در ماه های اخیر بین 20 تا 40 درصد افزایش یافته است. داروهای مرتبط با بیماری های مزمن مانند دیابت، فشار خون، سرطان، بیماری های قلبی و بیماری ها خود ایمنیبیشترین افزایش قیمت را تجربه کرده اند. این در حالی است که بیمه های سلامت نیز در جبران این هزینه ها با محدودیت هایی مواجه هستند. مشکلات بیماران و خانواده بسیاری از بیماران در تهیه داروهای خود با مشکلات جدی مواجه شده است.

افزایش قیمت دارو و فشار بر اقشار کم درآمد

علی محمدی بیمار دیابتی می گوید: ماهانه بیش از سه میلیون تومان فقط برای داروهای دیابت خرج می کنم. با این افزایش قیمت، من نمی دانم چگونه هزینه های زندگی را مدیریت کنم. بیمه تنها بخش کوچکی از هزینه ها را پوشش می دهد.

این در حالی است که خانواده هایی که کودکانی با بیماری های خاص دارند شرایط سخت تری را تجربه می کنند. زهرا رضایی مادر یک کودک سرطانی گفت: هر ماه مجبورم برای خرید داروهای شیمی درمانی از دوستان و آشنایان وام بگیرم. این وضعیت برای ما غیر قابل تحمل شده است. در مورد تهیه دارو برای بیماران تالاسمی باید گفت که برخی از داروها وارداتی است و به دلیل تحریم ها به سختی یافت می شود. همچنین پرداخت حق الزحمه بیماران به شدت افزایش یافته است به طوری که هر بیمار تالاسمی باید حدود 15 میلیون برای درمان خود از جیب خود بپردازد.

برخی از شرکت های داروسازی به دلیل افزایش هزینه های تولید، تولید یا عرضه محصولات خود را کاهش داده اند. به گفته مسئولان افزایش قیمت مواد اولیه و وابستگی به واردات از جمله دلایل اصلی این موضوع است.

دلایل افزایش قیمت دارو از نگاه مسئولان

دلایل افزایش قیمت دارو مسئولان وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو معتقدند که افزایش قیمت ها ناشی از چند عامل کلیدی است. این عوامل شامل نوسانات نرخ ارز، افزایش هزینه های تولید داخلی، کاهش یارانه های دولتی برای داروها و همچنین مشکلات زنجیره تامین به دلیل تحریم های بین المللی است.

هادی احمدی عضو هیات مدیره انجمن داروسازان ایران در واکنش به وضعیت فعلی بازار دارویی کشور به خبرنگار مهر گفت: معتقدیم ارز دارویی نباید دستخوش این گونه نوسانات قیمتی شود، زیرا در نظام سلامت و صنعت داروسازی، مردم افزایش بیش از حد و ناگهانی را تحمل می کنند. بیا قیمت ها را ندارند.

وی با انتقاد از عدم همکاری بیمه ها در حمایت از زنجیره تامین دارو، افزود: اگر قرار است تغییری در قیمت دارو ایجاد شود باید به گونه ای باشد که حداقل پرداختی از جیب مردم افزایش پیدا نکند.

احمدی ادامه داد: در طرح داروساز یکی از شعارهای ما این بود که پرداخت از جیب بیماران افزایش پیدا نکند. با گذشت سه سال از این طرح، پرداخت از جیب بیماران بالای 60 درصد است. اصلاً زیبنده نظام سلامت ما نیست.

واکنش مقامات و انجمن های دارویی به بحران دارویی

در ضمن مهدی پیرسلحی رئیس سازمان غذا و دارو در واکنش به بازار دارویی کشور و افزایش قیمت دارو، گفت: در فاز اول از مجموع 3800 دارو، 370 دارو افزایش قیمت داشته است. به عنوان مثال برخی از آمپول هایی که قبلا 5 یا 6 هزار تومان بود، اکنون به 19 هزار تومان رسیده است. اگرچه درصد افزایش قیمت بالا به نظر می رسد، اما در مقایسه با تورم کشور، رقم مطلق آن چندان بالا نیست.

وی افزود: از ابتدای سال تاکنون میانگین افزایش قیمت دارو کمتر از 30 درصد بوده که نسبت به نرخ تورم عدد معقولی است.

رئیس سازمان غذا و دارو تاکید کرد: هدف این است که قیمت دارو به گونه ای تعیین شود که عادلانه باشد و مردم به دارو دسترسی داشته باشند.

پیرسلحی وی افزود: در دسترس بودن دارو برای ما مهمتر از قیمت آن است. اگر قیمت دارو پایین نگه داشته شود اما در بازار موجود نباشد، شرایط بسیار دشوارتر می شود. تلاش ما بر این است که داروهای مورد نیاز مردم را تامین کنیم تا کسی برای تهیه دارو با مشکل مواجه نشود.

همچنین مسعود مزکیان رئیس جمهور با انتقاد از نحوه عرضه دارو به روش کنونی اظهار داشت: تجربه نشان داده است که بخشی از ارزهایی که برای واردات دارو و یارانه آن می دهیم از بین می رود. با این روش تامین دارو نمی توان به عدالت دست یافت، در حالی که می توان تامین دارو را مدیریت کرد تا زمانی که بیمار به نظام سلامت می آید، با کمترین هزینه درمان شود.

تضاد منافع در حوزه پزشکی؛ مانعی برای اصلاحات سیاسی

علیرضا مرندی رئیس فرهنگستان ملی علوم پزشکی کشور با اشاره به چالش های صنعت داروسازی کشور گفت: رئیس جمهور در تماس تلفنی خود تاکید کرد که در سال آینده مشکل دارو و تجهیزات دارویی نداشته باشیم.

وی افزود: با افزایش قیمت دارو و کمبود تجهیزات پزشکی در کشور نگرانی های زیادی در بین مسئولان و مردم ایجاد شده است. در این میان بحث تضاد منافع در حوزه پزشکی و سیاست های مربوط به آن به یکی از موضوعات مهم و حساس تبدیل شده است.

مرندی ادامه داد: با افزایش بیشتر قیمت دارو، نسخه نویسی و واردات دارو از خارج نیز افزایش می یابد و با توجه به افزایش قیمت دارو و کمبود تجهیزات پزشکی در کشور، نگرانی های زیادی در بین مسئولان و مسئولان ایجاد شده است. مردم در این میان بحث تضاد منافع در حوزه پزشکی و سیاست های مربوط به آن به یکی از موضوعات مهم و حساس تبدیل شده است.

مرندی بیان کرد: یکی از موضوعات کلیدی که بارها مطرح شده، تأثیر تضاد منافع برخی دست اندرکاران حوزه دارو و تجهیزات پزشکی است. به گفته برخی کارشناسان، وجود ارتباط مستقیم بین تعدادی داروساز با شرکت های داروسازی یا کارخانه های مرتبط می تواند مانعی بر سر راه اصلاح سیاست های مربوط به قیمت گذاری و واردات دارو باشد.

افزایش شدید قیمت دارو؛ 40 درصد افزایش قیمت

افزایش قیمت، کمبود تجهیزات و تضاد منافع

همچنین؛ مدیرعامل شرکت داروسازی ابوریحان با ارسال نامه ای به رئیس اداره نظارت بر ناشران بورسی گروه شیمیایی و غذایی از افزایش قیمت 81 قلم از محصولات این شرکت با میانگین 97 درصد افزایش قیمت خبر داد. .

افزایش شدید قیمت دارو؛ 40 درصد افزایش قیمت

پیش از این نیز چند شرکت داروسازی به صورت رسمی از افزایش قیمت محصولات خود خبر داده بودند.

ضرورت حمایت بیمه ای برای کاهش فشار اقتصادی بیماران

اما مهم‌ترین اهرم حمایت از بیماران در تهیه دارو، حمایت بیمه‌ای است که چندان رضایت‌بخش نیست. به طوری که هم زنجیره تامین دارو و هم مردم از نحوه تامین هزینه های دارو راضی نیستند.

اگر بیمه ها بتوانند حداکثر پوشش بیمه ای را برای افزایش قیمت دارو ارائه کنند، نه بیمار متضرر می شود و نه تولیدکننده داخلی ناراضی خواهد بود. بنابراین آنچه می تواند باعث گرانی دارو برای مردم و بیماران شود بیمه ها هستند.

گران ترین داروی دنیا و بیماری هایی که با آن درمان می شوند

اثرات اجتماعی و روانی افزایش قیمت دارو علاوه بر فشار اقتصادی، اثرات روانی منفی بر بیماران و خانواده‌های آنها داشته است.

بسیاری از بیماران به دلیل ناتوانی در پرداخت هزینه درمان، دچار ناامیدی و استرس می شوند. این مشکل به ویژه در بیماران مبتلا به بیماری های خاص و مزمن که نیاز به درمان های طولانی مدت دارند مشهود است.

به گزارش مهر، افزایش قیمت دارو در کشور به یکی از بزرگترین چالش های حوزه سلامت تبدیل شده است که نه تنها فشار اقتصادی سنگینی را بر بیماران به ویژه اقشار آسیب پذیر و کم درآمد وارد کرده است، بلکه به شدت به آن مبتلا شده است. دسترسی محدود به خدمات پزشکی مناسب عواملی مانند نوسانات نرخ ارز، افزایش هزینه های تولید، کاهش یارانه های دولتی و مشکلات تامین دارو به دلیل تحریم ها به عنوان عوامل اصلی این بحران شناخته می شوند.

با وجود تلاش مسئولان برای تنظیم قیمت و تهیه داروهای ضروری، سهم قابل توجهی از هزینه ها بر دوش بیماران باقی مانده است. این موضوع نگرانی ها در مورد عدالت سلامت و فشار اقتصادی بر خانواده ها را افزایش داده است. اثرات اجتماعی و روانی این بحران نیز به ویژه برای بیماران مبتلا به بیماری های مزمن و خاص جدی و عمیق است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا