چگونه از شیوع تب مالت جلوگیری کنیم؟
به گزارش ایمنا و به نقل از و به نظر می رسیداحمد جندقی درباره هشدارهای وزارت بهداشت در خصوص افزایش موارد ابتلا به تب مالت در کشور با اشاره به نظارت دقیق این وزارتخانه بر لبنیات و تاکید بر اهمیت رعایت موازین بهداشتی در تولید و عرضه لبنیات گفت: وی تصریح کرد: بر اساس سیاست ها و مقررات وزارت بهداشت، تمامی واحدهای تولیدی و عرضه کنندگان لبنیات موظف به رعایت استانداردهای تعیین شده هستند و بازرسان بهداشت محیط نسبت به رعایت استانداردهای لازم اقدام می کنند. کنترل محصولات لبنی در سه مرحله
وی افزود: نظارت بهداشتی شامل سه مرحله اصلی است که در مرحله اول پس از کنترل سلامت فردی، مواد اولیه، تجهیزات و ساختمان واحد و شیر خام در هنگام ورود به واحد صنفی بررسی می شود، مرحله دوم نظارت بر فرآوری محصولات است. فرآورده های لبنی توسط بازرسان بهداشتی. این محیط است و فرآیند تولید و فرآوری شیر و سایر لبنیات از نظر رعایت استانداردهای بهداشتی بررسی می شود.
رئیس مرکز بهداشت محیط و کار وزارت بهداشت درباره مرحله سوم بازرسی یعنی نمونه برداری دوره ای گفت: نمونه برداری از محصولات به صورت دوره ای انجام می شود و یا در صورت دریافت شکایت، نمونه ها به آزمایشگاه ارسال می شود و پیگرد قانونی دارد. در صورت مشاهده تخلف انجام خواهد شد.
جندقی تاکید کرد: کنترل شیر خام و بار میکروبی آن بر عهده سازمان دامپزشکی است، هرگونه افزودن غیرمجاز به دلیل تغییر طعم شیر قابل شناسایی است و کارشناسان آزمایشگاه با آزمایشات ساده آن را بررسی می کنند.
وی با اشاره به نکات بهداشتی برای خرید و نگهداری لبنیات و با بیان اینکه مردم از خرید و مصرف شیر خام غیر پاستوریزه خودداری کنند، تصریح کرد: اگر مردم مجبور به استفاده از شیر خام هستند باید آن را یک دقیقه بجوشانند و بجوشانند.
رئیس مرکز بهداشت حرفه ای و محیطی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توصیه کرد: ظروف شیر خام پس از مصرف شسته شود و شیر خام قبل از جوشیدن در یخچال نگهداری نشود، شیر پاستوریزه در یخچال نگهداری شود. در دمای 4 درجه حداکثر به مدت 48 ساعت. باید نگهداری شوند، اگر بیشتر از این زمان ماند، قبل از مصرف جوشانده شوند و از خرید خامه، کره و بستنی غیر پاستوریزه خودداری شود.
جندقی گفت: برای نگهداری کره بسته بندی شده پاستوریزه باید توجه داشت که فقط به مدت یک هفته در یخچال قابل نگهداری است. یکی از لبنیاتی که پتانسیل بالایی در انتقال تب مالت دارد، پنیر غیر پاستوریزه است که می تواند خطرناک باشد، به همین دلیل بارها به مردم توصیه کرده ایم که از مصرف پنیرهای محلی و تازه خودداری کنند، فقط اگر حداقل دو عدد از ماه را ترک کنند می توان پنیر تازه مصرف کرد. در آب نمک برای از بین بردن میکروب های موجود در آن.
وی با بیان اینکه فرآورده های خام دامی می توانند به سرعت بیماری هایی مانند تب مالت را منتقل کنند، تصریح کرد: استفاده از لبنیات بسته بندی شده با برچسب مجوز بهداشتی ضروری است، سامانه کنترل بیماری در مرکز مدیریت بیماری های واگیر و دانشگاه های علوم پزشکی فعال است. زمانی که موردی از تب مالت گزارش می شود، در صورت مشاهده مرکز توزیع شیر خام با هماهنگی سازمان دامپزشکی، بررسی و پیگیری می شود. اقدامات قانونی انجام می شود.
رئیس مرکز بهداشت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به اهمیت واکسیناسیون دام برای پیشگیری از تب مالت اشاره کرد و خاطرنشان کرد: در صورت ابتلا دام، اقدامات کنترلی و قانونی توسط سازمان بهداشت و درمان انجام می شود. سازمان دامپزشکی، تعامل و هماهنگی بین سازمان دامپزشکی، نظام پزشکی و بهداشت محیط برای کاهش شیوع تب مالت در جامعه با همکاری در صورت عرضه شیر خام در جامعه ضروری است. مراکز تجاری و رعایت نکردن پروتکل ها، اقدامات قانونی برای تامین سلامت شهروندان انجام خواهد شد.
جندقی در خصوص نحوه برخورد با تخلفات بهداشتی تصریح کرد: شهروندان می توانند در صورت مشاهده هرگونه تخلف و یا مشاهده مواد غیربهداشتی از طریق سامانه 190 گزارش دهند، پس از طرح شکایت، بازرسان بهداشت محیط در محل حاضر شده و نتیجه را حداکثر تا ساعت 24 به شاکی اعلام می کنند. 48 ساعت انجام خواهد داد، در صورت مشاهده تخلف، واحد صنفی متخلف پلمب و از عرضه محصولات غیربهداشتی جلوگیری خواهد شد.