آیا تهرانی ها بیشتر در معرض آلزایمر هستند؟/ با این 3 علامت به پزشک متخصص مراجعه کنید
به گزارش خبرآنلاین، آمار آلزایمر در دنیا از جمله در ایران رو به افزایش است و اگرچه به گفته کارشناسان، علل شناخته شده در کشورهای توسعه یافته بیشتر سبک زندگی نادرست، استرس، افسردگی و عوامل ژنتیکی است، اما در کشورهای در حال توسعه تا همچنین ارتباط نزدیکی با آلودگی هوا دارد.
تحقیقات نشان داده است که آلودگی هوا می تواند یکی از عوامل افزایش زوال عقل از جمله آلزایمر باشد. آلاینده ها به ویژه ذرات ریز PM2.5 که مهم ترین آلاینده در شهری مانند تهران است، می تواند باعث التهاب مزمن مغز و آسیب سلول های عصبی شود و این امر خطر ابتلا به زوال عقل به ویژه آلزایمر را افزایش می دهد.
زوال عقل کاهش تدریجی عملکردهای شناختی از جمله حافظه، قدرت استدلال، قدرت گفتار و توانایی انجام وظایف است. زوال عقل انواع مختلفی دارد که هر کدام بر اساس علت و وقوع آن دسته بندی می شوند. آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل است. به طوری که حدود 70 درصد زوال عقل ها آلزایمر هستند.
افزایش تعداد مراجعین 45 ساله و بالاتر
سال هاست که بسیاری از شهرهای کشورمان – حتی شهرهای کوچکتر – در بیشتر ماه های سال با آلودگی هوا مواجه هستند. تهرانی ها امسال تنها 5 روز هوای پاک داشتند و بقیه روزها یا ناسالم برای گروه های حساس (95 روز) یا ناسالم (15 روز) یا قابل قبول (179 روز) بوده است. وضعیتی که می تواند آمار زوال عقل مانند آلزایمر را در کشور افزایش دهد و نظام سلامت کشور را به طور جدی به خطر بیندازد.
موضوع از آنجایی نگران کننده تر می شود که مسئولان انجمن آلزایمر ایران اعلام کرده اند سن پیش آلزایمر در کشور به 45 سال رسیده است! در حالی که سن شروع این بیماری بعد از 50 سالگی است.
معصومه صالحی، رئیس انجمن آلزایمر ایران می گوید: سال گذشته حدود 400 نفر بالای 45 سال به ما مراجعه کردند که در مرحله قبل از آلزایمر بودند. یعنی در مرحله ای بودند که اگر فعالیت های پیشگیرانه انجام نمی دادند دچار آلزایمر می شدند. البته برخی از این دمانس ها که قبل از 50 سالگی فرد را مبتلا می کند، ژنتیکی است، اما موضوع این است که در حال حاضر، بسیاری از کسانی که با علائم آلزایمر به ما مراجعه می کنند، بین 45 تا 65 سالگی هستند. اکثر بیماران زیر 60 سال و در رده سنی 56-58 سال هستند و همانطور که گفتم افراد 45 ساله به ما مراجعه می کنند. علائم قبل از آلزایمر
صالحی می گوید: با آن 400 نفری که در مرحله پیش آلزایمر بودند در ارتباط بودیم و یک طرح آزمایشی به نام «ذهن پویا» انجام دادیم تا این افراد بتوانند در مقابل آلزایمر فعالیت های پیشگیرانه انجام دهند و طرح موفقی بود. زیرا این طرح جواب می دهد. داده ها، ما دوباره آن را شروع می کنیم.
آلودگی هوا چگونه باعث آلزایمر می شود؟
تحقیقات مختلف نشان داده است که آلودگی هوا یکی از 14 عامل مرتبط با زوال عقل است که از طریق مکانیسم هایی مانند استرس و آسیب عروق مغزی می تواند منجر به اختلالات شناختی شود.
دکتر بابک زمانی متخصص مغز و اعصاب در این باره می گوید: مغز به اکسیژن نیاز دارد و آلودگی و کاهش کیفیت هوا باعث کاهش اکسیژن می شود و تمام اندام ها و سیستم های بدن که به اکسیژن وابسته هستند دچار مشکل می شوند. یکی از این وسایل مغز و سیستم عصبی ماست. آلودگی هوا تنها منجر به زوال عقل نمی شود و آسیب های آن از این حرف ها بیشتر است. نمونه آن وقوع سکته مغزی در کشور است.
رئیس انجمن آلزایمر ایران نیز می گوید: آلودگی هوا بر بیماری آلزایمر تأثیر مستقیم و غیرمستقیم دارد. مستقیم به این معنا که آلودگی بر عملکرد مغز و سایر سیستم های بدن تأثیر منفی می گذارد و به جای رسیدن اکسیژن به مغز، کربن وارد بدن می شود و این امر در بروز و تشدید آلزایمر تأثیر دارد. غیرمستقیم چون وقتی هوا آلوده است مردم نمی توانند از خانه بیرون بروند و فعالیت بدنی داشته باشند. این موضوع می تواند باعث ایجاد استرس، اضطراب و افسردگی در افراد شود و خود افسردگی در بیماری آلزایمر بسیار موثر است.
صالحی می گوید: اگر افسردگی درمان نشود منجر به آلزایمر می شود. به طور کلی در برنامه ما 30 درصد از سالمندان دچار افسردگی هستند و افسردگی و آلزایمر ارتباط تنگاتنگی با هم دارند.
به گفته صالحی به طور کلی تغذیه نامناسب، کم تحرکی یا عدم فعالیت ورزشی، نداشتن ارتباطات اجتماعی و معاشرت نکردن، تنهایی، استرس و اضطراب، همگی در بروز و تشدید بیماری آلزایمر نقش دارند.
افزایش تعداد مبتلایان به زوال عقل پس از همه گیری کرونا
پس از همه گیری کرونا، بسیاری از کارشناسان داخلی و پژوهشگران خارجی اعلام کردند که آمار زوال عقل به ویژه آلزایمر در جهان افزایش یافته است. دلیل این امر اثرات روانی ویروس کرونا و همچنین آسیب های ناشی از ویروس کرونا به قسمت های عصبی مغز بوده است.
رئیس انجمن آلزایمر ایران میگوید: پس از کرونا، موارد آلزایمر بسیار افزایش یافت و دلیل اصلی آن استرس ناشی از این بیماری مهلک، اضطراب واکسن، کاهش ارتباطات اجتماعی و معاشرت بود. عدم معاشرت و تنهایی تاثیر زیادی در بیماری آلزایمر و تشدید آن دارد. زیرا این موارد منجر به افسردگی می شود و افسردگی در صورت عدم درمان باعث زوال عقل (از جمله آلزایمر) می شود.
صالحی تاکید می کند: افرادی که احساس می کنند مشکل دارند یا مدام چیزهای کوچک را فراموش می کنند، بهتر است از انجمن آلزایمر وقت بگیرند و بیایند تست آلزایمر بدهند و در طرح ما شرکت کنند. همچنین می توانند به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرده و تحت نظر باشند تا مطمئن شوند که مشکلشان آلزایمر است یا خیر.
با این 3 علامت به پزشک متخصص مراجعه کنید
بیماری آلزایمر دارای 3 مرحله است که هر مرحله ممکن است چندین سال طول بکشد و شدت علائم نیز در افراد مختلف متفاوت است. مرحله خفیف: علائم عبارتند از فراموشی کوچک مانند از دست دادن چیزها، مشکل در یافتن کلمات، و تغییرات خفیف خلق و خو. فرد همچنان می تواند مستقل زندگی کند. مرحله میانی: مشکلات حافظه شدیدتر می شود. فراموشی نام اقوام، گم شدن در مکان های آشنا و … اختلال در انجام فعالیت های روزمره مانند مدیریت مالی و تغییرات رفتاری (اضطراب، پرخاشگری) نیز در این مراحل ظاهر می شود. مردم در این مرحله به کمک بیشتری نیاز دارند. مرحله پیشرفته یا شدید: حافظه تقریباً به طور کامل از بین می رود و فرد توانایی برقراری ارتباط را از دست می دهد، در راه رفتن، قورت دادن، یافتن راه دستشویی، شناخت اقوام و حتی به یاد آوردن هویت خود مشکل دارد و نیاز به مراقبت کامل دارد. مرحله قبل از آلزایمر قبل از بیمار شدن است که با کمی اختلال شناختی شروع می شود و مشکل اساسی برای زندگی فرد ایجاد نمی کند.
رئیس انجمن آلزایمر ایران می گوید: آلزایمر علائم زیادی دارد اما اگر 3 مورد را مدام فراموش می کنید باید آن را جدی بگیرید و به پزشک متخصص مراجعه کنید. مثلاً صبح از خواب بیدار می شوید و فکر می کنید عصر است یا عصر از خواب بیدار می شوید و فکر می کنید صبح است. فراموش می کنی که خورده ای یا نه، در نماز خواندن مشکل داری، در به خاطر سپردن کلمات مشکل داری و مدام غر می زنی و گاهی حتی کلمه را تا پایان مکالمه به یاد نمی آوری، سرت به هم ریخته است و نمی کنی. دیگر مواظب خودت نباش، گوشه ای می نشینی و حوصله ات را ندارد. اگر 3 مورد از این علائم را دارید، حتما باید مراجعه کنید. زیرا یک سال تشخیص زودهنگام می تواند مشکلات بیماری را 5 سال به تاخیر بیندازد.
صالحی به آمار آلزایمر نیز اشاره می کند و می گوید: آلزایمر نه تنها در ایران، بلکه در دنیا در حال افزایش است و طبق آمار ۱۵۵ میلیون نفر در دنیا و حدود ۱.۵ میلیون نفر در ایران آلزایمر دارند.
۲۳۳۲۱۷
کد خبر 916067
منبع:خبرآنلاین