دارو بی سروصدا گران شد؛ افزایش قیمت ۹۵۵ قلم دارو!
دارو به عنوان یک کالای استراتژیک شناخته می شود که در صورت کمبود و بحرانی شدن بازار دارو؛ می تواند به سایر تهدیدات اجتماعی و اقتصادی و حتی امنیتی منجر شود. بنابراین ثبات بازار دارویی کشور یکی از مهمترین رسالت های وزارت بهداشت است که در هر دوره مدیریتی با چالش های خاص خود همراه بوده است.
در شرایط فعلی و در حالی که 70 روز تا پایان سال باقی مانده است، وضعیت بازار دارویی کشور چندان مساعد و مناسب نیست. چرا که علاوه بر کمبودهایی که مشهود است، شاهد افزایش بی سروصدا قیمت برخی اقلام دارویی هستیم.
قیمت دارو را نمی توان ثابت نگه داشت
محمد عبدوزاده، رئیس هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع دارویی انسانی ایران در واکنش به گرانی برخی اقلام دارویی گفت: سازمان های بیمه گر آمادگی خود را برای پوشش این افزایش قیمت اعلام کرده اند و سازمان غذا و دارو نیز اعلام آمادگی کرده اند. قرار شد و سازمان دارو مکاتبات را انجام دهد تا پوشش بیمه ای اعمال شود. .
وی در توجیه افزایش قیمت دارو افزود: قیمت گذاری باید متناسب با تورم باشد، وقتی حقوق و بسته بندی افزایش یافته است نمی توان قیمت دارو را ثابت نگه داشت.
عبدوزاده با اشاره به مطالبات زنجیره تامین دارو گفت: مطالبات حوزه دارو از مراکز درمانی به 34 هزار میلیارد تومان رسیده است. اگر سازمان های بیمه گر بدهی های مراکز درمانی را پرداخت نکنند، مراکز درمانی با مشکل تامین دارو مواجه می شوند و بیماران متضرر می شوند. .
افزایش قیمت 955 دارو
محمدمهدی نشی، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران در واکنش به افزایش قیمت دارو گفت: بر اساس مصوبه شورای عالی بیمه و تخصیص بودجه سازمان برنامه و بودجه، افزایش قیمت تمام شده دارو افزایش یافت. بیمه در سال 1403 فقط 15 درصد است.
وی افزود: با توجه به افزایش قیمت دارو در سال جاری، هزینه بیمه دارو تا سه برابر این مبلغ افزایش یافته است.
نشی گفت: افزایش هزینه بیمه دارو باعث بدهی بیمه سلامت به مراکز درمانی می شود.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران با عنوان این مطلب که در سال جاری 802 قلم داروی تحت پوشش بیمه و 153 قلم داروی غیر تحت پوشش بیمه افزایش قیمت داشته است، ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون 23 فقره آگهی رسمی سازمان غذا و دارو برای افزایش قیمت دارو صادر شده است. و پوشش های بیمه ای به این سازمان ابلاغ شده و هر کدام از این ابلاغیه ها در کمتر از 48 ساعت اجرایی شده است.
وی گفت: اخیرا 200 دارو که بیشتر شامل قطره و پماد چشمی است وارد سیستم شده است. Titek افزایش قیمتی بوده که هنوز ابلاغ رسمی آن به سازمان بیمه سلامت نرسیده است.
نشی افزود: قیمت این داروها افزایش یافت اما قیمت جدید آنها هنوز تحت پوشش بیمه قرار نگرفته است.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران تصریح کرد: سازمان بیمه سلامت طبق قانون 70 درصد هزینه داروها را تقبل می کند اما سهم پرداختی بیمار نیز به دلیل افزایش قیمت دارو افزایش یافته است.
کاهش سهم سه هلدینگ دارویی
در همین حال رضا جباری نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس از بررسی مشکلات حوزه دارو خبر داد و گفت: متاسفانه در دهه اخیر سهم سه برگزاری دارو در بازار دارویی کشور از حدود 75 درصد به 25 درصد کاهش یافته و برخی شرکت های دارویی نیز کاهش یافته است که پیش بینی می شود. سودآور آنها در این سالها دچار ورشکستگی شده اند.
لزوم اصلاح قیمت ها
عباس کبریایی زاده رئیس فدراسیون اقتصاد سلامت با عنوان این مطلب که بیش از 98 درصد داروهای مورد نیاز در داخل کشور تولید می شود، درباره آغاز اصلاح قیمت گذاری برخی داروها در سازمان غذا و دارو. وی گفت: سال ها در تصمیمات کمیسیون حقوقی در مورد قیمت گذاری بی عدالتی وجود داشت؛ به عنوان مثال در برخی از آمپول ها قیمت یک بطری خالی حدود 4 هزار تومان است در حالی که قیمت داروی تزریقی نهایی است ۴۵۰۰ تومان داده بودند; واضح است که چنین قیمت گذاری برای تولیدکننده مضر است و زمانی که تولید نمی شود و کمبود دارد، همان داروی تزریقی با قیمت 290 هزار تومان از هند وارد می شود. بر این اساس، منطقیسازی قیمتگذاری بهویژه برای برخی اقلام بسیار ضروری بود.
وی افزود: به دلیل روش های نادرست قیمت گذاری، تولید بسیاری از داروها آنقدر متضرر شده بود که برای تولیدکننده ضرر داشت. بسیاری از اقلام توسط سازمان غذا و دارو بررسی شد و مشخص بود که با این همه زیان، ادامه تولید برای این اقلام امکان پذیر نیست. بر این اساس اصلاح قیمت آغاز شده و این اقدام منجر به این می شود که حداقل داروهای تولید داخل با کمبود مواجه نشوند. در این زمینه تقویت بیمه ها، افزایش حمایت از داروها و افزایش عدم پرداخت از سوی مردم ضروری است.
تصویب افزایش قیمت دارو
در گزارشی که صداوسیما درباره افزایش قیمت داروها تهیه کرده، داروخانه ها این موضوع را تایید کرده و از افزایش 50 تا 100 درصدی قیمت برخی اقلام خبر داده اند. به عنوان مثال قیمت یک قرص 20 هزار تومانی به 50 هزار تومان رسیده است. مرهمی که 12600 تومان بوده به 37000 تومان رسیده است. دگزامتازون که ۷۷۰۰ تومان به 19 هزار تومان رسیده است. سنسور قند خون از 4 میلیون به بیش از 8 میلیون تومان رسیده و البته نادر است.
پاسخ وزیر بهداشت
محمدرضا ظفرکندی وزیر بهداشت پرداخت مابه التفاوت به بیمه ها را راهکاری برای افزایش قیمت دارو دانست.