ابطال ۸۰۰ میلیون دلار ارز دارو؛ حل مشکلات دست دولت است
نشست خبری با موضوع «تامین ارز کالاهای سلامت محور در سال 1404؛ چالش ها و راهکارها»، سه شنبه 27 دی ماه 1403 در محل اتاق بازرگانی تهران برگزار شد.
در ابتدای این جلسه عباس کبریایی زاده رئیس هیات مدیره فدراسیون اقتصاد سلامت گفت: سلامت یکی از مهمترین عرصه های هر جامعه ای است که باعث افزایش امید به زندگی شده است.
وی افزود: در ایران پس از رشد و گسترش صنعت داروسازی و دسترسی مردم به خدمات و کالاهای بهداشتی، امید به زندگی افزایش یافته است.
کبریایی زاده ادامه داد: اگر معادلات اقتصادی در حوزه سلامت رعایت نشود، این حوزه از تعادل و حتی دور از دسترس خواهد بود.
وی بیان کرد: آنچه این روزها با آن مواجه هستیم بی ثباتی شاخص های اقتصادی است و تاثیر ارز بر همه مشهود است. به طوری که تغییرات نرخ ارز بر اجزای نظام سلامت تاثیر می گذارد.
یکی از اعضای هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع دارویی انسانی ایران تاکید کرد: وقتی دولت نرخ ارز را افزایش می دهد، کالاهای اساسی و سلامت را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی افزود: التزام به شفافیت و پاسخگویی و نگاه عادلانه به محیط زیست انتظار ما از دولت و به طور کلی دیدن مصلحت جامعه است.
کبریایی زاده ادامه داد: در پی تصمیمات اقتصادی منجر به تغییر نرخ ارز، انتظار می رود دولت به ابعاد مختلف این گونه تصمیمات توجه کند.
وی افزود: در شرایط امروز باید آثار تصمیمات دولت را بر محصولات سلامت محور دید.
کبریایی زاده ادامه داد: آمارها نشان می دهد بیش از 98.5 درصد داروهای مورد نیاز کشور در داخل تولید و عرضه می شود. اما انتظار می رود دولت مشکل نقدینگی شرکت های دارویی و تجهیزات پزشکی را حل کند و اجازه روند نزولی تولید و عرضه را ندهد.
وی افزود: تسهیلات بانکی در سال 1403 انقباض زیادی داشته است و دولت باید این موضوع را نیز تسهیل کند.
محمد عبدوزاده، رئیس هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع دارویی انسانی ایران گفت: وقتی دولت نتواند به تعهدات خود در قبال بیمه ها عمل کند، کیفیت خدمات سلامت کاهش می یابد و بار این نارضایتی بر دوش مردم سنگینی می کند. بر شانه های زنجیره تامین دارو و تجهیزات.”
وی افزود: وظیفه صنعت تولید و عرضه است و وظیفه دولت انجام تعهدات است. وقتی این اتفاق نیفتد، سرویس مختل می شود.
عبدوزاده ادامه داد: وقتی بیمارستان نمی تواند حقوق پرسنل خود را پرداخت کند چگونه می تواند مطالبات خود را پرداخت کند.
وی افزود: 34 هزار میلیارد تومان حجم مطالبات پزشکی از بخش دولتی است و حدود 22 تومان نیز مربوط به تجهیزات پزشکی است.
عبدوزاده گفت: تخصیص ارزی بانک مرکزی از ابتدای سال تاکنون یک میلیارد و 900 میلیون دلار برای دارو بوده که به دلیل نداشتن نقدینگی شرکت ها برای خرید ارز، 800 میلیون دلار آن باطل شده است.
وی افزود: ارز دارو 28500 تعیین شده است که متاسفانه شرکت ها نتوانسته اند ریال آن را تامین کنند.
احمد آتش هوش، رئیس هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان دارو گفت: اساساً اقتصاد مواد مخدر تابع اقتصاد کلان کشور است و آثار روانی گسترده ای در جامعه دارد.
وی افزود: در حال حاضر مشکل اصلی در حوزه دارو بحث تخصیص و عرضه ارز است.
آتش هوش ادامه داد: تنها کاری که دولت می تواند انجام دهد تا بازار دارو دچار مشکل نشود، تقویت بیمه است تا پرداخت از جیب مردم افزایش پیدا نکند.
ابوالفتح صانعی نماینده انجمن واردکنندگان تجهیزات پزشکی گفت: در زمینه تجهیزات پزشکی بیش از 22 متقاضی داریم و علاوه بر آن کارهای خدماتی انجام می شود که تا سه سال هزینه آن پرداخت نشده است. “
وی افزود: سه سال است که کالاهای سرمایه ای از ارز نیمه ارزی استفاده می کنند و به این شکل نبوده است ۴۲۰۰ ارز بگیرید ۴۲۰۰ فقط برای موارد ضروری بود ۲۸۵۰۰ رسیده است
صانعی گفت: واقعی شدن قیمت ارز به نفع صنعت است. اما باید ریال تامین شود، چون بیمارستان های ما دچار مشکل هستند.
وی افزود: در بالا ۱۵۰۰ ما یک شرکت تجهیزات پزشکی داریم که پایه آن با شرکت های دارویی قابل مقایسه نیست و در شرایط امروز دچار مشکل هستند.
امیرحسین دبیرکل فدراسیون اقتصاد سلامت نیز گفت: اقتصاد دانش بنیان تحت تاثیر تغییرات پی در پی شکل نمی گیرد.
وی افزود: مهاجرت نخبگان به دلیل ناامیدی است و باید تولید محصولات فناورانه را محدود کنیم.