آیا بچه دار شدن در سنین بالا خطرناک است؟ – خبرگزاری مهر اخبار ایران و جهان
فرناز مشیری فوق تخصص زنان و زایمان در گفتگو با خبرنگار مهر درباره افزایش سن ازدواج و ترس زوجین از بچه دار شدن گفت: امروزه سن ازدواج به دلیل مشکلات اقتصادی و معیشتی افزایش یافته است. وقتی افراد در سنین بالاتر ازدواج می کنند، می ترسند که اگر بچه دار شوند، فرزندشان دچار معلولیت شود. البته این اتفاق قابل درمان و پیشگیری است اما در مردان مسن احتمال به دنیا آوردن فرزند معلول بیشتر است.
وی ادامه داد: برخلاف تصور عموم در جامعه امروزی حدود 80 درصد از کودکان معلول و مبتلا به سندرم پایین از مادران زیر 35 سال متولد می شوند. پس افرادی که در سنین بالاتر ازدواج می کنند فکر نکنند اگر بخواهم بچه دار شوم فرزندم معلول می شود. این اصلا درست نیست.
متخصص زنان و زایمان اذعان داشت: ازدواج در سنین بالا برای مادر خطرناک نیست، اما در مقایسه با زنانی که در سنین پایین باردار شده اند ممکن است عوارضی در بارداری ایجاد شود. یعنی دیابت بارداری یا برخی ناهنجاری ها ممکن است در مادر افزایش یابد. این موضوع در مردان برعکس است، یعنی اگر مرد بالای 40 سال سن داشته باشد ممکن است جنین دچار مشکل شود اوتیسماز سندرم ژنتیکی و ناتوانی های مغزی رنج می برند.
مشکلاتی که پیری مردان برای جنین ایجاد می کند
وی تصریح کرد: سندرم ژنتیک نمی تواند مادرزادی باشد و هر بیماری مادرزادی نمی تواند ناشی از سندرم ژنتیکی باشد. سندرم ژنتیکی مجموعه ای از اختلالات است که در اثر تغییرات ژنتیکی در ژنوم فرد ایجاد می شود و تغییراتی که به صورت ارثی یا تصادفی در زمان تشکیل جنین اتفاق می افتد. سندرم های ژنتیکی می توانند در هر سنی از کودک ظاهر شوند و اثرات متفاوتی بر سلامت و توانایی فرد داشته باشند. اکثر این کودکان پدرانی بالای 40 سال داشتند.
مشیری افزود: کودکان مبتلا به سندرم ژنتیکی با ناهنجاری های مختلف قلبی، مغزی، دست و پا مواجه هستند. با هیچ نوع غربالگری نمی توان این نوع کودکان را شناسایی کرد. بنابراین پیری برای اسپرم مناسب نیست و باعث ناهنجاری می شود. این در صورتی است که سن مادر بالا باشد، ممکن است تعداد تخمک های مادر کمتر شود و بارداری دیرتر انجام شود، اما در آن کودک هیچ گونه ناهنجاری از سوی مادر وجود نداشته باشد.
مادر باید به چه نکاتی توجه کند؟
فوق تخصص زنان و زایمان گفت: مادر در دوران بارداری مهم نیست که در چه سنی باشد، باید نکاتی را برای سلامتی خود رعایت کند. مادر باید از کم خونی، کلسیم، پوکی استخوان و سلامت دندان مراقبت کند و با پزشک مشورت کند. همچنین مصرف برخی داروها توسط مادر هیچ خطری برای جنین ایجاد نمی کند، گاهی مادر در هفته پنجم بارداری بوده و نمی دانسته که قرص خاصی مصرف کرده است. اگر مادری داروی تیروئید مصرف کند با افزودن یک نوبت دیگر بنا به دستور پزشک می تواند به راحتی بارداری را ادامه دهد و با کمی مراقبت بیشتر مشکلات تیروئید مادر بر مغز کودک تاثیری نخواهد داشت.
آزمایش ژنتیک برای داشتن فرزند سالم
مشیری تصریح کرد: برای خانواده هایی که سابقه به دنیا آوردن چند فرزند معلول دارند یک نکته مهم وجود دارد، به عنوان مثال وقتی خانمی شاهد است که خواهرزاده یا برادرزاده اش حتی فرزند خودش معلولیت ژنتیکی دارد، اگر بخواهد ببرد. اقدام برای بارداری دوم یا اول او بچه دار شدن او باید به پزشک مراجعه کند. و اگر پزشک تشخیص داد که جنین دارای ناهنجاری است باید برای رفع ناهنجاری ها به جنین شناس مراجعه کند و جنین شناس جنینی را با بالاترین کیفیت در بدن مادر رشد دهد. این در اوایل بارداری امکان پذیر است.
وی خاطرنشان کرد: کسانی که در خانواده یک سری کمبودهایی در فرزندان خود دارند قبل از اقدام به بارداری مشاوره ژنتیکی انجام دهند تا مشکلی برای فرزند اول یا فرزندان بعدی ایجاد نشود.