تنها زنان مقصر سقط جنین نیستند – خبرگزاری مهر ایران و جهان
متهره عدالتخواه مستندساز و پژوهشگر اجتماعی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره دغدغه های خود در خصوص ساخت مستندهای سقط جنین گفت: در جلسه ای که با تهیه کنندگان رادیو داشتیم، یکی از فعالان مبارزه با سقط جنین آمار تکان دهنده ای ارائه کرد. آماری که نشان می داد روزانه و سالانه چند سقط در کشور رخ می دهد. به عنوان یک مستندساز علاقه مند به مسائل اجتماعی، این آمار را کاملاً تعجب آور دیدم. از آنجایی که سقط جنین یک مسئله ملی است، تصمیم گرفتم آن را جدی بگیرم.
وی ادامه داد: از این طریق با گروه های مردمی حامی زندگی جنین و پزشکانی که با دغدغه و تعهد فراوان در این زمینه فعالیت کردند، آشنا شدم. این افراد علیرغم مشغله کاری خود، تلاش های زیادی برای جلوگیری از سقط جنین و حمایت از مادرانی که از تصمیم خود منصرف شده بودند، انجام دادند. از کمک مالی برای مراقبت از کودکان گرفته تا مشاوره و حمایت روانی، این فعالان همیشه در کنار مادران بودند. این تجربیات دست به دست هم دادند تا به جنبه هایی از فعالیت های افراد برای حفظ جان جنین بپردازند که قبلا کمتر مورد توجه قرار می گرفت. با این پیش فرض، تصمیم گرفتم مستندی تولید کنم که این جنبه را به تصویر بکشد.
عدالتخواه درباره موضوع مستند گفت: مستند «مهمان عزیز» روایتگر تلاش های مستمر معلمی است که به دنبال ایجاد تحولی فرهنگی فراتر از کلاس درس است. وی معتقد است با آگاهی و آموزش صحیح می توانیم جامعه ای بسازیم که در هر خانواده حامی حیات جنین باشد. این مستند قرار است به زودی پخش شود.
این کارگردان بیان کرد: تحقیقات خود را در این زمینه با جمع آوری اطلاعات گسترده در این زمینه از اواخر شهریور ماه آغاز کردیم. در این راه از دانش و تجربه متخصصانی چون سونولوژیست، جنین شناس، متخصص زنان و زایمان و مامایی بهره مند شدیم. همچنین با تماشای آثار داخلی و خارجی اعم از مستند، مقاله و فیلم و بررسی فتاوای منابع مختلف اطلاعات جامعی جمع آوری کردیم.
وی درباره اثربخشی نظرسنجی گفت: از آنجایی که موضوع سقط جنین یک موضوع ملی است و محدود به پایتخت نیست باید در کل کشور با این معضل برخورد کنیم و این امر علاوه بر فعالیت رسانه ای نیازمند تلاش همه جانبه است. نیاز به حمایت مردم و حمایت مردم دارد. آنها همچنین می توانند به این حرکت نیرو ببخشند. در حال حاضر در مرحله پیش تولید موج دوم این کمپین هستیم و امیدواریم با همت جمعی و حمایت همه اقشار جامعه بتوانیم به این کمپین ارزشمند که هدف آن حفظ جان انسان هاست رونق بیشتری بدهیم.
عدالتخواه ضمن اشاره به فرهنگ سازی ناشی از خودآزمایی در مورد عواقب سقط جنین که مردم به آن توجهی ندارند، گفت: بسیاری از مواقع زنان با ذهنی پریشان که ناشی از عوامل مختلفی است به سقط جنین فکر می کنند. آنها به این احتمال که خودشان را انکار می کنند توجه نمی کنند که شاید دیگر هرگز نتوانند مادر یا پدر شوند.
وی اذعان داشت: گاهی اوقات مادر به دلیل عدم آگاهی و ناآگاهی از عوارض بعد از آن برای سقط جنین اقدام می کند. در صداهایی که از تماس های تلفنی مردم با اورژانس دریافت کردم، بیان شد که از سوی همسرم تحت فشار هستم و نمی خواهم سقط کنم، اما اگر این اتفاق نیفتد زندگی ام تباه می شود.
این مستندساز با تاکید بر این نکته افزود: تاکید می کنم که این تصمیم همیشه خواست زنان نیست و نباید تنها زنان را مقصر بدانیم.
کارگردان مستند «مهمان عزیز» درباره تاثیر آثار تولید شده اظهار کرد: آرزوی ما این است که تماشای این آثار برای والدینی باشد که در آستانه سقط هستند. آنها با تماشای این مستندها می توانند زوایای مختلف این موضوع از جمله فرصت های بی نظیر دوران بارداری و تهدیدهای جدی ناشی از سقط جنین را درک کنند. بارها این جمله را شنیدهایم یا به کار بردهایم که مرگ و زندگی در دست خداست، اما وقتی صحبت از جنین میشود به دلایل مختلف این را فراموش میکنیم و خودخواهانه میخواهیم برای حق زندگی دیگری تصمیم بگیریم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: لازم می دانم از همکاران محترمی که در تولید آثار مستند این کمپین همکاری داشتند به ویژه آقایان محمدرضا دهستانی، بلال الفت، محمد سعید قدیریان، مهدی امینی و مجتبی تقدیر و تشکر کنم. . آنها می خورند که بخش هایی از این پروژه را کارگردانی کرد.