جراحی زیبایی در بیمارستان های دولتی؛ بیمه ها توان مالی ندارند – خبرگزاری مهر ایران و جهان
فرید کرمی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: سامانه ارائه خدمات سلامت در ایران با نگاه سلامت بعد از انقلاب طراحی شد. دیدگاه سلامت به معنای خدمات اولیه برای شهروندان است که هر کسی می تواند این خدمات را دریافت کند. به طوری که سیستم شبکه طراحی شد، در سیستم شبکه، آزمایشگاه طراحی شد و نیروی انسانی بر این اساس تربیت شد.
وی با عنوان این مقاله هزینه های سلامت با بودجه تخصیصی و ظرفیت سازمان های بیمه گر همخوانی نداشت، افزود: با گذشت زمان شکاف بین هزینه و ظرفیت سازمان های بیمه گر افزایش یافت. سازمان های بیمه با پایین نگه داشتن نرخ و عموم مردم، این را بر دوش آزمایشگاه می گذارند. وقتی یک سرویس X تومان می شود، سازمان بیمه می گوید نصف این را قبول می کند، ایکس دوم کمتر است. از سوی دیگر پوشش سازمان های بیمه گر سقوط فشار بر مردم کمتر شد. سهم پرداختی از جیب مردم افزایش یافت. این روند ادامه داشت تا امروز که ارز ترجیحی به این وضعیت تبدیل شد. الان دولت نمی تواند یارانه ای را که قبلا می داد بدهد و آزمایشگاه ها باید کیت ها را با نرخ جدید چند برابر نرخ قبلی تهیه کنند.
کرمی با طرح این سوال که آیا سازمان های بیمه گر می توانند این کار را انجام دهند؟ مابی نابرابری برای پوشاندن آن فرمود: شخصا می من می گویم آنها این کار را نمی کنند زیرا من می دانم و می من می دانم بودجه خاکستر ندارند
وی افزود: حدود 20 سال پیش در جلسه ای در وزارت بهداشت، یکی از مسئولان این وزارتخانه از یک کشور آفریقایی آمده بود، به من گفت آزمایشگاه هایی را در آنجا دیدم که با آخرین تکنولوژی اداره می شدند، اما در همان زمان. در کوچه روبروی آن آزمایشگاه جسد فردی بود که مبتلا به اسهال خونی بود. او مرده بود، من تعجب کردم که چرا یک فرد مبتلا به اسهال خونی با وجود چنین آزمایشگاهی؟ می می میردوی گفت: این آزمایشگاه متعلق به افرادی است که هزینه آن را پرداخت می کنند، کسانی که پول ندارند باید هزینه کنند و بیمه ای نیز برای حمایت از آن وجود دارد. خاکستر نمی کند
کرمی ادامه داد: با این وضعیت فعلی اکثریت آزمایشگاه های تشخیص پزشکی کشور ورشکسته می شوند و تعدادی آزمایشگاه برای عده ای باقی می ماند. عده ای که پول دارند آزمایش می دهند و این افراد کمتر از 10 درصد جامعه هستند و 90 درصد جامعه از خدمات تخصصی آزمایشگاهی محروم هستند و مثل دوران کودکی ما می شود. آزمايشگاه نبود، رفتيم دكتر، گفت ممكن است انگل يا چيز ديگري باشد و دارو داد. به جایی می رویم که خدمات آزمایشگاهی تبدیل به خدمات لوکس می شود و از دایره تشخیص پزشکی خارج می شود.
وی افزود: سال هاست در کشور دانشکده های پزشکی ایجاد کرده ایم، رشته های تخصصی و فوق تخصصی به وجود آمده است. سطح تشخیص پزشکی در زمینه رادیولوژی و تشخیص آزمایشگاهی بسیار افزایش یافته است. در اوایل انقلاب بسیاری از اعمال جراحی که در شهرهای کوچک معمول است در کشور قابل انجام نبود. پس از اتمام آن به این زمان باز خواهیم گشت فارغ التحصیل داریم، اما امکان استفاده از این وجود دارد فارغ التحصیلان نداریم و مهاجرت می کند.
کرمی تاکید کرد: بیمارستان های دولتی برای سرپا ماندن به جراحی زیبایی روی آورده اند. اگر این موضوع را به کارشناسان نظام سلامت در کشورهای دیگر بگویید، شگفت زده خواهند شد. بیمارستان دولتی که باید خدمات اولیه را به مردم ارائه دهد، فردی که مبتلا به آپاندیسیت حاد است یا فرد مبتلا به کیسه صفرا که توانایی پرداخت هزینه در بخش خصوصی را ندارد و باید به بیمارستان دولتی مراجعه کند. اما آن تخت بیمارستان دولتی برای جراحی ماموپلاستی، جراحی زیبایی بینی کوچک کردن بینی یا معده مختص لاغری برای کسب درآمد است و پول در آنهاست و بیمه ربطی به آنها ندارد. همچنین انجام جراحی پلاستیک در بیمارستان خصوصی که 5 برابر قیمت است در بیمارستان دولتی برای بیمار مفید است.
وی افزود: بیمارستان دولتی نیز به دلیل تخصیص منابع مالی به سیستم بیمه به سمت کارهای زیبا رفته است. گری کافی نبوده است. به عنوان یک اصل کلی، هزینه تمام خدمات بهداشتی اعم از جراحی و تشخیص، بالاتر از قدرت خرید مردم در همه کشورها است. به همین دلیل سازمان های بیمه گر سقوط تا وسط می برای آمدن. بیمه های پایه مثل تامین اجتماعی، بیمه درمانی و سربازی را تا حدودی پوشش می دهند، بعد بیمه های تکمیلی وسط. می برای آمدنبیمه های تکمیلی و بیمه های پایه در ایران چقدر توانمند هستند؟ دولت چقدر می تواند حمایت کند؟ این اصلی ترین مشکلی است که برای نظام سلامت ایران پیش آمده است.