«بیماران» قربانی تضاد منافع نظام سلامت هستند. با جان مردم بازی نکن! – خبرگزاری مهر اخبار ایران و جهان
خبرگزاری مهر – گروه سلامت: اتفاقات خبرساز چند روز گذشته نظام سلامت مانند نابینایی 9 بیمار، مرگ 70 بیمار دیالیزی و آتش سوزی در بیمارستان ها زنگ خطری جدی برای نظام سلامت به صدا درآورده است و شاید دلیل اصلی آن این حوادث عدم نظارت مؤثر سازمان های ذیربط است و این اتفاقات مایه بی اعتمادی است. مردم را به سیستم درمانی تشدید می کند.
کوری بیماران در بیمارستان چشم پزشکی، مرگ 70 بیمار دیالیزی به دلیل استفاده از داروی بی کیفیت و آتش سوزی بیمارستان قائم رشت که منجر به مرگ بیماران شد، دردی بود که نظام سلامت بر دوش کشید. قلب هموطنان در بحث اصلی می توان گفت که عدم نظارت صحیح بر خدمات درمانی نقش پررنگ تری در 3 حادثه اخیر دارد.
لازم به ذکر است که با تکرار این اتفاقات مسیر بی اعتمادی نسبت به پزشکان و کادر درمانی آغاز می شود و به همین دلیل گاه افراد را مجبور به خود درمانی می کند که به جای سپردن جان خود به دست پزشکان ترجیح می دهند به دنبال درمان باشند. فضای مجازی و افراد غیرپزشکی می روند.
ماجرای مرگ 70 بیمار دیالیزی
کمیسیون بهداشت و درمان مجلس امسال درگیر مرگ 50 بیمار دیالیزی به دلیل استفاده از داروی بی کیفیت بود که بعدها گفته شد آلومینیمی آن آلوده است. در این زمینه سهل انگاری کرده است.
به نقل از سلمان اسحقی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، در وهله اول گفته شد که 10 تا 12 بیمار دیالیزی در شهرهای مشهد و اصفهان بر اثر استفاده از محلول و با علائم مغزی فوت کردند. عفونت، تشنج و کما. پس از مدتی تعداد کشته شدگان به 50 نفر رسید و تاکنون 70 نفر جان خود را از دست داده اند.
سید حیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو در این خصوص گفت: به منظور پیگیری فوری گزارش ها در خصوص مشکلات یک محصول دارویی بیماران دیالیزی، کارشناسان با حضور در کارخانه، موضوع را از نزدیک بررسی و دستورات لازم را صادر کردند. تیم کارشناسی برای بررسی موضوع به آزمایشگاه مرجع و محل آزمایشگاه دارویی سامان مشهد اعزام شدند. از سوی دیگر پرونده قضایی برای این موضوع تشکیل شده و در انتظار پیگیری مراجع قضایی است.
ماجرای مرگ 9 نفر بر اساس آتش سوزی در بیمارستان قائم چه بود؟
بیمارستان قائم (عج) رشت دچار حادثه آتش سوزی شد و از ساعات اولیه آتش نشانی، امداد و خدمات برای مهار آتش وارد عمل شدند. این بیمارستان 250 تخت فعال دارد و در زمان آتش سوزی 142 بیمار در بیمارستان بستری شدند که از این تعداد 109 بیمار در بخش عادی و 33 بیمار در بخش های ویژه بستری شدند. . آتش پس از چهار ساعت تلاش نیروهای آتش نشانی مهار شد.
متأسفانه بر اساس آخرین آمار 9 نفر از بیماران که اکثرا بیمار و در بخش مراقبتهای ویژه بستری بودند فوت کردهاند. اما هنوز دلیل روشنی برای این اتفاقات وجود ندارد.
آمار و وضعیت قصور پزشکی در ایران
در ایران آمارهای رسمی و غیررسمی وضعیت نگران کننده ای را در حوزه قصور پزشکی نشان می دهد. بر اساس اعلام پزشکی قانونی در سال 1400 30 هزار و 953 پرونده و در سال 1398 به 29 هزار و 313 پرونده در کمیسیون های تخصصی رسیدگی شده است که نسبت به سال های گذشته 5.6 درصد افزایش داشته است.
از سوی دیگر آمارهای غیررسمی حاکی از آن است که سالانه حدود 45 هزار نفر در کشور بر اثر خطاهای پزشکی و دارویی مجروح می شوند. همچنین تخمین زده می شود که حدود 3000 نفر به دلیل این اشتباهات جان خود را از دست می دهند.
همچنین در اردیبهشت ماه امسال جانشین نیروی انتظامی سازمان نظام پزشکی کشور گفت: در سال گذشته 100 پرونده پزشکی در کلانتری های این سازمان تشکیل شد که نسبت به سال 1400 30 درصد و 20 درصد افزایش داشته است. از شکایات مربوط به جراحی زیبایی است.»
یکی از عوامل اصلی افزایش شکایات و موارد قصور پزشکی در ایران کمبود امکانات، فشار کاری زیاد بر پزشکان و عدم رعایت استانداردهای درمانی است. همچنین نبود سیستم های نظارتی موثر و شفافیت در گزارش موارد خطا نیز یکی از مشکلات عمده در این زمینه است.
ایجاد شکاف بی اعتمادی مردم به پزشکان جدی ترین موضوع نظام سلامت است
رعایت حقوق بیمار و دریافت خدمات بهداشتی مطلوب حق بیمار است. همچنین اطلاعات به نحو احسن و به مقدار کافی در اختیار بیمار قرار گیرد تا بهترین انتخاب در این راستا صورت گیرد و بیمار بتواند از خدمات مناسب در مراکز درمانی استفاده کند و با نهایت آرامش خود را درمان کند. .
اما گاهی بی توجهی به بیمار باعث می شود که شاهد نارضایتی افرادی باشیم که نسبت به روند کاری کادر درمان بی اعتماد و نگران هستند و اگر پزشک کار خود را به درستی انجام دهد، اینجاست که خشک و تر با هم می سوزند.
اما وزارت بهداشت کجاست؟
وزارت بهداشت کجاست؟ سازمان نظام پزشکی کجاست؟ به راستی اگر چنین حوادثی در کشورهای دیگر رخ می داد، مسئولان برای برخورد با چنین تخلفاتی چه خواهند کرد؟ غیرقابل تصور است که کادر درمانی یک بیمارستان از داروی نامناسب استفاده کنند، تجهیزات پزشکی آلوده و حوادث مرگبار رخ دهد، اما روسای این بیمارستان ها توبیخ یا عزل نمی شوند! بلکه با صدور بیانیه ای این اشتباهات فاجعه بار را توجیه کنند.
چطور ممکن است 9 بیمار در یک اتاق عمل توسط پنج جراح چشم یک عمل آب مروارید ساده انجام دهند و بعد از چند روز همه نابینا شوند؟
قصور پزشکی یا قصور پزشکی؟
میشم مهدیار جامعه شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: ما یک مقوله تفسیر پزشکی و قصور پزشکی داریم. یک عارضه شکل منحصر به فردی دارد و پزشک در تشخیص آن اشتباه می کند و اشتباه می کند.
ساختار بهداشتی ضعیف باعث قصور پزشکی می شود
وی افزود: در قصور پزشکی، حوادث ناشی از سهل انگاری، کم کاری و خطای ارادی فرد در هنگام تشخیص و درمان است که با تعبیر پزشکی متفاوت است، در واقع می توان گفت; یعنی نمی توان جلوی تفسیر پزشکی را گرفت اما از قصور پزشکی می توان پیشگیری کرد و به همین دلیل قصور پزشکی در محاکم قضایی مجازات کیفری ندارد، اما قصور پزشکی با آن مواجه است و مشکلی که اتفاق می افتد این است که قصور پزشکی ناشی از آن نیست. مسائل فردی و شخصی، اما با مسائل ساختاری. ممکن است در تفسیر و قصور پزشکی نیز دخیل باشند، اما در قصور پزشکی قابل پیشگیری نیست.
به گفته وی؛ ساختار نظام سلامت ما به دلیل مشکلاتی که دارد، قصور پزشکی را افزایش می دهد.
مهدیار ادامه داد: با توجه به تهدیدات مراکز درمانی و افراد، آمار دقیقی از قصور پزشکی وجود ندارد و مردم وارد روند شکایت و شکایت نمی شوند، بر اساس این عوامل نمی توانیم آمار دقیقی ارائه کنیم، مگر اینکه پزشکی قانونی توضیح دهد
عدم توجه به حقوق بیمار از طرف پزشکی قانونی
این جامعه شناس خاطرنشان کرد: پزشکی قانونی نیز گزارش روشنی ارائه نمی دهد و از حقوق بیماران در این حوزه ها دفاع نمی شود و مهم ترین عامل ساختاری که باعث افزایش قصور پزشکی می شود، تضاد منافعی است که در جریان مدیریت سلامت رخ می دهد، یعنی در صورت وقوع قصور پزشکی، قصور پزشکی توسط خود پزشکان بررسی می شود و اگر فردی در اثر عمل پزشکی مجروح شود و شکایت شود، قطعی می شود. قضاوت توسط پزشکان، صنف پزشکان، نظام پزشکی و دانشگاه های علوم پزشکی انجام می شود. انجام می شود
اولویت درمان محور بر پیشگیری محور
وی افزود: همین پزشکان و نمایندگان گروه های پزشکی نظر می دهند و عدالت در این شرایط غیرممکن می شود و شکایت در این حوزه ها به نتیجه نمی رسد. این نوع نگاه به بیمار و بیماری در ایران و نظام سلامت دولت ما به سمت درمان محوری حرکت کرده و از پیشگیری محوری جلوگیری کرده و به جای پیشگیری محوری، به دلیل این تضاد منافع، به سمت درمان محوری رفته است. و کالایی شدن پزشکی محصول این تضاد منافع است.
مهدیار خاطرنشان کرد: در نظام سلامت ما ارائه خدمات درمانی و خرید خدمات درمانی با صنف پزشکان است و بیمه های سلامت به وزارت بهداشت منتقل شده است و صنف پزشکان ناظر و داور است. این روندها
به گزارش مهر؛ مسائل مربوط به قصور پزشکی در ایران ریشه در مشکلات ساختاری نظام سلامت کشور دارد. قصور پزشکی بر خلاف تقصیر ناشی از سهل انگاری، سهل انگاری و خطاهای قابل پیشگیری و در بسیاری از موارد ناشی از تضاد منافع در ساختار مدیریت سلامت است. این تضادها شامل داوری پزشک در موارد مربوط به خود، تمرکز بر درمان به جای پیشگیری، و کالایی کردن خدمات بهداشتی است.
به دلیل بازاری شدن نظام سلامت و منافع صنفی پزشکان، اخلاق پزشکی و مسئولیت اجتماعی پزشکان به حاشیه رفته است. به همین دلیل اغلب شکایات بیماران به نتیجه نمی رسد و شفافیت کافی در ارائه آمار و صیانت از حقوق بیماران وجود ندارد و اصلاح این وضعیت مستلزم تغییرات اساسی در نظام سلامت، نظارت مستقل و کاهش تضاد منافع است.