سلامت خانواده

علائم و روش های انتقال “شپش سر” / روش های درمان

به گزارش خبرآنلاین، دکتر محمد زینلی در گفت وگو با ایسنا و در پاسخ به بحث شیوع شپش (پدیکولوزیس) در فصل سرما به ویژه در مدارس و دانش آموزان، اظهار کرد: شیوع شپش در همه افراد وجود دارد. ماه های سال بیانگر آن است که شیوع شپش محدود به ماه خاصی نیست و شیوع شپش در فصول گرم و سرد سال گزارش می شود. البته شیوع این موضوع با بازگشایی مدارس بیشتر می شود و شیوع آن در سال تحصیلی بیشتر از تعطیلی مدارس است.

ما با چیز خاصی روبرو نیستیم

این کارشناس انگل شناسی افزود: پدیکولوزیس با بازگشایی مدارس به ویژه در مدارس دخترانه به دلیل مسائلی مانند بلندی مو بیشتر دیده می شود. نباید تصور کرد که در زمینه شیوع شپش در مدارس با اتفاق خاصی مواجه هستیم. اما به دلایل مختلفی که اغلب ریشه در مسائل بهداشتی و رعایت نکردن بهداشت فردی دارد، با شیوع شپش مواجه هستیم.

علائم پدیکولوزیس

وی درباره شیوع پدیکولوزیس در کشور گفت: آمار دقیقی از تعداد مدارس یا دانش آموزان درگیر نداریم اما سالانه 600 هزار نفر درگیر هستند. مدت درگیری می تواند از 2 روز شروع شود و تا دو هفته طول بکشد که بستگی به مواردی مانند رعایت روش های درمانی دارد. خارش سر مهمترین علامت برای تشخیص شپش در نظر گرفته می شود که می تواند باعث ضایعات و خراش های جدی با یا بدون عفونت شود.

زینلی با بیان اینکه شپش یک حشره کوچک خونخوار بدون بال است، افزود: شپش انواع مختلفی دارد از جمله شپش سر، شپش بدن و شپش شرمگاهی که می تواند همراه با حسادت یعنی تخم مرغ، در مو زندگی می کنند. آن را روی پوست سر و پشت گوش قرار دهید و خون بمکید. دمای 22 تا 34 درجه محیطی مناسب برای شپش و حسادت محسوب می شود. هنگامی که شپش به بلوغ رسید، می تواند تخم بگذارد و تکثیر شود.

روش های انتقال

این کارشناس انگل شناسی با بیان اینکه شپش به دو صورت «مستقیم» و «غیر مستقیم» منتقل می شود، خاطرنشان کرد: «انتقال مستقیم» به این معناست که فرد مبتلا با افراد دیگر ارتباط برقرار می کند و شپش از فرد مبتلا به دیگران منتقل می شود. انتقال مستقیم در مدارس از طریق ارتباط دانش آموزان با یکدیگر رایج است. مسایل اقتصادی و اجتماعی در انتقال مستقیم شپش غالب نیست و این بیماری فقط در دهک های پایین جامعه حاکم نیست. متاسفانه رعایت نکردن بهداشت نقش عمده ای در شیوع شپش دارد و موضوع عدم رعایت بهداشت برای وزارت بهداشت بسیار مهم تلقی می شود.

این انگل شناس درباره انتقال غیرمستقیم شپش توضیح داد: شپش از طریق برخی ابزار و اشیاء مانند لباس، حوله، شانه، کلاه، روسری، لباس خواب، برس مو و بالش قابل انتقال است و انتقال شپش از طریق ابزار غیر مستقیم محسوب می شود. انتقال. .

اقدامات درمانی و لزوم رعایت نکات بهداشتی

وی درباره روش های درمان شپش گفت: اساس درمان بر رعایت بهداشت فردی مانند استحمام منظم، تعویض لباس، استفاده از وسایل شخصی و در دسترس بودن وسایل شخصی است. افرادی که مبتلا به شپش هستند باید از برخی لوازم بهداشتی به خصوص شامپو و لوسیون های مخصوص استفاده کنند. شامپو «پرمترین 1 درصد» برای درمان شپش توصیه می شود. شامپو پرمترین 1 درصد را به صورت متمرکز در اختیار دانشگاه های علوم پزشکی قرار داده ایم. همچنین دانشگاه های علوم پزشکی این شامپو را به صورت رایگان در اختیار افرادی قرار می دهند که در معرض خطر یا گزارش شیوع شپش هستند.

وی ادامه داد: شامپو پرمترین 1 درصد گران نیست و همچنین به دلیل اینکه شیوع شپش اغلب در مناطق شهری اتفاق می افتد، این شامپو در داروخانه ها موجود است. زمانی که مو خیس است، این شامپو باید به مدت 10 دقیقه روی سر بماند و سپس با استفاده از شانه ای که در بسته بندی شامپو موجود است، موها را با فشار آب بالا بشویید. افرادی که به شپش مبتلا هستند باید هفته ای دو بار سر و موهای خود را با شامپو پرمترین 1 درصد بشویند.

این کارشناس انگل شناسی درباره سایر روش های درمان شپش توضیح داد: استفاده از لوسیون «دیمیتیکون ۴ درصد» از دیگر روش های درمانی است که باعث خفگی شپش می شود و به طور معمول افراد مبتلا به این بیماری باید از این لوسیون گیاهی استفاده کنند. همچنین برای رفع حسادت می توان از مخلوط 50-50 آب و سرکه استفاده کرد. به این صورت که موهای سر را باید با این محلول ماساژ داد و سپس با شانه دندانه ظریف شست.

وی درباره روش های پیشگیری از شپش گفت: احتمال ابتلای همه جوامع به ویژه مدارس به شپش وجود دارد. بررسی ها نشان می دهد که بهداشت ضعیف نقش مهمی در گسترش شپش دارد. مثلاً افرادی که بین هر حمام فاصله زیادی دارند. احتمال آلودگی در افرادی که دیر لباس خود را عوض می کنند. افراد زیادی هستند که ملحفه های خود را دیر عوض می کنند.

نقش موثر آموزش در صورت ابتلا

زینلی با بیان اینکه شناسایی منابع آلودگی برای وزارت بهداشت بسیار حائز اهمیت است، تصریح کرد: خانواده ها در صورت ابتلای فرزندان خود به شپش گزارش دهند و در صورت داشتن فرزند دیگر، فرزند مبتلا خود را از سایر فرزندان خود جدا کنند. معلمان و مربیان بهداشت نقش بسیار مهمی در شناسایی و گزارش افراد مبتلا دارند.

رئیس اداره بیماری های منتقله از راه غذا و آب وزارت بهداشت گفت: در هر مکان عمومی که افراد مختلف تجمع می کنند، در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی، احتمال انتقال شپش وجود دارد. استحمام منظم، شانه کردن مو، تمیز کردن شانه و برس مو، شستن لباس ها و پرهیز از استفاده از ابزار دیگران در پیشگیری از انتقال شپش بسیار مهم است. نکته مهم و اساسی در مقابله با شپش این است که خانواده ها باید در زمینه پیشگیری و درمان آن به خوبی آموزش ببینند و این مولفه ها را به فرزندان خود آموزش دهند.

وی درباره انتقال شپش در سرویس های مدارس گفت: برخی گزارش ها حاکی از وجود احتمال آلودگی افراد در سرویس های مدارس است. به عبارت دیگر، صندلی های سرویس مدارس می توانند آلوده شده و شپش را منتقل کنند.

۲۳۳۲۳۶

منبع:خبرآنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا