ساده ترین راه برای پیشگیری از سنگ کلیه/ این علائم مهم است
به گزارش خبرآنلاین، سنگ کلیه معمولا در افراد بالغ بین 40 تا 60 سال دیده می شود. با این حال، سنگ کلیه می تواند در هر سن و زمانی از سال تشکیل شود.
به گزارش ایسنا، تقریبا نیمی از کسانی که در طول زندگی خود به سنگ کلیه مبتلا می شوند، احتمالا در آینده دوباره به این مشکل مبتلا خواهند شد.
سنگ کلیه چیست؟
سنگ های کلیه از رسوبات زیادی از مواد معدنی حل نشده و سایر ترکیبات آلی تشکیل شده اند زیرا در ادرار فوق اشباع شده و متبلور می شوند. سنگ های اگزالات کلسیم شایع ترین هستند و پس از آن فسفات کلسیم و اسید اوریک قرار دارند.
هنگامی که ادرار بیش از حد از این مواد کریستالساز داشته باشد و مایع کافی نداشته باشد، به هم میپیوندند و تودهای سخت و سنگمانند از مواد تشکیل میدهند که میتواند به اندازه یک دانه شن به یک توپ گلف باشد. این سنگ ها ممکن است حرکت کنند و در مجرای ادرار گیر کنند و جریان ادرار را مسدود کنند و به طور بالقوه باعث تورم کلیه شوند.
چگونه خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش دهیم؟
موثرترین و ساده ترین راه برای جلوگیری از سنگ کلیه ساده است: نوشیدن مقدار زیادی آب برای تولید حداقل 2.5 لیتر ادرار در روز. در تمام طول سال به خوبی هیدراته بمانید، به خصوص در تابستان های گرم و زمانی که درگیر فعالیت های سنگین مانند ورزش یا کار در فضای باز هستید.
شربت لیمو یا مایع حاوی اسید سیتریک افزودنی خوبی به آب است، زیرا سیترات از تشکیل کریستال جلوگیری می کند. نوشابه تیره و مایعات حاوی فروکتوز خطر ابتلا به سنگ را افزایش می دهد و باید از مصرف آنها اجتناب شود.
در حالی که بیشتر سنگ ها حاوی کلسیم هستند، خوردن غذاهای غنی از کلسیم – مانند سبزیجات برگ سبز و محصولات لبنی – در واقع می تواند برای شما مفید باشد. کلسیم موجود در این غذاها به اگزالات در روده شما متصل می شود و مقدار اگزالاتی که در نهایت به کلیه ها راه پیدا می کند را کاهش می دهد.
اگزالات یک ماده طبیعی است که در بسیاری از غذاها از جمله اسفناج، چغندر، بادام و محصولات سویا یافت می شود. سنگهای اسید اوریکی میتوانند زمانی تشکیل شوند که اسید بیش از حد در ادرار وجود داشته باشد، که میتواند ناشی از خوردن بیش از حد ماهی، صدف، مرغ و گوشت (به خصوص جگر) باشد که دارای سطوح بالایی از پورین هستند. نوشیدن آب کافی، کاهش مصرف غذاهای حاوی پورین و حفظ یک رژیم غذایی به طور کلی سالم می تواند به پیشگیری از سنگ های اسید اوریک کمک کند.
کاهش مصرف سدیم که اغلب در گوشت های فرآوری شده یافت می شود و مصرف مقادیر زیاد ویتامین C و غذاهای غنی از اگزالات مانند شکلات تلخ و اسفناج نیز می تواند خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش دهد.
در مورد سنگ کلیه به چه علائمی توجه کنیم؟
به گزارش نشریه تخصصی «مدیکال اکسپرس»، علائم ممکن است تا زمانی که سنگ در داخل کلیه حرکت نکند، قابل توجه نباشد. علائم رایج عبارتند از:
* درد شدید در پهلو و پشت، زیر دنده ها.
*دردی که به پایین شکم و کشاله ران می رسد.
*دردی که به صورت موج می آید و شدت آن در نوسان است.
* درد هنگام ادرار کردن
* ادرار صورتی، قرمز یا قهوه ای.
* ادرار کدر یا بدبو در صورت عفونت.
* حالت تهوع و استفراغ.
* نیاز مداوم به ادرار کردن
* تب و لرز در صورت عفونت.
اگر دچار سنگ کلیه شده اید یا هر یک از علائم بالا را دارید به پزشک خود اطلاع دهید. اگر دردی همراه با حالت تهوع یا تب دارید، دردی به حدی شدید که نمی توانید در وضعیت راحت بنشینید، یا اگر متوجه وجود خون در ادرار خود شدید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
منبع:خبرآنلاین