بهداشت و درمان

مراقب قاتل خاموش باشید/ افراد بالغ باید غربالگری فشارخون شوند

به گزارش گروه سلامت و درمان خبرگزاری سلامت (تابنا)، مریم طاهرخانی فشار خون را عامل اصلی بیماری های قلبی عروقی و مرگ و میر دانست و اظهار داشت: ممکن است در برخی بیماران علائم فشار خون بالا از جمله سردرد، تپش قلب مشاهده شود. احساس فشار در قفسه سینه، تنگی نفس، حالت تهوع، استفراغ، سرگیجه، تاری دید، برافروختگی و قرمزی صورت و خونریزی از بینی یا چشم را می توان نام برد.

این فوق تخصص بیماری های قلبی و عروقی ادامه داد: هیچ یک از علائم ذکر شده خاص نیست و تنها برای شک به خطر فشار خون نباید منتظر بروز این علائم بود.

طاهرخانی تنها راه تشخیص فشار خون را اندازه گیری فشار خون با فشارسنج عنوان کرد و افزود: افراد می توانند برای اندازه گیری فشار خون خود به مطب مراجعه کنند و یا در خارج از مطب و در مدت زمان طولانی از فشارسنج هولتر استفاده کنند. برای اندازه گیری فشار خون آنها برای نظارت، اندازه گیری فشار با کمک دستگاه های ترجیحا اتوماتیک در خانه نیز امکان پذیر است.

یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: استفاده از فشارسنج بازویی توصیه می شود و فرد باید پنج دقیقه بنشیند و استراحت کند. علاوه بر این افراد باید نیم ساعت قبل از اندازه گیری فشار خون توجه کنند. ورزش نکنید و چای یا قهوه ننوشید.

وی درباره روش صحیح اندازه گیری فشار خون گفت: فشار خون باید دو یا سه بار اندازه گیری شود. میانگین دو عدد نزدیک به هم فشار خون بیمار را نشان می دهد. ضمناً بهتر است از هر دو دست فشار وارد شود و اگر فشار دو دست با هم تضاد داشته باشد، ملاک دستی است که فشار بیشتری دارد.

طاهرخانی افزود: سازمان جهانی فشار خون بالا فشار خون را برابر با 90*140 میلی متر جیوه تعریف می کند، بنابراین اگر فشار خانه فردی بالاتر از 135 در 85 میلی متر جیوه باشد باید به پزشک مراجعه کند. البته تشخیص فشار خون بر اساس یک اندازه گیری نیست.

فلوشیپ مداخله ای قلب و عروق با اشاره به اینکه درمان فشار خون در افراد طبق تشخیص پزشک معمولاً پس از دو تا سه بار مراجعه به پزشک با فاصله یک تا چهار هفته یا اندازه گیری فشار خون با هولتر شروع می شود، گفت: البته اگر فشار خون در خطر است و عوارض فشار خون در اندام های حیاتی دیده می شود، درمان باید از همان ابتدا شروع شود.

یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: طبق توصیه اتحادیه جهانی فشار خون، افراد بالای 18 سال باید از نظر فشار خون غربالگری شوند. به این ترتیب افراد 18 تا 39 ساله باید هر سه تا پنج سال یکبار فشار خون خود را اندازه گیری کنند و در صورت طبیعی بودن آن سه تا پنج سال بعد مجدداً آن را ارزیابی کنند.

وی ادامه داد: اگر این افراد مستعد فشار خون بالا به دلیل وزن بالا (توده بدنی (BMI) بالای 25) یا حداکثر فشار بین 135 تا 139 و حداقل فشار بین 85 تا 89 میلی متر جیوه هستند، باید سالیانه مورد آزمایش قرار گیرند. برای نظارت، افراد بالای 40 سال نیز باید هر سال فشار خون خود را اندازه گیری کنند.

طاهرخانی با بیان اینکه فشار خون سالانه بیش از 10 میلیون مرگ و میر را به خود اختصاص می دهد، به راهکارهای پیشگیری از فشار خون در افراد اشاره کرد و گفت: حفظ وزن مناسب، اصلاح سبک زندگی، پرهیز از رژیم غذایی ناسالم مانند مصرف غذاهای سرخ شده، چرب، آماده و کنسرو شده. غذاها، حذف اسیدهای چرب ترانس، پرهیز از مصرف الکل و تنباکو و پرهیز از مصرف نمک بیش از یک قاشق چایخوری از جمله اقداماتی هستند که در پیشگیری از فشار خون بالا بسیار مفید خواهند بود.

این متخصص قلب و عروق با اشاره به هدف سازمان جهانی بهداشت برای کاهش 25 درصدی فشار خون بالا تا سال 2025، گفت: این امر با تشخیص زودهنگام و کنترل به موقع بیماری، یکی از اقدامات در این راستا امکان پذیر است. کنترل فشار خون برای بیمارانی است که به هر دلیلی به مراکز درمانی و کلینیک ها مراجعه می کنند. بسیج عمومی و راه اندازی کمپین های آگاهی بخشی در مورد اهمیت فشار خون و تشخیص و درمان به موقع آن نیز می تواند در افزایش سواد سلامت مردم موثر باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا