مردم طاقت گرانی دارو را ندارند/وضعیت پرداخت از جیب بیمار – خبرگزاری مهر ایران و جهان
هادی احمدی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: مهمترین فلسفه نظام های سلامت عدالت در دسترسی به خدمات سلامت است. همه افراد با درآمدهای متفاوت باید بتوانند بدون دغدغه مالی از خدمات سلامت بهره مند شوند، این بیمه درمانی همگانی است که در دنیا بر اساس شاخص های خاصی قابل سنجش است.
وی افزود: میزان پرداختی از جیب بیمار و هزینه های غیرخوراکی برای سلامتی، شاخص عدالت در سلامت است که در کشورهای پیشرفته زیر 15 و در دنیا زیر 20 قابل قبول است، اما این شاخص متاسفانه در سال بالای 50 درصد است. ایران. و این زنگ خطری برای نظام سلامت است که پرداخت دارو از جیب بیمار به 66 درصد افزایش یافته است.
احمدی ادامه داد: در طرح داروساز یکی از شعارهای ما این بود که پرداخت از جیب بیمار افزایش پیدا نکند، زیرا با گذشت سه سال از این طرح، پرداخت از جیب بیمار بالای 60 درصد است که اصلا برای نظام سلامت ما خوب نیست.
وی افزود: در برنامه هفتم توسعه تلاش می کنیم این شاخص را متعادل کرده و به میانگین جهانی برسانیم. سهم سلامت از تولید ناخالص داخلی در کشور ما به پایین ترین حد خود رسیده است. در سال 94 سهم سلامت 8.5 درصد و در سال 1402 به 4.5 درصد رسیده و امسال 3.9 درصد برآورد شده است که سهم سلامت از تولید ناخالص داخلی را بسیار کاهش داده است. در حالی که در کشورهای اروپایی این میانگین 10 درصد و در کشورهای منطقه بین 8 تا 10 درصد است. این وضعیت نشان می دهد که ما به سلامت جامعه اهمیت نمی دهیم. اگر قرار بود بدهیم باید سهم سلامت در تولید ناخالص داخلی طبق بند 10 سیاست های کلی سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری بیشتر از منطقه باشد. دردناک است که چرا نظام سلامت در بحث بودجه اینقدر مظلوم است.
عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران ادامه داد: با توجه به اینکه قبلا ارز 4200 تومانی داشتیم که از سال گذشته حذف شد و به ارز ترجیحی 28500 تومان رسید و قیمت داروها حداقل 4 برابر شد البته جراحی در اقتصاد پزشکی ضروری بود. طراحی داروسازطرح خوبی بود اما در اجرا مشکل داشتیم. منابع پایداری برای دارو در نظر نگرفتیم و باعث شد سهم پرداختی از جیب مردم افزایش یابد. بحث این است که سهم ارز ترجیحی بیشتر از این رقم باشد، یکی از نمایندگان مجلس هم گفته بود که از سال آینده بین 28500 تا 38500 بیشتر می شود و شناور می شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا به دلیل کمبود بودجه افزایش قیمت وجود دارد، گفت: سیاست وزارت اقتصاد تک نرخی شدن ارز است که سیاست درستی است اما نحوه اجرای آن باعث شود کمترین آسیب قابل بحث است میزان ارز دارو کم است و به همین دلیل سهم سلامت در تولید ناخالص داخلی کاهش یافته است زیرا ارز نداریم. سال آینده حتی برای محصولاتی مانند واکسن ارز 4200 تومانی نخواهیم داشت، ارز 4200 تومانی تجهیزات پزشکی حذف شده است و یکی از دست اندرکاران این حوزه گفته است که قیمت تجهیزات پزشکی بین 10 تا 15 افزایش می یابد. بار در سال آینده، و این هزینه های بهداشتی بسیار بالا خواهد بود. می گیرد
احمدی ادامه داد: معتقدیم ارز دارویی نباید دچار چنین نوسانات قیمتی شود چرا که در نظام سلامت و صنعت دارو مردم افزایش بی رویه و ناگهانی را تحمل می کنند. بیا قیمت ها را ندارند. متأسفانه چون بیمه های ما از ما حمایت نمی کنند، سازمان تامین اجتماعی از خرداد 1403 پول داروخانه ها را پرداخت نکرده و باعث ورشکستگی داروخانه ها شده است. یکی از نمایندگان مجلس گفت: داروخانه ها به دلیل بلوکه شدن پول آنها در سازمان های بیمه گر و نداشتن پول برای خرید دارو، با ورشکستگی مواجه هستند.
وی افزود: از دست اندرکاران تقاضا دارم اگر قرار است تغییری صورت گیرد به گونه ای که حداقل پرداختی از جیب مردم افزایش پیدا نکند.
احمدی در پاسخ به اعلام وزارت بهداشت مبنی بر اینکه هزینه ها کاهش نمی یابد، گفت: واقعیت این است که افزایش می یابد و نباید خودمان را گول بزنیم. نمایندگان مجلس اعلام کردند که ارز 28 هزار و 500 تومان هم نمی شود و بالاتر می رود. البته برخی نمایندگان خواهان تغییر نشدن آن هستند اما به ناچار با سیاست وزارت اقتصاد، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی احتمالا ارز ترجیحی بالاتر از 38500 تومان است. می رود و باعث فشار بیشتر بر مردم و نظام سلامت و صنعت دارو می شود.
وی در پاسخ به اینکه در سال آینده 90 درصد بودجه برای دارو در نظر گرفته شده است. سازمان غذا و دارو در سال 1402 اعلام کرد که 109 ژامبون نیاز دارد اما 62 ژامبون دادند. امسال 125 ژامبون درخواست کردند که 74 ژامبون تایید شد. رئیس سازمان غذا و دارو برای سال آینده 180 کمک بلاعوض درخواست کرده است که با 90 کمک بلاعوض موافقت شده است.