سلامت خانواده

مرگ پنهان در قوطی ها؛ شایعه یا واقعیت؟/ کنسروها تحت چه شرایطی کشنده هستند؟/ خطر بوتولیسم در کنسروها چقدر است؟

الهه جعفرزاده: کنسرو کردن روشی برای نگهداری طولانی مدت مواد غذایی با بسته بندی در ظروف در بسته است. کنسرو برای اولین بار در اواخر قرن هجدهم به عنوان راهی برای فراهم کردن یک منبع غذایی پایدار برای سربازان و ملوانان در جنگ توسعه یافت.

فرآیند کنسرو کردن بسته به محصول کمی متفاوت است، اما سه مرحله اصلی دارد:

  • پردازش: غذا پوست کنده، برش داده شده، خرد شده یا پخته می شود، یا استخوان ها و هسته آن جدا می شود.
  • آب بندی: مواد غذایی فرآوری شده در قوطی بسته بندی می شوند.
  • گرمایش: قوطی ها برای از بین بردن باکتری های مضر و جلوگیری از فساد حرارت داده می شوند. این باعث می شود غذا برای یک تا پنج سال یا بیشتر (بسته به نوع محصول) ایمن و سالم باشد.

آیا مصرف کنسروها مضر است؟/ خطر بوتولیسم در کنسروها چیست؟

سم تولید شده توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم (C. botulinum) یک خطر بسیار جدی در محصولات کنسرو شده است. بوتولیسم این یک بیماری نادر اما جدی است که توسط این سم ایجاد می شود و نوعی مسمومیت غذایی محسوب می شود.

باکتری بوتولیسم در شرایط بی هوازی و کمبود اکسیژن بهترین رشد را دارد. از آنجایی که فرآیند کنسرو کردن هوا را از غذا خارج می کند، باکتری های بوتولینوم ممکن است غذاهای کنسرو شده یا کم فرآوری شده را مکان مناسبی برای رشد و تولید سم بیابند.

آیا بوتولیسم کشنده است؟

بله، بوتولیسم به اعصاب بدن حمله می کند و می تواند باعث مشکل در تنفس، فلج عضلانی و حتی مرگ شود. غذاهای کنسرو شده یا تخمیر شده نادرست می توانند شرایط مناسبی را برای باکتری ها برای تولید سموم فراهم کنند. شما نمی توانید این سم را ببینید، بو کنید یا بچشید، اما خوردن حتی مقدار کمی از مواد غذایی حاوی آن می تواند کشنده باشد.

اگرچه مسمومیت بوتولیسم نادر است، اما در صورت عدم درمان می تواند به طور جدی منجر به مرگ شود. بنابراین، اگر شما یا یکی از اعضای خانواده علائم بوتولیسم را دارید، فورا با اورژانس تماس بگیرید یا به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنید.

علائم این مسمومیت شامل افتادگی پلک و سایر علائمی است که بر عضلات صورت، چشم ها و گلو تأثیر می گذارد.

سموم کلستریدیوم بوتولینوم با حمله به اعصاب باعث ضعف و فلج عضلاتی می شود که در حرکت، گفتار و بلع نقش دارند. اگر سموم به اعصابی که تنفس شما را کنترل می کنند حمله کنند، می تواند کشنده باشد.

مرگ پنهان در قوطی ها؛ شایعه یا واقعیت؟/ کنسروها تحت چه شرایطی کشنده هستند؟/ خطر بوتولیسم در کنسروها چقدر است؟

برای جلوگیری از بوتولیسم از روش های زیر استفاده کنید:

  1. در صورتی که بسته بندی کنسرو دارای ایرادات و عیوب ظاهری مانند نشتی، فرورفتگی و برجستگی غیرعادی باشد، ترجیحاً از مصرف آن خودداری کرده و دور بیندازید.
  2. با جوشاندن کنسرو به مدت 20 دقیقه می توانید از خطر مسمومیت کشنده بوتولیسم پیشگیری کنید.
  3. هرگز غذاهای کنسرو شده را بیش از دو ساعت در دمای اتاق نگذارید (اگر اتاق گرم است بیش از یک ساعت).
  4. قبل از مصرف کنسرو، رنگ، بو و ظاهر غذا را بررسی کنید. اگر حتی پس از جوشاندن قوطی، محتویات آن آلوده شد و رنگ، کف یا کپک زد، آن را دور بیندازید. در این شرایط هرگز غذا را مزه نکنید تا ببینید سالم است یا خیر.

قوطی های حاوی مقادیرY BPA هستند

BPA (بیسفنول-A) یک ماده شیمیایی است که اغلب در بسته بندی مواد غذایی از جمله غذاهای کنسرو شده استفاده می شود. مطالعات نشان می دهد که BPA موجود در مواد غذایی کنسرو شده می تواند از پوشش قوطی به محتویات آن منتقل شود.

یک مطالعه 78 غذای کنسرو شده را تجزیه و تحلیل کرد و BPA را در بیش از 90 درصد آنها یافت. علاوه بر این، تحقیقات نشان داده است که خوردن غذاهای کنسرو شده یکی از دلایل اصلی قرار گرفتن در معرض BPA است.

در یک مطالعه، شرکت کنندگانی که روزانه یک وعده سوپ کنسرو شده به مدت 5 روز مصرف کردند، بیش از 1000 درصد افزایش سطح BPA را در ادرار خود تجربه کردند.

برخی از مطالعات انسانی BPA را با مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و اختلال عملکرد جنسی مردان مرتبط دانسته اند.

اگر می خواهید قرار گرفتن در معرض BPA را به حداقل برسانید، مصرف غذاهای کنسرو شده را به حداقل برسانید.

منابع: healthline، ask.usda.gov، foodsafety، clevelandclinic، who

۴۷۲۳۲

منبع:خبرآنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا