نکات مهم برای پیشگیری از سوختگی در کودکان
به گزارش گروه اجتماعی سلامت جو ، سوختگی هر ساله خسارات جانی و مالی زیادی به افراد وارد می کند و طبق آمار، میزان سوختگی در ایران 8 برابر میانگین جهانی است.
پیشگیری از آسیب های ناشی از سوختگی به سادگی با رعایت نکات زیر امکان پذیر است:
– درب زودپز را قبل از تمام شدن کامل بخار باز نکنید.
– برای جلوگیری از انفجار گاز، هر چند وقت یکبار اتصالات و گیره های کپسول یا شیلنگ گاز شهری متصل به اجاق گاز و بخاری گازی را بررسی کنید و در صورت فرسودگی یا خرابی آنها را تعویض کنید.
– برای کنترل نشت گاز از آب صابون استفاده کنید و در صورت مشاهده حباب، شلنگ و اتصالات را تعویض کنید. هرگز از کبریت یا فندک برای جستجوی نشت گاز استفاده نکنید.
– هرگز از بنزین یا الکل برای روشن کردن زغال داخل باربیکیو استفاده نکنید. زیرا این مواد بسیار فرار هستند و به صورت گاز در هوا پراکنده می شوند و به سرعت مشتعل می شوند. از ژل های مخصوص استفاده کنید.
– هنگام تفریح و پیک نیک، هرگز کودکان را در کنار کباب پز تنها نگذارید.
– هنگام پخت کباب بهتر است از گریل های پایه بلند استفاده کنید. کودکان به راحتی می توانند به منقل های زمینی نزدیک شوند و حادثه ایجاد کنند.
– سماور و کتری را روی اجاق، کابینت یا هر سطح دیگری که پایه های آن نامتعادل و شل است قرار ندهید.
– سیم چای ساز و سماور برقی را کاملا جمع کنید و از دسترس کودکان پنهان نگه دارید زیرا کودکان آن را کشیده و باعث می شوند مایعات داغ داخل آن بر روی خود واژگون شود.
– به کودکان بیاموزید که در فاصله یک متری اجاق گاز بازی نکنند.
– اگر در خانه بخاری دارید، جلوی آن محافظ بگذارید، زیرا کودکان نوپا به سراغ بخاری می روند و حتی برای ایستادن از آن کمک می گیرند.
– درهای کابینت را با دستگیره های مخصوص ببندید. بچه ها از کابینت برای بالا رفتن و رسیدن به وسایل روی آن مانند سماور، کتری و … استفاده می کنند.
– از آوردن سماور و کتری به داخل اتاق نشیمن و روی زمین خودداری کنید.
– یکی از شایع ترین علل سوختگی کودکان افتادن در قابلمه، ظروف غذا یا روی کتری و سماور است، بهتر است سفره را روی میز پهن کنید. اگر سفره را روی زمین انداختید، هرگز کودکان را در کنار آن تنها نگذارید.
– هنگام آشپزی کودکان را در آغوش نگیرید. کودکان ممکن است با دست زدن به غذای داغ یا بخار غذا و روغن داغ و مایعات سوخته شوند.
– هنگام نوشیدن چای، شیر و سایر مایعات داغ کودکان را در آغوش نگیرید.
– از قرار دادن ظروف حاوی مواد غذایی داغ و مایعات روی لبه میز یا اپن آشپزخانه خودداری کنید. چون بچه ها ظرف ها را روی خودشان واژگون می کنند.
– از آویزان کردن سفره از لبه های میز خودداری کنید. زیرا کودکان با کشیدن پارچه ظروف حاوی غذا و مایعات روی میز را واژگون می کنند.
– از قرار دادن کتری و قوری روی لامپ های آشپزی یا بخاری های اتاق نشیمن خودداری کنید، زیرا ممکن است کودکان هنگام بازی به آن ها دست بزنند.
– برای روشنایی در زمان قطع برق به جای شمع از چراغ قوه استفاده کنید.
– از قرار دادن شمع های روشن در نزدیکی پنجره و در معرض باد، وسایل قابل اشتعال مانند پرده، فرش و مبل خودداری کنید.
– پریزهای برق را با درپوش پلاستیکی مخصوص بپوشانید. زیرا کودکان با وارد کردن اجسام فلزی در پریز برق می توانند خود را برق بزنند.
– سیم های وسایل برقی را از دسترس کودکان پنهان کنید. زیرا به خصوص کودکان زیر دو سال تمایل زیادی به بردن اشیاء به دهان و جویدن سیم دارند.
– ظروف غذا را روی مشعل های پشتی اجاق گاز قرار دهید. دسته ظروف پخت و پز مانند ماهیتابه را به سمت پشت قرار دهید.
– در محل کار، خانه یا مدرسه از وجود کپسول ضد صحبت مطمئن شوید. تاریخ شارژ کپسول ها را بررسی کنید. و با نحوه کار کپسول آتش نشانی و راه های خروج و فرار اضطراری آشنا شوید و به بچه ها هم آموزش دهید.
– یکی از علل شایع سوختگی در مواقعی افتادن کودکان در دیگ نذری است، هرگز کودکان را در کنار دیگ نذری تنها نگذارید و آنها را به بازی در جای دیگری هدایت کنید.
– اگر در محل سکونت شما کابل های فشار قوی برق وجود دارد، به فرزندان خود بیاموزید که هرگز به آنها نزدیک نشوند و در صورت مشاهده سیم های فرسوده سریعا به بزرگ ترها اطلاع دهید.
– هرگز با دست خیس به وسایل برقی دست نزنید.
– در صورت برخورد با فردی که دچار برق گرفتگی شده است ابتدا جریان اصلی برق را قطع کرده و به نیروهای اورژانس اطلاع دهید. برای کمک به فرد برق گرفتگی، از ابزارهای ناکافی مانند چوب و پلاستیک که عایق هستند استفاده کنید.
– در صورت استشمام بوی گاز ابتدا دریچه اصلی گاز را ببندید، پنجره ها را باز کرده و با حوله خیس به خروج گاز از محیط کمک کنید. هرگز کلید برق یا شعله فندک یا کبریت را روشن نکنید.
– اگر لباسهایتان آتش گرفته، هرگز ندوید، بایستید، روی زمین غلت بزنید و از پتو برای خاموش کردن آتش استفاده کنید.
– دمای آب را قبل از شستن کودکان متعادل کنید. کودکان را در حمام تنها نگذارید. بچه ها را طوری در آغوش بگیرید که صورتشان به سمت دسته آب نباشد زیرا ممکن است در حین بازی با آن آب جوش بر روی خودشان بریزند.
– مواد شیمیایی مانند وایتکس، روغن، بنزین و … را در ظروف غذا نگهداری نکنید و دور از دسترس کودکان قرار دهید.
– به کودکان بیاموزید که بازی با فندک، کبریت، سیگارهای روشن و وسایل اشتعال زا می تواند برای آنها خطرناک باشد. دور نگه داشتن آنها از دسترس کودکان کافی نیست، به کودکان بیاموزید در صورت برخورد با این وسایل آنها را در اختیار بزرگسالان قرار دهند.
– برای اتو بهتر است از میزهایی با پایه بلند استفاده کنید و تا خنک شدن اتو از دسترس کودکان دور نگه دارید.
– هر چند وقت یکبار سیم و اتصالات وسایل برقی را چک کنید. سیم های فرسوده و عایق نشده را تعویض کنید.
– هنگام استفاده از تینر، چسب، بنزین و مواد قابل احتراق سیگار، فندک، کبریت و وسایل آتش زا را روشن نکنید.
انتهای پیام/