هنر زندگی در چارچوب پویای سالمندی
به گزارش خبرگزاری ایمنا، سالمندی پویا مانند باغی است که در هر فصل از زندگی در آن گل های تازه می روید، این زمانی است که انسان به اوج خرد و تجربه خود رسیده است و می تواند از این گنجینه برای خلق لحظاتی پرمعنا استفاده کند. واقعیت پیری پویا به معنای پذیرفتن تغییرات زندگی با آغوش باز برای ایجاد فضا برای فرصتهای جدید است و در این فصل از زندگی، فعالیتهای جسمی و ذهنی نقش حیاتی در حفظ پویایی و نشاط دارند.
فعالیت هایی مانند پیاده روی صبحگاهی، تمرینات یوگا و شرکت در کلاس های هنری و آموزشی نه تنها به سلامت بدن کمک می کند، بلکه روح را نیز تغذیه می کند. زندگی در مورد انعکاس دستاوردها و به اشتراک گذاشتن تجربیات با نسل های جوان است. پیری پویا در مورد زنده نگه داشتن اشتیاق به زندگی، ایجاد لحظات شادی خالص و به خاطر سپردن این است که هر روز می تواند شروعی جدید باشد.
یکی از کلیدهای پیری پویا حفظ سلامت جسمانی است و ورزش منظم، تغذیه سالم و متعادل و مراقبت های بهداشتی مستمر می تواند تاثیر بسزایی بر کیفیت زندگی در این دوران داشته باشد. پیاده روی روزانه و شرکت در فعالیت های گروهی نه تنها به حفظ تناسب اندام کمک می کند. انجام می دهد، بلکه روحیه را تقویت می کند و انرژی را افزایش می دهد، همچنین خلق و خوی مثبت و دیدگاه خوش بینانه نقش مهمی در داشتن پیری پویا دارد.
پذیرش تغییرات جسمی و روحی در کنار تقویت روابط اجتماعی و خانوادگی می تواند به ایجاد احساس رضایت و شادی در این دوران کمک کند و شرکت در فعالیت های داوطلبانه، تعامل با دوستان قدیمی و جدید و حضور در جمع خانوادگی می تواند حس تعلق را تقویت کند. در زندگی کمک می کند، یادگیری مداوم یکی دیگر از عناصر کلیدی پیری پویا است، یادگیری مهارت های جدید، گذراندن دوره های آموزشی و حتی خواندن کتاب های جدید مغز را فعال و هوشیار نگه می دارد و این فعالیت ها نه تنها باعث تحریک ذهنی می شود، اما آنها همچنین احساس موفقیت و رضایت از دستاوردهای جدید را به ارمغان می آورند.
سالمندی تنش های زیادی دارد، اما دوران فرصت ها نیز هست
علیرضا ترکان، روانشناس و دکترای مشاوره و عضو سازمان روانشناسی و مشاوره کشور به خبرنگار ایمنا با بیان اینکه همه رویدادها جنبه مثبت و منفی دارند و سالمندی نیز از این قاعده مستثنی نیست، به خبرنگار ایمنا می گوید: دوران سالمندی تنش های زیادی دارد و ممکن است برای برخی افراد دوران سختی باشد، اما از سوی دیگر سالمندی می تواند این دوره فرصت هاست و مردم می توانند جنبه جدیدی از زندگی را در دوران پیری ببینند.
وی می افزاید: تجربیات دوران سالمندی بسیار شدیدتر و قوی تر از دوران جوانی و نوجوانی است و افراد از بدو تولد تا پیری درگیر اتفاقات مختلف زندگی هستند و زمان کافی برای اختصاص دادن به فعالیت های مورد علاقه خود را ندارند. و مردم می دانند که در دوران پیری با بسیاری از اتفاقات جدید روبرو نخواهند شد و زمان بیشتری برای خودشناسی خواهند داشت.
یک روانشناس و دکترای مشاوره و عضو سازمان روانشناسی و مشاوره کشور بر لزوم گذراندن وقت با خانواده، دوستان و فرزندان در دوران سالمندی تاکید کرد و اظهار داشت: این دوران بسیار خوبی است و افراد در دوران پیری می توانند از ارتباط با افراد دیگر لذت ببرند. سن تجربه و بهره زیادی دارند.
چگونه یک سالمند شادتر باشیم؟
ترکان با بیان اینکه سالمندان باید تمام تلاش خود را برای زندگی در زمان حال انجام دهند، ادامه می دهد: زندگی در گذشته جز پریشانی و اندوه برای مردم به ارمغان نمی آورد و زندگی در آینده تنها نگرانی، غم و اندوه، استرس و اضطراب را برای مردم به ارمغان می آورد، اما زندگی در زمان حال، برکاتی مانند شادی و آرامش را به همراه دارد.
وی می گوید: تمرکز بر نفس کشیدن یکی از راه های زندگی در زمان حال است و توصیه می شود سالمندان روزی سه بار روی نفس کشیدن تمرکز کنند و سایر دلبستگی ها را به زمان دیگری بسپارند و به دنیا و دنیای اطراف لبخند بزنند. و بهره مندی از موهبت های زمان حال از دیگر مواردی است که سالمندان برای حفظ نشاط باید در نظر داشته باشند.
روانشناس و دکترای مشاوره و عضو سازمان روانشناسی و مشاوره کشور با بیان اینکه گل آرایی، نظافت و نگهداری از حیوانات از جمله فعالیت هایی است که افراد در سنین بالا می توانند برای احساس آرامش و شادی انجام دهند، افزود: بیان عشق و علاقه و رهاسازی احساسات به اطرافیان و عبادت با حضور قلب در این دوران می تواند به بهبود روحیه سالمندان کمک کند.
ترسی که افراد را تحت تاثیر قرار میدهد و تواناییهای جسمانی آنها کاهش مییابد
محمد امیری، دکترای روانشناسی ایمنا با بیان اینکه سالمندی با کاهش برخی از توانایی های جسمانی مانند بینایی و شنوایی خود را نشان می دهد، به خبرنگار ایمنا گفت: با کاهش برخی از توانایی های جسمی در سنین بالا، برخی افراد نگران و ترس می شوند و یکی از دلایل ترس هاست. پیری شناخت است در مورد پدیده های جدید کافی نیست.
وی اظهار داشت: کمک و مشاوره از متخصصان حوزه روانشناسی می تواند راهکاری موثر برای کاهش نگرانی و ترس افراد از سالمندی باشد. موضوع یکی از عوامل تجربه اضطراب، کسالت و بدخلقی در سالمندان است.
یک دکترای تخصصی روانشناسی ریشه این اضطراب را در پناه دادن به سالمند برای به دست آوردن آرامش روحی و روانی برای فرزندان یا اطرافیانش می داند. .
افزایش امید به زندگی سالمندان با حمایت عاطفی همسر و فرزندان
امیری ادامه می دهد: تحقیقات نشان می دهد که حمایت از سالمندان توسط همسر و فرزندان باعث افزایش امید به زندگی، کاهش خطر فراموشی، افزایش احساس ارزشمندی، کاهش خطر بیماری و بستری شدن سالمندان در بیمارستان و تعامل عاطفی با سالمندان می شود. بسیار مفید باشد
وی با بیان اینکه گاهی افراد مسن به دلیل اضطراب ناشی از کسالت نشانه هایی از وابستگی شدید به اطرافیان خود را نشان می دهند که باید بسیار جدی گرفته شود. جمعی محسوب می شود.
یک دکترای تخصصی روانشناسی بر اهمیت سبک زندگی سالم برای درمان اضطراب و کسالت تاکید می کند و می افزاید: داشتن خواب و استراحت کافی، داشتن فعالیت بدنی منظم، استفاده از غذاهای نشاط آور، مصرف میوه هایی مانند موز، مرکبات و میوه های حاوی ویتامین C. در بهبود وابستگی سالمندان اطرافیانشان را تحت تأثیر قرار می دهد.
به گزارش ایمنا، سالمندی فرصتی برای دنبال کردن علایق و سرگرمی هایی است که شاید در طول سالیان کار و مسئولیت خانوادگی امکان پذیر نبوده و نقاشی، موسیقی، باغبانی و مسافرت از جمله فعالیت هایی است که می تواند زندگی را پر از هیجان کند. کند توجه به سلامت روان در دوران سالمندی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و داشتن حمایت اجتماعی، مشاوره با روانشناس یا مشاور و انجام تمرینات مدیتیشن و آرامش بخشی می تواند به کاهش استرس و اضطراب و حفظ حس شوخ طبعی و دیدن جنبه های مثبت کمک کند. از زندگی نیز می تواند بهبود روح کمک کند.
در نهایت، با پذیرش این واقعیت که سالمندی مرحله طبیعی زندگی است و هر لحظه از آن می تواند پر از معنا و لذت باشد، کلید یک سالمندی پویا و شاد، مراقبت از خود، درک و احترام به نیازها و محدودیت های خود است. و مهمتر از همه، لذت بردن از کوچکترین لحظات زندگی راز حفظ پویایی پیری است.