علت کمردرد مزمن چیست؟/ معجون مخصوص مبتلایان به پوکی استخوان/ چه بخوریم؟
فاخره بهبهانی: دکتر زهرا شکرریز پزشک متخصص طب سنتی و مدرس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و بازرس علمی انجمن طب سنتی در گفتگو با خبرآنلاین گفت: در پوکی استخوان تراکم توده و بافت استخوانی کاهش می یابد. و حساسیت به شکستگی افزایش می یابد. معمولاً استخوان هایی که اغلب به دلیل پوکی استخوان شکسته می شوند عبارتند از استخوان ران، لگن، مهره کمری و مچ دست. میزان مرگ و میر شکستگی های ناشی از پوکی استخوان، به ویژه در ناحیه لگن و لگن، چهار برابر شکستگی های دیگر است.
شکستگی های جزئی، درد مزمن
اما شکستگی در ناحیه کمر معمولاً جزئی است و شامل چندین ترک است که معمولاً پس از عطسه یا حرکت و بلند کردن اجسام حتی سبک در افراد مبتلا به پوکی استخوان رخ می دهد که اگر در ناحیه کمر باشد. ستون مهره ها در نهایت باعث تغییر شکل مهره های کمر می شود. و خم شدن در ناحیه کمر و ایجاد دردهای مزمن در کمر و پهلوها و چندین هفته تا یک ماه فرد را تحت تاثیر قرار می دهد که بیشتر افراد علت این گونه شکستگی ها و دردهای مزمن در کمر را متوجه نمی شوند.
پوکی استخوان معمولا در مناطق شمالی کشور بیشتر از مناطق جنوبی دیده می شود و از نظر طب سنتی سردی و رطوبت نواحی شمالی دلیل این مشکل است.
مصرف لبنیات را قطع نکنید
برخی افراد با این تصور غلط که لبنیات سرد و مضر برای استخوان هستند و درد اسکلتی را تشدید می کنند از مصرف آنها اجتناب می کنند. دکتر شکر راز خاطرنشان کرد: اگر این دسته از محصولات را در کنار فوایدی که دارند مصرف کنید، نه تنها برای استخوان ها و پوکی استخوان مفید هستند، بلکه هضم و جذب املاح معدنی آن ها را افزایش می دهند. به عنوان مثال، ماست را باید در وعده غذایی یا میان وعده بدون همراهی غذای دیگری همراه با فواید آن مانند نعناع، نمک و مقداری نان مصرف کرد. همچنین شیر را باید با دارچین یا زنجبیل یا کمی عسل حرارت داده و شب ها نوشید. دوغ را باید نیم ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا در میان وعده با کاکوتی، نعناع یا گل رز مصرف کنید. همچنین کشک برای هضم و جذب بهتر باید با نعناع یا گردو مصرف شود. همچنین خوردن سبزیجات و زیتون در وعده غذایی برای پوکی استخوان مفید است.
سرت را بجوشان
علاوه بر لبنیات، انواع ماهی به همراه ادویه جات مخصوصاً زردچوبه، زیره و فلفل سیاه برای پیشگیری از پوکی استخوان مفید است. نان سبوس دار و جوانه گندم و حبوبات، نخود به صورت آب نخود و آبگوشت با گوشت گوسفند و سبزیجات مورد نیاز است. سبزیجات باید در رژیم غذایی مصرف شوند زیرا منبع غنی از املاح معدنی هستند. کلم آب پز به دلیل وجود نعناع، پیاز، گردو و کشک منبع غنی کلسیم است، اما نباید به مقدار زیاد مصرف شود. مصرف این غذا حداقل یک یا دو بار در هفته برای پاییز و زمستان که نور خورشید کم است توصیه می شود. این غذا کمی سخت هضم است و نان مصرفی با آن باید کم باشد. ساق گوسفند، آب ساق پا، میوه های خشک و ادویه هایی مانند دارچین، نعناع و پونه کوهی منابع غنی کلسیم هستند.
معجون برای پوکی استخوان
به عنوان معجون تقویتی برای مبتلایان به پوکی استخوان، 7-5 عدد انجیر را در گلاب و عسل خیس کنید، 15 عدد بادام را در آب جوش بجوشانید تا پوست قهوه ای آن جدا شود، 15 تا 20 عدد کشمش، یک قاشق غذاخوری کنجد، یک لیوان ولرم بریزید. شیر، یک قاشق غذاخوری پودر سنجد، یک قاشق غذاخوری عسل و کمی پودر دارچین در مخلوط کن و مخلوط کنید. خوب با توجه به وزن و شرایط فرد، چنین معجونی را نباید زیاد مصرف کرد زیرا چاق کننده است. این معجون به عنوان صبحانه یا عصرانه 1 تا 2 بار در هفته برای مبتلایان به پوکی استخوان به ویژه برای افراد مسن بالای 65 سال که اغلب ضعیف هستند مناسب است.
۴۷۲۳۲
منبع:خبرآنلاین