ماجرای صدور مجوز روغن سلامت تنها با یک مطالعه – خبرگزاری مهر ایران و جهان
احمد اسماعیل زاده مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت برو با خبرنگار مهر درباره روغن ها متعادل کننده که به عنوان تنظیم کننده فشار خون و حاوی ویتامین های A و D تبلیغ می شود، تصریح کرد: این روغن همان روغن است. کلزا دارای مجوز از سازمان غذا و دارو و در حال حاضر در حال تبلیغ است. روغن کلزاصرف نظر از نام تجاری، روغن بسیار مفیدی برای سلامتی به دلیل ترکیبات آن است. این روغن دارای چهار ویژگی بارز است که آن را به یکی از روغن های مطلوب برای مصرف تبدیل می کند. اول اینکه اسیدهای چرب اشباع آن بسیار کم است. دوم، مقدار زیادی اسیدهای چرب تک غیراشباع، که مشابه چربی موجود در روغن زیتون است، در ترکیب آن وجود دارد. ثالثاً نسبت مطلوبی از اسیدهای چرب امگا 6 به امگا 3 دارد و چهارم اینکه بخشی از روغن های گیاهی کمی وجود دارند که حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند. این چهار خاصیت روغن را می سازد کلزا به عنوان روغنی مطلوب برای سلامتی معرفی شده است.
انتقاد از صدور مجوز ادعای سلامت یک روغن تنها با یک مطالعه
وی در خصوص ادعای سلامت یک روغن تنها با یک مطالعه اظهار داشت: برخی کارشناسان مخالف صدور مجوز ادعای سلامت برای محصولی به نام «.متعادل کننده” مورد انتقاد سازمان غذا و دارو قرار گرفته است. این محصول که با ادعای تنظیم قند خون و چربی بدن به بازار عرضه می شود، تنها بر اساس یک مطالعه مجوز تحقیقات تغذیه را دریافت کرده است. برای صدور چنین مجوزی باید چندین مطالعه مستقل انجام شود. انجام شده و نتایج تأیید شده است.
اعتبار سنجی غنی سازی روغن های مایع با ویتامین های E و D
اسماعیل زاده درباره اعتبار غنی سازی روغن های مایع با ویتامین های E و D گفت: روغن های مایع موجود در بازار به دلیل وجود اسیدهای چرب با چندین پیوند غیراشباع به سرعت خراب می شوند. برای جلوگیری از این مشکل، ویتامین E و آنتی اکسیدان به همه این روغن ها اضافه می شود. بنابراین حتی اگر روی بسته بندی محصول ویتامین E ذکر نشده باشد، تمام روغن های مایع حاوی این ویتامین هستند.
وی افزود: در خصوص ویتامین D سازمان غذا و دارو به برخی تولیدکنندگان مجوز داده است تا این ویتامین را به محصولات خود اضافه کنند. اگر ویتامین D به روغن اضافه شود، سازنده می تواند عبارت “غنی شده با ویتامین D” را روی بسته بندی آن درج کند. این محصولات در آزمایشگاه توسط سازمان غذا و دارو آزمایش می شوند تا اطمینان حاصل شود که میزان ویتامین D درج شده روی بسته بندی با مقدار واقعی مطابقت دارد. بنابراین روغن هایی که روی بسته بندی آن عبارت «غنی شده با ویتامین D» وجود دارد، مورد تایید سازمان غذا و دارو هستند و مصرف کنندگان می توانند از صحت این ادعا مطمئن باشند.
بازرسی روغن ها زیر نظر وزارت بهداشت است
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در پایان گفت: کیفیت و سلامت روغن ها توسط سازمان غذا و دارو بررسی می شود. این سازمان که زیرمجموعه وزارت بهداشت است، نظارت بر محصولات غذایی از جمله روغن ها را بر عهده دارد. بر این اساس کلیه اقدامات مربوط به ارزیابی و تایید سلامت این محصولات زیر نظر وزارت بهداشت انجام می شود.