تضاد منافع در محافل نقل قول “غذا و دارو”. آیا بازار دارو آرام می شود؟ – خبرگزاری مهر اخبار ایران و جهان

سلامت جو، پس از انتصاب مهدی پیرسلحی به عنوان رئیس سازمان غذا و دارو موضوع تضاد منافع در این سازمان بار دیگر بر سر زبان ها افتاد و این اتفاق باعث شد تا رسانه ها در این زمینه انتقاد جدی به وزیر بهداشت داشته باشند.
حامیان این انتصاب پیرسلحی آن را به گزینه ای مناسب بر اساس سازمان غذا و دارو تبدیل کرده است زیرا در سال های اخیر صنعت داروسازی با چالش های زیادی دست و پنجه نرم کرده و به دلیل عدم حمایت های لازم با مشکلات زیادی مواجه بوده است. اکنون متولی جدید این نهاد با هدف رفع چالش های صنعت و بازار دارویی کشور و افزایش دسترسی مردم به محصولات سلامت محور به نوعی می تواند ناجی وفاق دولت و صنعت دارو باشد.
سکوت برای مرگ 70 بیمار دیالیزی
همچنین منتقدان رئیس جدید سازمان غذا و دارو را به عضویت در شرکت داروسازی سامان متهم می کنند که اخیراً از آلوده بودن برخی از محلول های این شرکت و مرگ بیماران منجر به تشکیل پرونده برای این شرکت دارویی خبر داده است. که باید مسئول مرگ این بیماران باشند و داروهای آلوده مسئول هستند.
پیرسلحی او علاوه بر شرکت داروسازی سامان، در بسیاری از شرکت های دارویی دیگر نیز مسئولیت هیات مدیره را بر عهده دارد. برخی از کاربران فضای مجازی با استفاده از اطلاعات موجود در سایت رسمی مربوط به ثبت شرکت، نام حدود 17 شرکت داروسازی را اعلام کرده اند. پیرسلحی او یکی از اعضای هیئت مدیره آنها در سمت های مختلف از رئیس تا معاون رئیس جمهور است. بدون شک در این زمینه موضوع تضاد منافع را نیز می توان بر عهده رئیس این سازمان دانست. پیرسلحی برای رویارویی با چالش
تضاد منافع باعث فساد است
رضایی کوچی این نماینده مجلس در خصوص این انتصاب گفت: انتخاب افرادی که در شرکت های خصوصی برای پست های وزیر و معاون وزیر بوده یا هستند مفسده، مفسده است و به نظر من سازمان بازرسی و نهادهای نظارتی باید کنترل کنند. آن را
وی افزود: دولت باید مسئولانی را انتخاب کند که تضاد منافع ندارند. نمی شود یک نفر در یک شرکت مسئولیت داشته باشد و بعد در سمت معاون وزیر یا وزیر بر همان حوزه نظارت کند. این به هیچ وجه تناسبی ندارد و تضاد ایجاد می کند و حتی دستگاه امنیتی که از مردم درخواست پست می کند باید به این نکته توجه داشته باشد که مردم همه مسائل را ببینند پس نباید باعث دلسردی مردم شود.
کوچی معتقد است: برخی از معاونین وزیری که اخیرا منصوب شده اند، مدیرعامل یا رئیس و اعضای هیات مدیره شرکت هایی در همین حوزه کاری بوده اند.
طبیعی است که نمی توانند نظارت درستی داشته باشند چون از یک طرف به آن شرکت وابسته هستند و از طرف دیگر باید بر فعالیت ها نظارت داشته باشند و اشتباهات همان شرکت را بگیرند؟!
پیرصالحی از تضاد منافع استفاده کرده است
محسن جلواتی از اعضای هیات مدیره دیده بان شفافیت و عدالت در خصوص این انتصاب گفت: آقای پیرصالحی برای این دولت مانند هندوانه بسته نیست. او در گذشته امتحان خود را پس داده و از تضاد منافع سوء استفاده کرده است. همچنین سوابق وی در برخی شرکت های دارویی مانند سامان و داروپخش و … مشهود است.
این افراد در قیمت گذاری دارو به گونه ای عمل کرده اند که چشم 50 نفر از هموطنانمان بر اثر واردات داروی “آستین” از ترکیه که به صورت کیفی و مسافربری و در شرایط نامناسب وارد شده بود، کور شد! داروهای وارداتی به صورت غیرقانونی وارد شده و به چشم مردم تزریق می شد. حتی اصول چشم پزشکی را رعایت نکردند.
باید با این مسائل برخورد کیفری کرد، فقط برخورد قانونی و قضایی کافی نیست. ما از زندگی و سلامت مردم حمایت می کنیم. نام این وزارتخانه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. سازمان غذا و دارو رسالت مهم و عظیمی در خصوص امنیت غذایی و دارویی مردم دارد، اما تضاد منافع را بین تضاد منافع و جان و سلامت مردم انتخاب کردند.
بررسی تضاد منافع بدون حضور منتقد
اظهارات موافقان و مخالفان باعث شد روز گذشته جلسه ای با حضور کارشناسان این حوزه در اتاق بازرگانی برگزار شود و کارشناسان به بررسی مفهوم تعارض منافع بپردازند که البته اکثر کارشناسان موافق بودند. تضاد منافع در سازمان و تاکید بر اینکه تضاد منافع قابل مدیریت است، اما در این جلسه جای انتقاد از تضاد منافع خالی بود.
محمد عبدوزاده رئیس سندیکای تولید دارو در این باره گفت: رئیس سازمان غذا و دارو باید در حوزه اقتصاد نجیب باشد، قوانین را بداند و چگونه کار اقتصادی انجام ندهد! این موضوع امکان پذیر نیست. بحث تضاد منافع نباید منجر به تخریب شود. امروز یک ساختار اداری در وزارت بهداشت و غذا و دارو داریم که باید اصلاح شود و ساختار سازمان از فضای اقتصادی و تجاری جدا شود. امروز نمی توان گفت فردی را به عنوان رئیس سازمان غذا و دارو انتخاب می کنیم که در جایی فعال نباشد، این موضوع امکان پذیر نیست، اما باید ساختار را اصلاح کنیم و تضاد منافع را مدیریت کنیم.
از اقدامات مخرب خودداری کنید
مهدی مختاری پژوهشگر سیاست گذاری سلامت گفت: این موضوع باید با مشارکت همه فعالان اصلاح شود. تضاد منافع در حوزه حاکمیتی ما مشکل است و تنها به بحث دارو و سازمان غذا و دارو ختم نمی شود. اگر قانونی بود که همه رعایت می کردند و فقط رشته پزشکی رعایت نمی کرد، نقد می شد. برای حل مشکلات تضاد منافع، سرمایه آن منطقه نباید از بین برود. اگر می خواهیم تضاد منافع را حل کنیم باید از اقدامات مخرب پرهیز کنیم و نگاهمان تک بعدی نباشد. تضاد منافع اساساً یک مشکل پیچیده است و وقتی مطرح می شود، سیاست گذار باید برنامه ریزی مناسبی برای حل این مشکل داشته باشد.
محمود نجفی عرب رئیس اتاق بازرگانی تهران در این نشست گفت: اگر بخواهیم به بحث تضاد منافع بپردازیم باید زیرساخت های کشور را مدیریت و بهبود دهیم. چطور ممکن است وزارتخانه هم تولیدکننده باشد، هم کنترل کننده باشد و هم نظارت کند و قیمت ها را تعیین کند، این غیر ممکن است. مدیریت تضاد منافع تا زمانی که امضاهای طلایی از سیستم حاکمیتی حذف نشود امکان پذیر نیست. در حوزه انرژی نیز شاهد تضاد منافع هستیم، امروز کسری برق داریم که این موضوع به دلیل حاکمیت نامطلوب وزارت نیرو است.
وی افزود: باید در این زمینه اقدام عملی و جدی صورت گیرد، امروز معاونان وزارت بهداشت حتی نمی دانند تعارض منافع چیست! و آنچه مجلس در این زمینه تعریف کرده 4 برگه است!
به گزارش مهر، با توجه به نظرات موافقان و مخالفان، باید منتظر ماند و دید آیا انتصاب جدید وزیر بهداشت با توجه به سوابق و تجربه پیرصالحی در این زمینه طی سالیان گذشته می تواند منجر به توافق داروسازی شود. صنعت و دولت بالاخره برقراری آرامش در بازار دارویی کشور و کاهش رنج بیماران به دلیل کمبودهای موقت یا خیر؟