توقف «پزشک خانواده» پشت دروازه شهر؛ فعلا بودجه ای نیست!
به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت (تابنا)، برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع مهم ترین راهبرد اساسی در حوزه سلامت در کشورهای پیشرفته دنیا بوده است و با این رویا، تلاش برای اجرای این برنامه در شهرهای کشور چندین سال است. . اما، ما هنوز “در گوشه یک کوچه” هستیم. چرا که پس از اجرای طرح آزمایشی پزشک خانواده شهری در شیراز و مازندران، متاسفانه هنوز در دوران «پایلوت» هستیم و هر دولتی که آمده نتوانسته طلسم ورود پزشک خانواده به شهرها را بشکند. .
پس از روی کار آمدن دولت پزشکان، همه نگاه ها به سمت برنامه های سلامت محور در دولت چهاردهم معطوف شد و انتظار می رفت با توجه به سابقه حضور پزشکان در پست وزارت بهداشت و مدیریت حوزه سلامت؛ بهبود وضعیت برنامه های روی زمین مانده در این حوزه که طرح پزشکی خانواده و نظام ارجاع در شهرستان ها است یکی از این برنامه هاست.
مهر 1403 و در مراسم تکریم و معارفه قائم مقام وزیر بهداشت، محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، اجرای طرح پزشک خانواده در شهرستان ها را مهم برشمرد و با بیان اینکه برنامه پزشکی خانواده در چهار برنامه پنج ساله توسعه کشور به عنوان یک برنامه مهم در حوزه سلامت ذکر کرد: اقداماتی در این راستا در روستاها انجام شده اما به نتیجه نهایی نرسیده است و باید این برنامه در روستاها اجرا شود. شهرها نیز
وزیر بهداشت گفت: برنامه پزشکی خانواده در برنامه هفتم توسعه کشور نیز یکساله است و اجرای آن الزامات بودجه ای دارد. پزشکی خانواده زمانی سامان مییابد که پزشک خانواده انگیزه، شرایط مناسب و زندگی عادی را داشته باشد تا بتواند خدمت کند. پرداخت حقوق 14 میلیونی به پزشک خانواده کارساز نیست. در بودجه سال گذشته اعتباری برای این برنامه پیش بینی نشده بود و باید در بودجه سال آینده پیش بینی های لازم در این زمینه انجام شود.
حال پس از گذشت دو ماه از سخنان وزیر بهداشت، معاونت بهداشتی این وزارتخانه نسبت به اجرای این برنامه ابراز تردید کرده است.
علیرضا رئیسی معاون بهداشتی وزارت بهداشت با اشاره به اراده سیاسی رئیس جمهور برای اجرای برنامه پزشکی خانواده گفت: رئیس جمهور کاملاً به اجرای برنامه پزشکی خانواده اعتقاد دارد و این اعتقاد مرهون کارشناس ایشان است. کار و تجربه و درک مشکلات و دردهای مردم.
وی افزود: وزیر بهداشت به درستی بر اجرای این برنامه تاکید دارد. اگر قرار است کاری به درستی اجرا شود، باید اراده سیاسی و اجرای قانون در راس امور قرار گیرد.
رئیسی ادامه داد: در حوزه سلامت ماموریت هایی به عنوان کمک معاونت بهداشت در اجرای طب خانواده در نظر گرفته می شود و منابع و زمان مشخصی برای اجرای این ماموریت ها وجود دارد و اگر این ماموریت ها را اجرا نکنیم. ، باید سریعاً از مسئولیت کنار بکشیم.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: اگر قرار باشد وظیفه ای را اجرا کنیم معاونت توسعه، وزیر و سازمان برنامه و بودجه منابع را تامین نکردند، می توان گفت منابع محقق نشد، اما قانون را نمی توان با ملاحظه اجرا کرد.»
رئیسی تاکید کرد: اگر احساس می کنیم دستگاه های همکار در اجرای برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع به وظایف قانونی خود عمل نمی کنند، باید اجرای این طرح متوقف شود. وزیر بهداشت و سازمان برنامه و بودجه نباید در اجرای این برنامه کوتاهی کنند.
وی با بیان اینکه برای اجرای برنامه پزشکی خانواده در سطح یک خدمت نیازمند نیروهای دائمی هستیم، گفت: برای اجرای پزشکی خانواده همه در تردید هستند زیرا بدهی ها و تکالیف های زیادی در وزارت بهداشت، درمان و درمان وجود دارد. دانشگاههای علوم میخواهند در اواسط اجرای طرح رها شوند زیرا در استانهای فارس و مازندران سابقه دارد و سایر استانها نیز مردد هستند، اما همه باید برای اجرای این طرح متحد شوند. و در صورت عدم اجرای آن عزل و مجازات می شوند.
معاون بهداشتی وزارت بهداشت با اشاره به مسئولیت قانونی وزارت بهداشت در اجرای برنامه پزشکی خانواده گفت: اجرای برنامه پزشکی خانواده در قانون برنامه چهارم تا هفتم مورد تاکید قرار گرفته است. زمان اجرای این برنامه در برنامه هفتم توسعه مشخص شده است. در دنیا به سمت اجرای پزشکی خانواده رفته اند زیرا اگر نظام سلامت چارچوب نداشته باشد و طبق استانداردها و دستورالعمل های بالینی پیش نرود، مردم آن کشور از سلامتی مناسب برخوردار نخواهند شد و برون رفت از آنها نیز افزایش می یابد. -پرداخت های جیبی
به نظر میرسد با توجه به محدودیتهای بودجهای دولت و همچنین هزینههای نظام سلامت، اجرای برنامه پزشکی خانواده در شهرستانها فعلاً باید «پایین» تلقی شود.