ضرورت اصلاح شیوه پرداخت به پزشک خانواده – خبرگزاری مهر ایران و جهان
به گزارش خبرگزاری مهر ، اردوان بهرامی رئیس کمیته پزشک خانواده انجمن پزشکان عمومی ایران در حاشیه سمینار جدید دیابت گفت: با توجه به نگرانی جدی در زمینه تامین منابع پایدار برای اجرای خانواده برنامه پزشکی و همچنین قصور تقریباً قطعی سازمان های بیمه گر. سقوطپیشنهاد می شود روش خرید خدمات پزشکان از روش پرداخت سرانه که به معنای حذف رابطه مالی بیمار و پزشک و از بین رفتن درآمد نقدی مطب ها است به روش پرداخت دیگری تغییر یابد. .
وی در این خصوص توضیح داد: می توان با حذف سرانه برای هر مراقبت بهداشتی برای جمعیت تحت پوشش مبلغ مشخصی به پزشکان پرداخت کرد و ارزش ریالی هر مراقبت با توجه به اولویت های بهداشتی کشور تعیین شد.
بهرامی ادامه داد: در این روش به جای رایگان شدن فرانشیز ویزیت برای تشویق شهروندان به ورود به برنامه، می توان تخفیف فرانشیز داروهای بیماران مزمن را رایگان کرد. پاراکلینیک سلام غربالگری و پایش سلامت که فقط بر اساس راهنمای می بینم بهره ببرید.
وی افزود: اما در مورد پرداخت سرانه پزشک باید فرمولی اتخاذ شود که به جای اینکه بر اساس سلایق دولت ها تعیین شود، هر ساله میزان سرانه با توجه به متغیرهای واقعی اقتصادی به طور خودکار افزایش یابد. وزارتخانه ها یا شورای عالی بیمه هر ساله.
رئیس کمیته پزشک خانواده انجمن پزشکان عمومی ایران تاکید کرد: نحوه محاسبه سرانه مهمترین عامل در تعیین کیفیت خدمات خواهد بود. بدون شک عدم رضایت تیم سلامت باعث عدم انجام صحیح وظایف می شود و هیچ نظارت و نظارتی نمی تواند تضمین کننده کیفیت خدمات باشد اما عدم رضایت در نهایت باعث خروج پزشکان از طرح می شود.
وی بیان کرد: نحوه محاسبه سرانه توسط پژوهشکده های سلامت انجام می شود و نتایج آن نیز موجود است، متاسفانه سرانه فعلی در استان های پایلوت بسیار کمتر از محاسبات ذکر شده است.
بهرامی افزود: در صورت عدم تمایل به پرداخت سرانه کارشناس پیشنهاد می شود حداقل حقوق خالص پس از کسر مالیات معادل حقوق پزشکان شاغل در مراکز ملکی تامین اجتماعی با ساعات کاری مشابه و یا حداکثر حقوق کارکنان دولت باشد. در سال یا با هر معیار مناسب. باید غیرمرتبط با برنامه پزشک خانواده اعمال شود و هر ساله با توجه به الزامات بودجه های موجود یا با توجه به رشد تعرفه بخش درمان از اعداد دلخواه خودداری شود.
وی ادامه داد: در واقع خود طرح پزشک خانواده باید بودجه های دریافتی را مشخص کند نه اینکه طرح خود را با بودجه های ارسالی تطبیق دهد.
بهرامی بیان کرد: توجه جدی به فرهنگ سازی و الزام شهروندان به مراجعه به موقع به پزشک خانواده برای تکمیل پرونده سلامت و انجام غربالگری ضروری است تا این برنامه صرفاً به مجموعه ای از خدمات ارزان پزشکی و تزریقات رایگان در کشور تبدیل نشود. زمان بیماری و می تواند با پیشگیری و کنترل بیماری های مزمن بار مالی درمان های آینده را از دوش دولت بردارد.
وی افزود: لازم است مشوق هایی برای ورود شهروندان به این طرح در نظر گرفته شود و در صورت عدم رعایت ضوابط طرح و دستورات پزشک خانواده جریمه و محدودیت اعمال شود.
بهرامی گفت: کاهش جمعیت تحت پوشش حداکثر به 1200 نفر برای هر پزشک و اختصاص یک نفر مامان و یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ضروری است. جمعیت بالای تحت پوشش می تواند به پاشنه آشیل طرح تبدیل شود. تعیین 3000 نفر در ابتدا و سپس تلاش برای کاهش آن باعث نارضایتی پزشکان و مقاومت در برابر این طرح می شود. بنابراین باید از ابتدا جمعیت را به درستی تعیین کرد.
وی ادامه داد: در حال تدوین راهنمای می بینمپذیرش راهنمای می بینم توسط سازمان های بیمه گر سقوط و پایبندی شهروندان به آنها برای هدفمندسازی هزینه های طرح ضروری است.
بهرامی گفت: داروی رایگان برای بیماران مزمن همراه با محدودیت تعداد اقلام دارویی به ازای هر فرد یا خانواده و سیاستی مشابه. پاراکلینیک باید مردم را تشویق به ورود به این طرح کرد و در عین حال از تبدیل آن به طرح ارزان شدن خدمات درمانی جلوگیری کرد.
رئیس کمیته پزشک خانواده انجمن پزشکان عمومی ایران در خصوص خطر اجبار غیرمستقیم پزشک خانواده برای تجویز پاراکلینیک سلام وی غیرضروری در کلینیک های خصوصی را هشدار داد و افزود: باید اثرات مثبت و منفی اجرای طرح را در همه حوزه ها پیش بینی و برنامه ریزی کرد. کوچک باید در بلندمدت انجام شود، از جمله اینکه با به کارگیری تعداد معینی پزشک در طرح و پایان یافتن جمعیت بدون پزشک خانواده، تعداد پزشکان بیکار به شدت افزایش می یابد. که می تواند در کنار افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی به بحران تبدیل شود.