HIV؛ بیماری عفونی و قابل کنترل / تغییر الگوی انتقال HIV از اعتیاد تزریقی به روابط پرخطر
به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت (تابنا)، دکتر هنگامه نامداری تبار، رئیس اداره مبارزه با ایدز وزارت بهداشت با بیان اینکه اچ آی وی یک بیماری عفونی و قابل کنترل است، گفت: این بیماری عفونی است. شرط ابتلا به اچ آی وی این است که به موقع تشخیص داده شود و به درستی و دقیق درمان شود و در این صورت افراد مبتلا به اچ آی وی نه تنها زندگی طبیعی خود را خواهند داشت، بلکه بیماری را به دیگران نیز منتقل نمی کنند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر تشخیص اچ آی وی عامل مهمی در کنترل و پیشگیری از بیماری است، گفت: بسیاری از افراد مبتلا به اچ آی وی شناسایی نشده اند که در همین راستا کمپین «آزمایش اچ آی وی هم می دهم» را از 29 آبان تا 30 آذرماه راه اندازی کردیم. ما دو هدف شناسایی و درمان بیماران و اطلاع رسانی به جامعه و کاهش ترس از HIV را دنبال می کنیم.
رئیس اداره مبارزه با ایدز وزارت بهداشت از همکاری سازمان هایی مانند سازمان زندان ها، بهزیستی، وزارت کشور، ستاد مبارزه با مواد مخدر و ادارات مختلف وزارت بهداشت از جمله معاونت اعتیاد، بخش اچآیوی و غیره در کمپین «آزمایش اچآیوی هم میدهم». .
نامداری تبار درباره روش های ابتلا به ویروس اچ آی وی خاطرنشان کرد: ویروس اچ آی وی تنها در گلبول های سفید زنده می ماند و گلبول های سفید نیز در خون و ترشحات وجود دارد. بنابراین HIV در روابط عادی مانند نوشیدن، بوسیدن و دست دادن قابل انتقال نیست و در صورت عبور خون افراد، ویروس منتقل می شود.
وی افزود: در گذشته ویروس اچآیوی از مادر به جنین و همچنین از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل میشد، اما خوشبختانه دستاورد بزرگ دانشمندان ما این است که طی چند سال اخیر انتقال از مادر به جنین انجام شده است. شناسایی شد. یا کودک پیدا نمی شود.
رئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت همچنین خبر داد: در چند سال اخیر هیچ یک از افراد شناسایی شده از مادر به فرزند منتقل نشده اند و این در حالی است که برخی از مادران در دوران بارداری HIV مثبت بوده اند، اما پس از مصرف دارو، سطح ویروس کاهش یافت. در خون آنها کاهش یافته است و نوزادان آنها عاری از اچ آی وی و سالم هستند که موفقیت بزرگی در زمینه کنترل HIV است.
وی بیان کرد: از سوی دیگر با برنامه های منسجمی که برای کاهش آسیب در بین معتادان تزریقی انجام شده، میزان انتقال در گروه معتادان تزریقی کاهش یافته است و اکنون الگوی انتقال بیشتر از طریق روابط جنسی است.
رئیس اداره مبارزه با ایدز وزارت بهداشت با بیان اینکه اچ آی وی امروز مختص گروه خاصی نیست، گفت: نباید فکر کنیم که هر فردی که اچ آی وی دارد حتما جزو گروه های پرخطر بوده است. با این حال، در میان گروه های پرخطر، احتمال ابتلا به HIV بیشتر است.
نامداری تبار می گوید: انقلاب بزرگی در پیشگیری و کنترل اچ آی وی رخ داده است و در حال حاضر داروهای ضد اچ آی وی بسیار موثر هستند، اما در عین حال تاکید می کنیم که هیچ درمان قطعی برای اچ آی وی وجود ندارد و به عبارت دیگر، اچ آی وی درمان قطعی ندارد. نمی توان ادعا کرد که ویروس به طور کامل ریشه کن خواهد شد. از بین می رود، اما داروها این توانایی را دارند که میزان ویروس را در خون به صفر برسانند. بنابراین افراد مبتلا نه تنها دچار عوارض بیماری نمی شوند، بلکه باعث انتقال بیماری نیز نمی شوند.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت، به گفته وی، اگر بیمار مبتلا به ایدز مصرف دارو را قطع کند، مجدداً میزان ویروس اچآیوی در خون او افزایش مییابد، به عبارت دیگر رفتار این ویروس مانند دیابت در بیمار
رئیس اداره مبارزه با ایدز وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی در خصوص استفاده از سوزنهای آلوده در محیطهای خالکوبی گفت: توصیه میکنیم برای پیشگیری از انتقال هپاتیت و سایر بیماریهای عفونی، رعایت بهداشت جدی گرفته شود. نگرانی برای انتقال اچآیوی از طریق سوزن کمتر است، چه در مکانهایی که تاتو انجام میشود، چه در آرایشگاهها و چه در دندانپزشکی، زیرا میزان انتقال از طریق سوزن 3 دهم درصد است، اما سایر بیماریهای عفونی نیز منتقل میشوند و البته ، توصیه قطعی ما رعایت بهداشت است.
وی با اشاره به تاثیر رسانه ها در اطلاع رسانی و آگاهی بخشی درباره ایدز گفت: متاسفانه در مورد ایدز در دهه اول شیوع این بیماری، اچ آی وی تبدیل به یک هیولا در اذهان عمومی شد؛ اما اکنون ما با یک بیماری عفونی سر و کار دارند که با مصرف دارو، فرد بیمار می تواند زندگی عادی داشته باشد و بیماری را به کسی منتقل نکند.
وی در پایان از تهیه رویکردی جدید برای آموزش اچ آی وی خبر داد و تاکید کرد که در صورت تلفیق این رویکرد با هنر رسانه ای می تواند کمک قابل توجهی به مخاطبان داشته باشد.