تجویز آنتی بیوتیک در نسخه های بیماران ایرانی بالاتر از استاندارد جهانی است – خبرگزاری مهر ایران و جهان
به گزارش خبرگزاری مهر، زهرا جهانگرد در وبینار هفته ملی مقاومت ضد میکروبی با بیان اینکه نیمی از کل داروها به صورت نامناسب تجویز، توزیع یا مصرف می شوند، افزود: تجویز و مصرف غیرمنطقی آنتی بیوتیک ها منجر به ایجاد مقاومت میکروبی در مردم می شود. انسان می شود
وی گفت: مصرف غیرمنطقی داروها معضل بزرگی در جهان است، سازمان بهداشت جهانی تخمین می زند که بیش از نیمی از داروها به طور نامناسب تجویز، توزیع یا مصرف می شود و نیمی از بیماران از مصرف صحیح آن ها کوتاهی می کنند.
جهانگرد با بیان اینکه مصرف بی رویه، مصرف نادرست یا سوء مصرف دارو منجر به هدر رفتن منابع کمیاب و خطرات گسترده سلامتی می شود، تصریح کرد: از مصادیق مصرف غیرمنطقی دارو، پلی داروسازی (تعداد) اقلام دارویی غیرعادی در نسخه است. به ازای هر بیمار)، استفاده نامناسب از داروهای ضد میکروبی اغلب در دوزهای ناکافی و برای عفونتهای غیر باکتریایی، استفاده بیش از حد از داروهای تزریقی زمانی که فرمولهای خوراکی مناسبتر هستند، عدم تجویز بر اساس دستورالعملهای بالینی، خوددرمانی نامناسب اغلب مربوط به داروهایی که فقط با نسخه تجویز میشوند. و عدم پایبندی به رژیم های درمانی مبتنی بر دوز.
وی با اشاره به راهبردهای 12 گانه سازمان جهانی بهداشت برای مصرف منطقی و تجویز داروها، تصریح کرد: این راهبردها عبارتند از: 1- ایجاد نهاد ملی چند رشته ای برای هماهنگی سیاست های مصرف مواد مخدر، تشکیل کمیته های ملی و کمیته های دانشگاهی برای مصرف منطقی و … تجویز داروها 2- استفاده از دستورالعمل های بالینی (تدوین و اجرای پروتکل های 8 آنتی بیوتیک پرمصرف و پرمصرف)، 3- تهیه و استفاده از فهرست ملی داروهای ضروری، تدوین و ابلاغ فهرست داروهای ضروری، 4- ایجاد کمیته های دارو و درمان در مناطق و بیمارستان ها (تشکیل کمیته های درمان دارویی و بیمارستانی)، 5- گنجاندن آموزش دارودرمانی مبتنی بر مشکل در برنامه های درسی مقطع کارشناسی. (برگزاری کارگاه های متعدد اصول تجویز منطقی برای دانشجویان پزشکی)، 6- ادامه آموزش پزشکی در حین خدمت به عنوان شرط صدور مجوز، 7- نظارت بر ممیزی و بازخورد (ارسال گزارش بازخورد به 70 درصد پزشکان)، 8- استفاده از اطلاعات مستقل. در مورد مواد مخدر، 9- آموزش عمومی در مورد مواد مخدر، 10- اجتناب از مشوق های مالی نامناسب، 11- مصرف کافی و اجباری مفاد قانون فروش داروهای تجویزی، 12- مخارج کافی دولت برای اطمینان از در دسترس بودن داروها.
وی افزود: استفاده از این 12 راهکار در تجویز و مصرف داروها قطعا در مورد داروهای آنتی بیوتیکی موثر بوده و تجویز و مصرف آنها را کاهش می دهد و در پیشگیری از بروز مقاومت میکروبی نیز موثر است.
رئیس دفتر نظارت و نظارت بر فرآورده های بهداشتی سازمان غذا و دارو در خصوص اقدامات سازمان غذا و دارو در زمینه مصرف منطقی داروهای ضد میکروبی اظهار داشت: آموزش های مربوط به عموم مردم با همکاری معاونت غذا و دارو – روسای دانشگاه های سراسر کشور، برنامه های مرتبط با گروه پزشکی و پیراپزشکی با همکاری انجمن های تخصصی و معاونت های غذا و دارو، عضویت در برنامه GLASSAMC جهان سازمان بهداشت، نظارت بر مصرف آنتی بیوتیک ها بر اساس طبقه بندی AWaRe سازمان جهانی بهداشت، نظارت بر مصرف آنتی بیوتیک ها در بیمارستان های آموزشی سراسر کشور، همکاری در تدوین برنامه نظارت آنتی بیوتیک، بررسی ایمنی و عوارض جانبی ناخواسته داروهای ضد میکروبی، و احیای برگزاری همایش تجویز و مصرف منطقی دارو از جمله اقدامات این سازمان در این زمینه است.
وی گفت: در سال 1402 آموزش عمومی از طریق رسانه و صدا و سیما، مطالب چاپی و کارگاه ها و سمینارهای آموزشی پرمخاطب، تدوین کتاب های آموزشی برای سنین مختلف و کتاب های کودکان و گروه های پزشکی، دوره های بازآموزی و آموزش مستمر در حرفه پزشکی، نظارت، تشکیل کمیته های تجویز و مصرف منطقی دارو در ستاد و دانشگاه ها و برگزاری دوره های بازآموزی آنتی بیوتیک مواد مخدر
جهانگرد تصریح کرد: در سال 1402 حدود 130 میلیون نسخه در سیستم نسخه چک شد و مشخص شد که حدود 36.3 درصد نسخه های بیماران سرپایی حاوی آنتی بیوتیک بوده که بالاتر از استاندارد جهانی بوده و باید زیر 20 درصد باشد.